Gener 2014 #8

Sant Cugat del Vallès és una de les poblacions més grans de la comarca del Vallès Occidental. Està situada a tot just 15 quilòmetres de Barcelona, amb la qual està unida per una eficaç xarxa de carreteres i nombroses alternatives de transport públic.

Aquests avantatges, juntament amb un entorn natural envejable, van fer que Sant Cugat del Vallès creixés ràpidament i deixés de ser una població d’estiueig per convertir-se en una destacada ciutat dormitori. El seu intel·ligent desenvolupament urbanístic ha aconseguit atreure nombroses empreses i institucions educatives, entre les quals hi ha diverses escoles universitàries i el Centre d’Alt Rendiment Esportiu.

El monestir, protagonista de luxe

Dotada d’un important patrimoni arquitectònic, Sant Cugat del Vallès presumeix del seu monestir com a edifici més representatiu. Va ser construït entre els segles IX i XIV i va esdevenir una abadia benedictina amb gran influència social i cultural al comtat de Barcelona.

Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 1931. Posseeix un impressionant claustre de dos pisos molt valorats per l’estructura i els capitells, de gran qualitat decorativa.

El monestir té un paper essencial en la vida quotidiana de la vila: el lloc on es troba, la plaça d’Octavià, és un dels punts neuràlgics de la població.

Un mercat únic

La ciutat disposa d’un original mercat permanent, únic a Espanya, dedicat a la compravenda de mobles, objectes antics i curiositats, el Mercantic. Ubicat en una antiga fàbrica de ceràmica, acull gairebé un centenar d’antiquaris, col·leccionistes i artesans.

L’espai obre tot l’any. El mercat pròpiament dit se celebra diumenge; les subhastes, dissabte. I una vegada cada mes té lloc la curiosa Vintage Fest, que permet als visitants comprar antiguitats en les mateixes condicions que un antiquari.

Envoltada de natura

Sant Cugat del Vallès està ubicada entre dues serres: la serra de Galliners, molt petita, que és un dels últims espais forestals de la plana del Vallès, i la serra de Collserola, amb una interessant biodiversitat, que ocupa més de 8.000 hectàrees d’espai natural protegit en plena àrea metropolitana i que el 2010 va ser declarada Parc Natural.

Segurament per aquesta situació privilegiada, Sant Cugat del Vallès i els santcugatencs tenen una intensa consciència protectora del medi natural. Un símbol d’això és el Pi d’en Xandri, l’emblemàtic pi bicentenari de la localitat.

Tria Sant Cugat
Viure a un pas de Barcelona amb totes les comoditats? Aquí tens tres propostes.
Residencial La Guinardera
Sant Cugat del Vallès

Aquests habitatges, que tenen des de 93 m2, 3 dormitoris i 2 banys, són en una zona tranquil•la i ben comunicada. Disposen de piscina i d’amplis jardins comunitaris.

[+]més
Edifici Benet i Cortada I
Sant Cugat del Vallès

Habitatges de 2 a 4 dormitoris, amb una ubicació immillorable: a 20 minuts de Barcelona i amb fàcil accés a l’aeroport, el tren i la platja.

[+]més
Edifici Pere Calders
Sant Cugat del Vallès

Són totalment exteriors i hi ha terrasses, piscina i zona comunitària. Juntament amb els habitatges, de 2 i 3 dormitoris, també pots adquirir pàrquing i traster.

[+]més
La cuina com a reclam

Els cuiners del Vallès Occidental volen convertir la gastronomia local en atractiu turístic. Per això promocionen productes autòctons de qualitat, com són la mongeta del ganxet, amb denominació d’origen protegida; el pa de Sant Julià, elaborat amb tècniques tradicionals, i la coca de vidre, famosa per la seva massa cruixent i anisada.

A més a més, diverses poblacions de la zona promouen una ruta gastronòmica medieval denominada “La Cuina dels Monjos”, que adapta a l’actualitat receptes originals elaborades al monestir de Sant Cugat, com ara espinacs o sopa de carbassa amb formatge.

El llegat modernista

La població va adquirir importància a principi del segle XX com a lloc d’estiueig per a la burgesia barcelonina. La construcció de la carretera de la Rabassada i del ferrocarril van acostar Barcelona al Vallès i van fer que alguns notables veïns de la ciutat comtal triessin Sant Cugat del Vallès per edificar-hi la segona residència. I ho van fer seguint l’estil arquitectònic de moda: el Modernisme.La Casa Armet va ser la primera a construir-se, entre 1898 i 1899. Ferran Romeu, l’arquitecte, va dissenyar un edifici asimètric que combina maó vist i ceràmica en la decoració. Deu anys més tard, Eduard M. Balcells va construir la Casa Mir. L’ornamentació, ara coberta per l’heura, combina elements naturalistes amb un elaborat treball de serralleria. Totes dues són a l’avinguda de Gràcia.