Abril 2014. #11

Viure a Granollers Granollers, capital de la comarca del Vallès Oriental, compta amb una bona situació (a uns 30 km de Barcelona) i excel·lents comunicacions que li han permès desenvolupar un alt potencial econòmic. Població tradicionalment agrícola, va saber evolucionar fins a adoptar la indústria i el comerç com a principals activitats. Considerada com el centre comercial més destacat del Vallès Oriental, amb una extensa zona de vianants, la ciutat compta amb una àmplia oferta de recursos culturals, educatius, esportius i d’oci. Granollers està en estret contacte amb la natura: el riu Congost la travessa de nord a sud i compta amb dos parcs naturals a les proximitats: el del Montseny i el del Montnegre i el Corredor

Monuments emblemàtics

La Porxada, del segle XVI, és l’element més recognoscible de l’arquitectura de Granollers. Situat al centre antic de la ciutat, davant l’Ajuntament, aquest edifici va ser ideat com a llotja de gra i està format per 15 columnes toscanes que sostenen una teulada a quatre vessants. La Generalitat el va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el 2006. Molt a prop de la Porxada hi ha la plaça de les Olles. Allà es guarda durant tot l’any una gran olla amb què, en vigílies de Nadal, es cuina un típic brou nadalenc que després es reparteix entre els veïns.

Museus i modernisme

Per conèixer la cultura d’aquesta població, res millor que acostar-se a algun dels seus museus més significatius. El Museu de Granollers difon el patrimoni històric de la ciutat, abordant àmbits com l’arqueologia, l’etnografia o les arts decoratives. I el Museu de Ciències Naturals, ubicat en una casa modernista coneguda com La Tela, mostra el patrimoni natural. A més, Granollers acull anualment el Mercat d’Audiovisual de Catalunya, un punt de trobada i intercanvi d’idees per als professionals del sector.

Casa Ramoneda Granollers
Passió pel handbol

Molts consideren Granollers el bressol de l’handbol estatal. I n’hi ha per a això i per a molt més. La ciutat compta amb un dels millors planters i va ser seu d’aquest esport en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. El BM Granollers, des de 1944, regala victòries nacionals i internacionals a la localitat; fins i tot va ser el primer club de l’Estat a guanyar un títol europeu. També s’ha guanyat una gran popularitat la Mitja Marató de Granollers, un esdeveniment de referència entre les curses populars catalanes. I els amants del motor tenen el Circuit de Catalunya a menys de 10 km de distància, a Montmeló

Tria Granollers
Tres propietats a diferents zones de Granollers: Tria la teva!
Edifici Granollers-Joan Coromines
Granollers

Habitatges de 2, 3 i 4 dormitoris, dúplex i plantes baixes amb terrasses, zona comunitària amb piscina i places d’aparcament amb traster.

[+]més
Residencial Granollers
Granollers

Aquests pisos amb ascensor i piscina comunitària formen part d’un conjunt residencial de 3 edificis plurifamiliars amb 64 habitatges, aparcaments i trasters.

[+]més
Edifici Antoni Gaudí
Granollers

Pisos amb calefacció i parquet, amb acabats de primera qualitat i plaques solars comunitàries. A 10 minuts del centre i amb places d’aparcament i trasters a la venda.

[+]més
Fonda Europa Granollers
Esmorzars amb història

La gastronomia de Granollers té en els esmorzars de forquilla una de les seves tradicions més populars. Aquests esmorzars, complets i contundents, se serveixen en diferents locals de la ciutat. Per exemple, a la Casa Fonda Europa, un establiment amb més de 300 anys d’antiguitat situat al centre històric. Pel seu restaurant han passat il·lustres representants de l’art i la cultura catalana com Dalí, Miró o Josep Pla. Els esmorzars de forquilla estan especialment indicats els dijous, dia de mercat a Granollers. Aquest mercat multisectorial, que se celebra als carrers i places del centre, és un dels més antics de Catalunya.

Comedor Fonda Europa
Blancs contra Blaus

Diuen que la Festa Major de Granollers és una de les millors de Catalunya. Comença l’últim dijous d’agost i tenyeix els carrers de blau i blanc. Aquests colors identifiquen els dos grups que rivalitzen per veure qui anima més la festa, organitzant activitats lúdiques i culturals en què participa tota la ciutat. La seva sana rivalitat prové de 1897, quan dos artesans es van reptar a fabricar el màxim nombre de maons en una hora. Derivats de la Festa Major trobem dos elements tradicionals més de Granollers: els Xics, la seva colla castellera; i el Rajol, un dolç elaborat amb pasta fullada, crema de cacau, praliné d’avellana i trufa.