Novembre 2015 #19

Astúries és terra de muntanyes verdes, boscos frondosos, rius, llacs i prats. Una terra amb un patrimoni històric molt ric i una gastronomia molt variada que combina el millor del mar i la muntanya. El Principat d’Astúries és el lloc ideal per als esports d’aventura, per gaudir de les tradicions i per contemplar els verds paisatges, les muntanyes i les costes.

La terra de l’orbayu

La pluja, els vents suaus i l’orbayu, una pluja suau i gairebé imperceptible que mulla tant les zones costaneres com les muntanyes, són les característiques principals del clima asturià. Aquesta zona gaudeix d’un clima oceànic que ha determinat el paisatge i la cultura dels seus habitants durant mil·lennis. Així com la pluja és un dels elements característics de la regió, també ho són les radiacions solars moderades, amb màximes de 20 ºC i temperatures mínimes de 2 ºC.

Art rupestre i industrial

Astúries mostra una variada gamma de llocs d’interès per visitar. Si comencem pel passat més remot, hi ha les coves d’interès que alberguen exemples excepcionals d’art rupestre: Tito Bustillo (Ribadesella), La Penya (Candamo), Llonín (Peñamellera Alta), Covaciella (Cabrales) i El Pindal (Rivadedeva). A més de coves prehistòriques, també té una gran varietat d’espais arqueològics amb dòlmens, megàlits, petròglifs, castros preromans, termes i viles romanes. Els habitants medievals del Principat van llegar el més complet i homogeni conjunt d’arquitectura preromànica d’Europa Occidental, entre els segles X i XI. Destaquen els temples de Sant Miquel de Lillo, Sant Pere de Nora o Santa Maria del Naranco. Un altre punt d’interès és el patrimoni industrial d’Astúries, com ara l’antic poblat miner de Bustiello o el Museu de la Siderúrgia d’Astúries, construït a l’antiga fàbrica de Duro Felguera a Langreo.

Terra de tradicions

Mayar la poma, Sant Joan o l’esfoyaza són algunes de les celebracions que caracteritzen Astúries, terra de tradicions. Cada tardor es repeteix una de les més lligades al caràcter asturià: mayar la poma, així és com es denomina el procés d’elaboració de la beguda asturiana per excel·lència, la sidra. Molts dels costums rurals del Principat són també protagonistes d’altres de les tradicions asturianes: l’esfoyaza o esfoyón, la festa amb la qual finalitza la recol·lecció i es desfullen les panotxes del blat de moro, o la festivitat de Sant Joan, en la qual s’encenen les tradicionals fogueres.

Tria Astúries
Tres promocions perquè gaudis de la millor opció a Astúries
Montecerrao
Oviedo

Habitatges en construcció de 2 i 3 dormitoris i places de pàrquing amb traster inclòs a Oviedo. Equipats amb cuina moblada i terra de parquet a saló, dormitoris i zones de pas.

[+]més
Residencial Platja Ponent
Gijón

Habitatges de 2 i 3 dormitoris en primera línia de la platja i al costat del port esportiu de Gijón. Comunicacions excel·lents.

[+]més
Edifici Alameda
Gijón

Habitatges de 2 i 3 habitacions amb 1 i 2 banys i cuina equipada. Disposa de calefacció i aigua calenta individual de gas natural.

[+]més
Gastronomia de mar i muntanya

La favada és el plat més conegut del Principat, però Astúries pot presumir d’una gastronomia molt variada. Un dels plats més típics és el pote asturià, amb la col com a ingredient principal. També són molt gustosos els tortos amb picada, coques de farina de blat de moro o blat farcides amb carn picada; els fregits de pixín, trossos de rap arrebossats, o els xoriços a la sidra, daurats amb oli i posteriorment cuits amb la popular beguda asturiana. Un altre dels tresors de la gastronomia asturiana són els formatges: fins a 42 varietats diferents. Els més coneguts són el de Cabrales i l’Afuega’lPitu, encara que també són molt apreciats els de Peñamellera, Vidiago, Beyos o Gamoneu. I, finalment, no pot faltar una bona sidra asturiana a la nostra taula.

Esports d'aventura per a tots els gustos

Els espectaculars paisatges asturians són el marc ideal per practicar esports d’aventura. Els boscos del Principat són perfectes, per exemple, per caminar entre arbres sobre una corda o fer rutes d’orientació sense mapes, brúixoles ni GPS, per les rodalies de Ribadesella. Per als amants d’experiències més atrevides o extremes, algunes empreses d’esports d’aventura organitzen descensos per barrancs fluvials amb tot tipus de nivells de dificultat, passejos sobre neu amb raquetes, vols en parapent sobre els boscos asturians o visites a coves i rius subterranis a la zona dels Pics d’Europa. Així doncs, Astúries compta amb una àmplia oferta d’aventura per poder gaudir de les seves terres.