Maig 2015 #23

Situada al nord-oest peninsular, Valladolid és una de les principals poblacions de Castella i Lleó. Ciutat d’innegable tradició cultural i estudiantil, pot presumir de comptar amb una de les universitats més antigues del món. Més enllà de la seva importància històrica, Valladolid ofereix sòlides qualitats comercials i empresarials. El seu creixement urbà durant les últimes dècades, la seva situació estratègica i la seva sòlida xarxa de comunicacions (que inclou una estació d’AVE) li han permès consolidar-se com a pol industrial de la comunitat autònoma. Valladolid és, a més, una ciutat connectada amb la naturalesa gràcies als dos rius que la creuen, el Pisuerga i l’Esgueva, i a parcs i jardins com el popular Campo Grande, datat de finals del segle XVIII. D’altra banda, el seu paper és decisiu en el desenvolupament de l’esport a Castella i Lleó, especialment en rugbi.

Patrimoni monumental

En el casc antic de Valladolid perduren nombrosos palaus, cases nobles i edificis religiosos. Entre els últims sobresurten la catedral renaixentista, l’església gòtica de Santiago o l’església de Santa María la Antigua, d’estil gòtic i neogòtic amb una singular torre romànica. Altres emblemes de la ciutat són la Plaça Major, que data del segle XVI i acull a l’Ajuntament; l’edifici de la Universitat, amb una façana barroca que mostra símbols acadèmics, i el Palau de Santa Cruz, primera mostra de l’art renaixentista espanyol. Valladolid, a més, fa gala d’haver estat residència de diversos personatges històrics. Prova d’això són la casa-museu de Cristóbal Colón, la casa de Cervantes o la casa natal de José Zorrilla, un dels val·lisoletans més il·lustres.

Entorn natural

La província, dominada per una extensa plana i escassos pujols, ofereix paisatges d’una bellesa molt característica i una important biodiversitat. Destaca la Reserva Natural de les Riberes de Castronuño-Vega del Duero, al sud de la província, formada en la ribera del riu Duero al seu pas aquesta zona. Els amants de la naturalesa també tenen l’oportunitat de contemplar els extensos camps de cultiu de cereals a la Tierra de Campos, conèixer els erms dels Montes Torozos, gaudir de l’espai natural de l’embassament de Bajoz o visitar la Vall del Cuco. Valladolid compta amb diferents rutes de senderisme, amb bicicleta, a cavall o ornitològiques. Els més atrevits poden practicar esports d’aventura, fer piragüisme o descobrir la província des de l’aire en parapent, ultralleuger o globus.

Cultura i tradició

La seva condició de ciutat universitària l’ha convertit en la destinació de molts estudiants i, per tant, li permet gaudir d’una intensa vida cultural i d’oci. Això es tradueix en una àmplia oferta de museus, teatres, cinemes i esdeveniments. L’acte amb més renom és la Setmana Internacional de Cinema (Seminci), imprescindible per al cinema espanyol. En el terreny de les tradicions, l’esdeveniment val·lisoletà més important és la Setmana Santa, d’Interès Turístic Internacional. En les seves processons s’exhibeixen precioses talles realitzades per grans artistes del barroc. Destaquen també les festes patronals de la ciutat, celebrades al setembre en honor a la Verge de Sant Lorenzo. I una última proposta original: des de fa dècades, Valladolid és la seu de Pingüins, la Concentració Motorista Hivernal Internacional més nombrosa del món.

TriaValladolid
Tres promocions per gaudir de Valladolid
Pis a Valladolid
Valladolid

Pis d’1 dormitori i 1 bany a Valladolid. Compta amb una superfície de 78 m2 .Disposa de piscina.

[+]més
Xalet adossat a Valladolid
Valladolid

Xalet adossat a Valladolid, amb una superfície de 268 m2, 4 dormitoris i 3 banys. Dotat de calefacció central.

[+]més
Apartament a Cabezón de Pisuerga
Cabezón de Pisuerga (Valladolid)

Apartament a Cabezón de Pisuerga, de 54 m2 compost d’1 dormitori i 1 bany. Dotat d’ascensor.

[+]més
Poblacions amb valor històric

La història ha deixat una petjada indeleble en algunes poblacions val·lisoletanes. Simancas, a la vora del Duero, compta amb un dels castells més importants d’Espanya: és del segle XV i acull l’Arxiu General del Regne. Famós també és el castell de Peñafiel: construït entre els segles IX i XV, és la seu del Museu Provincial del Vi. I a Medina del Campo es troba el castell de Mota, del segle XV. Una altra localitat digna de visita és Tordesillas, que compta amb diversos edificis d’Interès Cultural i amb un luxós Parador. Quant a Cabezón de Pisuerga, el millor representant del seu patrimoni històric és un bell pont de nou ulls, d’origen romà, que va ser reformat en l’època medieval. Existeixen diverses rutes turístiques per la província. La de la Tierra de Campos porta fins a poblacions com Medina de Rioseco o Castromonte, mentre que la del Vi negre permet descobrir, per exemple, les terres vinícoles de Quintanilla de Onésimo o Vega Sicília.

El lechazo, plat estrella

Dos grans protagonistes de la gastronomia val·lisoletana són el lechazo i el cochinillo, que es presenten rostits. També són típics la sopa castellana i el bacallà ajoarriero. Alguns dels seus guisats més tradicionals inclouen dos dels seus principals ingredients autòctons: la llentia pardina i cigró castellà. També s’utilitza el pinyó de la Terra de Pinedes en plats i postres. Quant als seus formatges, destaca el d’ovella, elaborat tradicionalment. Valladolid té fama pels seus pinxos i tapes; fins i tot compta amb un concurs nacional. També són prestigiosos els seus vins: cinc Denominacions d’Origen (Ribera del Duero, Rueda, *igales, Tierra de León i Toro) ho demostren.