Novembre 2013 #7

Viure a Toledo

Antic centre administratiu d’Espanya i ciutat imperial en temps de Carles I, Toledo és avui la capital de Castella-la Manxa. Els voltants de la ciutat i els seus pobles ofereixen una qualitat de vida immillorable, així com racons de gran bellesa.

Destaquen a Toledo l’encisadora vila medieval de Yepes; la històrica ciutat d’Ocaña; Illescas i la seva col·lecció de pintures d’El Greco; Orgaz i el seu castell del segle XIII; Torrijos, ciutat plena de monuments nacionals com ara el Palacio de Don Pedro I de Castilla; els molins i el castell de Consuegra, o la bonica Plaza Mayor de La Puebla de Montalbán. Després de la capital, Talavera de la Reina, amb unes riques hortes a la vora del riu Tajo, i Illescas, que va ser destinació de plaer per als reis, són les ciutats més poblades de la província.
Toledo, ciutat de les tres cultures
La ciutat de les tres cultures

Situada al marge dret del Tajo, que l’envolta per la base amb el Torno del Tajo, un pronunciat meandre, la capital s’eleva sobre un turó de cent metres d’altura.

Durant segles hi van conviure cristians, jueus i musulmans. Per aquest motiu, Toledo és coneguda com la ciutat de les tres cultures.

Aquesta barreja històrica de costums i credos religiosos ha deixat d’herència una sèrie d’edificacions emblemàtiques que és imprescindible visitar, com ara el fort Al-Qasr o Alcázar, l’Alhóndiga, la Catedral de Toledo o les seves muralles àrabs.

Patrimoni de la Humanitat

La ciutat de Toledo és Patrimoni de la Humanitat des de 1986. El Monasterio de San Juan de los Reyes, d’estil gòtic isabelí del segle XV, i la Catedral de Santa María, del segle XIII, són alguns dels monuments més destacats de l’urbs medieval.

Toledo va ser, a més, terra d’artistes com Garcilaso de la Vega o El Greco (es pot visitar la casa del pintor), i escenari de personatges com el Cid Campeador, el Lazarillo de Tormes, el Conde Lucanor i el Quixot.

Naturalesa i paisatge

La província alberga extensos aiguamolls com les reserves naturals Complejo Lagunar de Villafranca de los Caballeros, Laguna de Peñahueca, Laguna de Tirez i Laguna de La Albardiosa.

A més d’aus aquàtiques, s’hi troben espècies estepàries com el sisó, el torlit, el pioc salvatge, o aus migratòries com el flamenc i la grua. D’altra banda, la microrreserva Garganta de las Lanchas, tocant al naixement del riu Gévalo, conserva espècies de flora prehistòriques i fauna vulnerable com el llangardaix verd-i-negre, i al Parque Nacional de Cabañeros hi podem trobar 45 espècies de grans mamífers i gairebé 200 d’aus.

Tria Toledo
Tres habitatges a Toledo: tria la teva manera de viure en aquesta província de Castella-la Manxa.
Don Felipe Cojo Morales Don Felipe el Cojo Morales
Guadamur

Aquesta promoció de 4 habitatges de 85 m2 a Guadamur té pati interior, zones comunes amb piscina i barbacoa i vestidors. Descobreix-la!

Almonacid de Toledo Almonacid
Almonacid de Toledo

Aquests habitatges unifamiliars adossats són una gran oportunitat a 24 km de la capital, amb dues plantes, tres banys, jardí, pati i terrassa.

Residencial Los Olivos
Illescas

En una tranquil•la urbanització propera al camp de golf trobem aquests 89 habitatges de 2, 3 i 4 dormitoris. Només a 35 minuts de Madrid!

La rica cuina Toledana, estofat de carn
Cuina castellana

La rica cuina toledana se sosté sobre dues bases que la defineixen: la caça i la matança.

D’aquesta manera, hi predominen els guisats i els estofats de les carns més diverses, sobretot de conill i de perdiu.

A més d’un ampli ventall de sopes de temporada, destaquen els vins i els formatges de la regió. En postres, el premi se l’endú el massapà de Toledo.