Juny 2016 #30

Viure a Múrcia

Múrcia, bressol de civilitzacions

La ciutat gaudeix d’un ric patrimoni històric, a causa del gran nombre de civilitzacions – ibera, fenícia, bizantina, cartaginesa, romana i àrab- que es van assentar al territori, centenars d’anys enrere. Múrcia està ubicada a la vall del riu Segura, que travessa la ciutat, i flanquejada per les serres de Carrascoy i Cresta del Gallo, al sud-est de la Península Ibèrica.

Amalgama d'influències culturals i artístiques

Múrcia es caracteritza per atresorar un valuós llegat monumental, fruit de l’influx de corrents històric artístics molt dispars entre si. Nombrosos jaciments arqueològics testifiquen el pas de les cultures argàrica, ibera, visigoda i romana a la zona. Posteriorment, l’any 831 dC, l’emir Abd-ar-Rahman II fundava la ciutat al centre de la vall del riu Segura. El passat àrab encara es pot veure en bona part de les restes de la muralla defensiva, formada per 95 torres i 15 metres d’altura, els sistemes de canalització de regadius o el traçat dels carrers del casc antic.

 

La influència cristiana també ha tingut repercussió a la ciutat. Amb el pas del temps, els carrers Platería i Drapería, on es concentraven argenters, joiers i mercaders al segle XIII, s’han convertit en les artèries comercials de la ciutat, visitades amb freqüència per turistes i residents. Dels segles XVII i XVIII romanen bona part d’esglésies d’estil barroc, com ara els temples de la Merced, San Miguel, Santa Ana, Las Claras, Santo Domingo, Santa Eulalia o San Juan de Dios.
De la catedral de Santa María, la construcció de la qual es va iniciar al final del segle XIV, destaquen les escultures de la façana, la torre de 92 metres d’altura i la mescla d’elements gòtics, barrocs i renaixentistes que s’aprecien a l’interior. Aquesta joia arquitectònica es situa al costat del Palau Episcopal i de l’Ajuntament de Múrcia, a la plaça del cardenal Belluga, en ple centre històric.
Altres llocs d’interès són el palau Almudí, el teatre Romea, el Casino, de l’any 1847, i per descomptat el pont Viejo, o dels Peligros, des del qual s’albira el riu Segura.

L'Horta

L’horta de Múrcia, limítrofa amb la ciutat, és un ecosistema únic que es pot visitar a peu o amb bicicleta, en funció de l’itinerari triat. El més recomanable, de quatre quilòmetres, s’estén des de la pedania de Monteagudo, en una ruta que inclou passejos entre parcel·les de cultiu, arbres fruiters, habitatges tradicionals i visites a punts d’interès amb vestigis monumentals. Destaquen el turó del Castellar i les restes d’una fortalesa del segle XII, o el castell de Monteagudo des d’on veiem una panoràmica espectacular de l’horta. El parc regional El Valle y Carrascoy, considerat Lloc d’Interès Comunitari (LIC) pel seu valor mediambiental, es pot transitar a través de camins senyalitzats i autoritzats.

Jardins amb història

Múrcia es caracteritza també per les nombroses zones verdes, com ara el passeig del Malecón, un mur de contenció a tres metres d’altura sobre el nivell del terra, que discorre entre els jardins de l’antic convent de San Francisco i el del Botànic, datat el 1845. El jardí de San Antonio, el de Floridablanca -primer de caràcter públic inaugurat al país al segle XVIII-, el de la Seda, el de Fofó, el de la Glorieta i el de la Pólvora són entorns idonis per relaxar-se envoltat de naturalesa.

Tria Múrcia

Sangonera La Verde, Múrcia

La promoció es compon d’habitatges unifamiliars adossats de 4 dormitoris i 3 banys i pisos d’1, 2 i 3 dormitoris i 1 o 2 banys, amb pàrquing i traster. Situada a pocs quilòmetres de Múrcia, està ben comunicada i amb equipaments.

[+]més
Monteagudo, Múrcia

Els xalets adossats d’aquesta promoció tenen 3 dormitoris, 2 banys i garatge. Disposen de preinstal·lació d’aire condicionat i armaris encastats.

[+]més
San Ginés, Múrcia

En una zona tranquil·la i ben comunicada trobem aquesta promoció de pisos i dúplexs amb 2, 3, 4 o 5 dormitoris i 2 o 3 banys, amb pàrquing. Els habitatges disposen d’armaris encastats i preinstal·lació d’aire condicionat.

[+]més
arroz_habichuelas
Gastronomia de l'horta

La cuina murciana es nodreix d’un compendi de receptes heretades de les diferents civilitzacions que van deixar petjada a la regió al llarg de la seva història. La gastronomia es caracteritza per plats típics amb hortalisses de l’horta i carns. L’arròs de Calasparra, conreat a la regió de Múrcia, és l’ingredient bàsic d’alguns dels guisats més coneguts, com ara l’arròs amb mongetes o empedrao -a força de mongetes, arròs, tomàquet, alls, ceba, pebrot i patates-, amb conill i vaquetes (caragols de closca blanca), verdures i llamàntol.

Altres especialitats són: el zarangollo; el peix a la sal; el guisat de gall dindi amb pilotes o mandonguilles; la tartera, rostit de be o cabrit propi de la conca del Segura; l’olla gitana; el gaspatxo, guisat de carn de caça i caragols presentat sobre una coca de blat, el pastís de cierva i les molles manxegues. En rebosteria destaquen conserves i postres com són els flamets, els massapans, les yemas de Caravaca i els ametllats.