OCTUBRE 2016 @ca #34

Viure a La Rioja

La Rioja

La Rioja, paradís enològic

Poques comunitats autònomes són tan conegudes internacionalment com La Rioja. Emmarcada entre el País Basc, Aragó i Castella i Lleó, la Denominació d’Origen dels seus vins és potser el millor estendard d’aquesta província. Però La Rioja és molt més, ja que posseeix un patrimoni històric i una cultura gastronòmica tan rica que fan impossible no caure en la temptació d’allargar la nostra visita i fins i tot somiar, com sempre passa amb les vacances idíl·liques, a instal·lar-nos en aquesta terra de vinyers.

La Rioja castillo de Clavijo

Una mirada al passat

La Rioja gaudeix de nombrosos castells, dites i llegendes. Començant amb el popular cavall blanc de Santiago: entre les ruïnes del castell de Clavijo (a vint quilòmetres de Logronyo), podrem rememorar la gesta de l’apòstol que va aparèixer miraculosament, muntat en el seu cavall blanc, per ajudar els cristians en la seva lluita contra l’emir de Còrdova.

 

A Santo Domingo de la Calzada els nostres passos s’han de dirigir a la catedral on, a més d’admirar la seva façana barroca, podrem descobrir el seu famós galliner. La frase que ha fet famosa a la localitat “Santo Domingo de la Calzada, donde cantó la gallina después de asada” resumeix una de les llegendes més curioses de la zona: un jove condemnat a mort per un delicte que no ha comés recobra la vida gràcies al sant. Davant el miraculós succés, el corregidor de la ciutat comenta que el noi està tan viu com el gall i la gallina rostits que es disposa a menjar. A l’instant de proferir aquestes paraules, es diu que les aus van recuperar les seves plomes i les seves vides, i d’aquí va sorgir la famosa dita.

 

Si volem seguir l’origen del castellà, a menys de vint quilòmetres de Santo Domingo de la Calzada trobarem el conjunt monàstic de Suso y Yuso de San Millán de la Cogolla. Declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ambdues abadies estan inscrites, a més a més, en la Ruta de la Llengua Castellana que uneix aquesta localitat amb Santo Domingo de Silos, Valladolid o Salamanca. El monestir de Suso, al qual el considerat primer poeta espanyol Gonzalo de Berceo va dedicar els seus versos, està excavat en una roca i s’hi van escriure les denominades Glosas Emilianenses. Aquestes glosses es podria dir que ostenten l’honor de ser les primeres anotacions a peu de pàgina de les traduccions del llatí al castellà. El monestir de Yuso, per la seva banda, alberga una de les més valuoses biblioteques d’Espanya amb volums que sobrepassen els seixanta quilos.

Catedrals del vi

Si els vins han posat en el mapamundi La Rioja és de justícia que es dediqui als seus cellers una atenció especial. La majoria de les localitats vinícoles organitzen visites guiades a les seves terres i instal·lacions, algunes amb imponents edificis que permeten comprovar la grandiloqüència d’aquesta indústria. Aclamats arquitectes es postulen per erigir la definitiva Catedral del Vi de La Rioja: els cellers de Marquès de Riscal, obra de Frank. O. Gehry, a Elciego, o els cellers de Viña Tondonia, a Haro, signats per Zaha Hadid, ens sorprenen amb la seva majestuositat constructiva.

On van viure els dinosaures

Retrocedint 120 milions d’anys enrere posem rumb a la localitat d’Enciso, a prop del límit amb la província de Sòria. A l’antic mar de Tethys, ara es poden inspeccionar més de 1.400 petjades de dinosaures distribuïdes en set jaciments. A l’aire lliure i gaudint de la naturalesa podem emular els paleontòlegs i seguir les marques dels reis del Juràssic. Si el viatge és familiar, és recomanable visitar el parc Barranco Perdido, on els més petits podran fer tota mena d’activitats didàctiques i d’aventura lligades a aquests éssers fascinants.

Tria La Rioja

Navarrete (La Rioja)

A tan sols 10 km de Logronyo, trobem aquesta promoció d’habitatges d’1 a 3 dormitoris i 1 o 2 banys. L’edifici gaudeix d’excel·lent ubicació en situar-se en el casc antic del municipi, a escassos metres de l’ajuntament i molt a prop també de l’església de l’Assumpció.

[+]més
Sojuela (La Rioja)

En la urbanització del club de golf de Sojuela es situa aquesta promoció d’habitatges de 2 dormitoris, dúplexs de 3 habitacions i xalets de 4 habitacions amb 2 banys, i a només 18 km de Logronyo.

[+]més
Entrena (La Rioja)

Aquesta promoció està formada per habitatges d’1 a 3 dormitoris i 1 o 2 banys. Els acabats inclouen terres de paviment ceràmic que imiten la fusta i un sistema de calefacció per mitjà de radiadors.

[+]més
La seva coneguda zona de tapes

Si tenim programada una visita a Logronyo, capital de la província i de la comunitat autònoma, la primera recomanació que rebrem serà un ràpid i concís “Vés-te’n al Laurel”. Tan clar suggeriment ens pot fer dubtar de si ens estan encaminant cap a un famós restaurant o a un arbre mític, però no temeu perquè no hi ha pèrdua.

Les dues imponents torres de la Concatedral de la Rodona ens guiaran a la nostra destinació. Una vegada immersos en els carrerons del casc antic, descobrirem que el Laurel no és ni més ni menys que un carrer farcit de tavernes on podrem degustar tant tapes i platets tradicionals com creacions d’autor. Xampinyons, pebrots farcits, botifarra, carxofes fresques arrebossades, croquetes d’espinacs i xorissets s’exhibeixen davant dels nostres ulls al costat d’una selecció de vins que faran despertar l‘enòleg aficionat que tots duem dins nostre.