FEBRER 2017 #37

Viure a la província de Cuenca

Cases penjades, misteris a les roques i una ciutat encantada

La província de Cuenca és un destí ideal per a una escapada de cap de setmana, ja que la seva cèntrica situació facilita el desplaçament des de qualsevol altre punt de la Península. La implantació de l’AVE la converteix, a més a més, en una de les províncies més ben comunicades i en un paratge perfecte per establir la nostra llar.

El primer que ve al cap quan parlarem de Cuenca són les cases penjades de la ciutat, però la província posseeix una riquesa natural i uns paratges tan singulars que seria injust quedar-nos només amb la típica imatge de postal de la seva capital.

Vivir en Cuenca casco antiguo

Capital turística i localitats dignes d'interès

El nucli antic de Cuenca, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, és un dels conjunts urbans medievals millor conservats del món. Els estils romànic, islàmic o gòtic es barregen als seus carrers que, construïts sobre un turó, miren des dels congosts, i des de les seves cases penjades, als rius Júcar i Huécar. Passejant pels carrers es pot visitar l’Ermita Santuari de les Angustias i la seva creu del diable. A una curta distància, trobem el Museu d’Art Abstracte, que reuneix algunes de les millors obres d’art espanyol del segle XX. I per completar la perspectiva d’aquesta fascinant ciutat res com travessar, si no es té vertigen, el pont de Sant Pau i des del Parador de Turisme contemplar Cuenca com un quadre.

L’interès turístic de la capital ha desenvolupat també el creixement d’altres municipis com Tarancón, distant a només una hora escassa de Madrid o Arcas del Villar i amb una de les reserves naturals més interessants d’Espanya. Les seves llacunes d’aigües salades s’han convertit en referent científic per la seva gran diversitat i pel descobriment de noves aus.

Vivir en cuenca puente

Un subsòl al descobert

A més a més, la província ha trobat un nou filó per donar poder el seu territori. Jaciments i mines són ara visitades tant pels aficionats de l’espeleologia com pels amants de la història. El lapis specularis, un guix cristal·litzat que servia per fabricar les finestres de les cases romanes més benestants, va tenir en l’antiguitat els seus millors proveïdors a la província de Cuenca. Localitats com Segóbrida, Belmonte o Huete han cobrat ara una nova vida gràcies a l’interès que suscita el seu subsòl. Mines com la de la Mora Encantada, a Torrejoncillo del Rey, amaguen llegendes i misteris: excavacions a la recerca de llegendaris tresors, encantaments i fugides de princeses, etc., han servit durant segles per explicar la riquesa minera de la zona. Ara totes aquestes històries serveixen d’argument per a que molts visitants s’internin en les profunditats de les seves mines.

Vivir en cuenca lagunas

La naturalesa com arquitecta

La Ciudad Encantada, situada en la localitat de Valdecabras, és un impressionant paratge natural de construccions rocoses singulars, obra del vent i la pluja, que ha servit d’escenari per a pel·lícules tan conegudes com “Conan, el Bàrbar”

 

Impressionants, si es té la sort de contemplar-les a vista d’ocell, són les Torcas de Palancares. Situades en el terme municipal de Fuentes, a 20 quilòmetres de Cuenca, aquestes torcas (depressions circulars de vores escarpades) estan envoltades d’una vegetació exuberant i amb una grandària destacable, la més gran equival a 20 camps de futbol.

 

Si la contemplació de les 30 Torcas de Palancares crea interès per la geologia, la visita al municipi de la Cañada del Hoyo ens aproximarà a la biologia. Les diferents tonalitats de les aigües de cadascuna de les llacunes, del blau més límpid al negre, van ser durant segles objecte de llegendes. Avui se sap que el color de les seves aigües freàtiques (acumulada en el subsòl) es deu als microorganismes que les habiten i a la diferent incidència de la llum solar.

Tria Cuenca

Tarancón, Cuenca

A escassos minuts caminant del casc històric de la localitat de Tarancón, trobem aquests pisos d’1 a 4 habitacions i 1 o 2 banys. Tots els habitatges inclouen una plaça de garatge i un traster.

[+]més
Arcas del Villar, Cuenca

Xalets adossats en una zona immillorable, tranquil·la i molt propera a la Reserva Natural Complejo Lagunar de Arcas. Habitatges de 3 i 4 dormitoris amb habitacions àmplies, assolellades i diferents distribucions.

[+]més
Tarancón, Cuenca

Promoció d’apartaments d’1, 2 i 3 dormitoris amb els seus corresponents banys. Els habitatges inclouen garatge i traster al mateix immoble.

[+]més
El regne de l'all

La població de les Pedroñeras rep el merescut títol de capital de l’all. Aquest cotitzat bulb està present en tota la gastronomia de la província però també podrem degustar plats autòctons tan saborosos com els zarajos (en la imatge) que no són més que els budells de tendríssims anyells embolicades com un cabdell en una branca de sarment, o l’exquisit morteruelo, un suculent paté de carn de caça o de boví.