NOVEMBRE 2016 #35

Viure a Granada

Granada, entre la vega, la costa i la serra

La província de Granada és una de les més variades d’Andalusia i de les poques en les quals podem esquiar a la Serra Nevada i, a una hora escassa, passejar per les boniques platges de la Costa Tropical granadina. Si a això sumem la bellesa del paisatge i el seu ric patrimoni històric, a més d’una excel·lent gastronomia i un clima suau durant tot l’any, tindrem motius suficients per triar aquesta bella terra com a lloc de residència.

Cultura i història universals

Granada alberga un patrimoni cultural, històric i monumental que transcendeix fronteres. La zona de l’altiplà granadí acumula jaciments d’homínids que es remunten a diversos milions d’anys. Els ibers també van deixar la seva petjada amb la Dama de Baza i al segle V adC els túrdulos ja encunyaven moneda en aquesta terra. Amb la dinastia nassarita allotjada a l’Al-Ándalus, la regió va viure una època d’esplendor no tan sols econòmica, sinó també social, artística i cultural i les influències d’aquella magnificència encara perduren en ciutats com ara Granada que atresora l’Alhambra, Patrimoni de la Humanitat.

 

Però no tan sols a la capital es palpa l’enorme protagonisme que ha tingut i té aquest punt en la història passada i recent del nostre país, també es fa evident en diferents municipis de la província. A Santa Fe, per exemple, es van pactar els acords entre els Reis Catòlics i Cristòfor Colom relatius a l’expedició cap a les índies, la qual cosa acabaria generant el descobriment d’Amèrica.

 

Quant al patrimoni monumental, cal destacar els famosos banys àrabs de Baza, el pont romà sobre el riu Alhama a l’Alhama de Granada, l’església de l’Encarnació de final del segle XVI a Almuñécar o l’església mudèjar de l’Encarnació a la localitat de Lanjarón, sense oblidar les cases cova de Guadix.

De Serra Nevada a la Costa Tropical

La província de Granada alberga l’estació d’esquí més al sud d’Europa: Serra Nevada. Després dels Alps, és el massís muntanyenc de més altura i hi ha el cim més alt de la península, el Mulhacén. Des de 1986, aquesta zona forma part de la biosfera i, des de 1999, la majoria de la seva extensió és parc nacional.

 

Però a poc menys d’una hora amb cotxe trobem la Costa Tropical, que integra els municipis de Almuñécar, Salobreña i Motril, principals centres d’atracció turística per les seves platges, ideals per practicar tot tipus d’esports nàutics, i altres equipaments esportius com ara camps de golf i instal·lacions hípiques.

La bellesa de La Alpujarra

Entre Serra Nevada i la Costa Tropical s’emmarca un dels paratges més emblemàtics de la província: La Alpujarra granadina. Es tracta d’una prolongació de la serra que s’estén fins a la costa, composta per valls i barrancs que segueixen el curs del riu Guadalfeo. El seu difícil accés la va mantenir amagada fins que escriptors i poetes anglosaxons la van descobrir i van utilitzar com a font d’inspiració per a contes i llegendes. El seu espectacular paisatge, la blancor dels seus pobles i la bellesa que envolta el seu entorn fan d’aquesta regió una destinació obligada per a tot aquell que vulgui conèixer a fons la província de Granada.

Tria Granada

Almuñecar, Granada

En un entorn tranquil, familiar i ben comunicat se situa aquesta promoció d’habitatges de 2 i 3 dormitoris, 2 banys, terrassa i garatge. La urbanització es troba al costat de la costa, molt a prop del Parc del Mediterrani i disposa de piscina comunitària i amplis jardins.

[+]més
Lújar, Granada

Promoció d’apartaments d’1 i 2 habitacions i dúplex de 2 i 3 dormitoris a escassos metres de la platja de Cambriles i també molt a prop del municipi de Castell de Ferro.

[+]més
Atarfe, Granada

Just al davant de la plaça de toros d’Atarfe es localitza aquesta promoció de xalets adossats de 3 i 4 dormitoris i 2 banys, amb acabats de molt bona qualitat. La urbanització disposa de piscina comunitària.

[+]més
Gastronomia amb matisos àrabs

Els segles de permanència de la cultura musulmana a Granada es reflecteixen en la seva gastronomia i han donat com resultat plats influenciats directament per la seva cuina. Les faves amb pernil de Trévelez, l’olla de San Antón o el gaspatxo són un bon exemple. També són típiques les gachas pimentoneras i les molles alpujarreñas, l’ajoblanco de la Vega o les perdius estofades de Guadix. La caça té molta presència, com ara el conill amb allada, el choto a la cortijera o el faisà amb bolets. Tampoc hem d’oblidar-nos dels espàrrecs de Huertor Tájar o el caviar de qualitat Beluga de Riofrío, la truita o el bacallà arrebossat de Chauchina. Quant a postres, per descomptat, els pestiños de Vélez, els roscos de Loja o la coca real de Motril, sense oblidar els piononos de Santa Fe i els tejeringos o xurros granadins.