Maig 2018 #52
Tendències

Viatja als museus més insòlits

Sabies que a Madrid hi ha un museu sobre el ratolí Pérez? I que a Astorga hi ha un museu de la xocolata? Et convidem a una ruta singular pels museus més rars i insòlits de la geografia espanyola.

El Prado, el Museu Picasso o la Fundació Thyssen són alguns dels museus més visitats d’Espanya. No obstant això, hi ha un altre tipus de museus, menys coneguts, on és possible delectar-se contemplant un altre tipus d’art. Us hem seleccionat sis museus insòlits perquè descobriu una altra modalitat d’entreteniment cultural per a aquest estiu: des de conèixer la història de la xocolata a veure un quadre de Goya en un gra d’arròs o contemplar la col·lecció més gran de càntirs del món. Sis museus que us sorprendran.

  • Museu de la Xocolata. Si aneu per Barcelona no és perdeu el museu més llaminer de tota la ciutat, el Museu de la Xocolata. Situat en un antic convent, prop del bulliciós barri del Born, aquest museu permet fer un recorregut per la història del cacau, el seu ús sagrat a Amèrica del Sud, la seva arribada a Espanya i la seva omnipresència en la nostra vida quotidiana. Al final de la visita hi ha la possibilitat de fer un tast de xocolates. Si Barcelona us queda lluny, hi ha altres museus dedicats a la xocolata a La Estepa (Sevilla) i a Astorga (Lleó).
  • Museu de Microminiatures. La petita localitat alacantina de Castell de Guadalest presumeix de tenir un dels museus més insòlits d’Espanya. Aquest petit però apassionant museu reuneix una bona col·lecció de minúsculs objectes, gairebé imperceptibles per a l’ull humà. D’aquesta manera es poden veure des d’una Estàtua de la Llibertat en l’ull d’una agulla a un elefant en els ulls d’un mosquit. Una de les peces estrella és la reproducció del quadre dels afusellaments de Goya en un gra d’arròs. Això sí, per veure-ho és necessari recórrer a una lupa potent.
  • Museu del Càntir. El palau del petit poble lleonès de Toral de Los Guzmanes acull la col·lecció més gran de càntirs del món, reunida pel col·leccionista Jesús Gil-Gilbernau. Prop de 2.400 peces de terrisseria formen la col·lecció d’aquest centre dedicat a un element, el càntir, tan arrelat a la nostra cultura popular. A més dels tradicionals càntirs d’argila blanca o vermella sense esmaltar, el museu també mostra càntirs de cristall, també anomenats “càntirs de rics”, usats al segle XIX com a vaixella de taula.
  • Caseta Museu del ratolí Pérez. Els orígens i la història del famós ratolí Pérez tenen el seu propi museu, situat molt a prop de la Puerta del Sol. Visita imprescindible perquè els més petits aprenguin qui és el petit i simpàtic rosegador que canvia les seves dents de llet per regals mentre ells dormen. Durant la visita es pot contemplar la casa del ratolí i un caixa de galetes Huntley, i conèixer la seva esposa Katalina i els seus fills Adelaida, Elvira i Adolfito.
  • Museu de Soldadets de Plom. Situat en un antic palau gòtic valencià, el Museu dels Soldadets de Plom és una iniciativa del col·leccionista Álvaro Noguera Giménez. El museu exposa, des de 2007, més de 95.000 peces i compta amb 16 sales d’exposició permanent en les quals les peces s’exhibeixen per temàtiques. Aquest museu és un dels més visitats de la Comunitat Valenciana.
  • Museu de la Moto. Barcelona va inaugurar el 2011, en els baixos de l’antic convent de Sant Felip Neri, un museu dedicat a la història i cultura de la moto catalana a través d’una exposició permanent d’unitats que van sortir dels tallers del centenar llarg de fàbriques catalanes que s’han dedicat a la producció de motocicletes. L’elecció de Barcelona com a seu no és una casualitat, ja que la capital catalana és una de les ciutats europees per on circulen més motocicletes. Passejant per les sales es poden contemplar unitats que van sortir de tallers com ara Belfi, Gimson, Derbi, Montesa o OSSA.

Com pots veure, amb aquest llistat de museus insòlits és possible fer una ruta alternativa als museus tradicionals.

<< tornar