Maig 2018 #52
Tendències

Viatge per la ruta Gaudí de Barcelona

Hi ha un vincle excepcional entre Barcelona i Antoni Gaudí. Molts visitants arriben a la ciutat atrets per l’arquitecte català i les seves obres emmarcades dins de l’estil modernista. L’obra de Gaudí és coneguda mundialment. Mostra de la seva importància en l’àmbit de l’arquitectura i l’art és que set de les seves obres són Patrimoni Mundial de la Humanitat. Al centre de Barcelona s’erigeixen diversos edificis fet per ell molt emblemàtics, però la seva obra perdura també en altres racons de la ciutat. Heus aquí una ruta per les obres d’Antoni Gaudí:

Casa Milà
Edifici conegut popularment com la Pedrera, situada a la cantonada del popular Passeig de Gràcia amb el carrer Provença. Els principals senyals d’identitat d’aquest espectacular edifici són la façana de pedra ondada i les xemeneies amb forma de guerrer.

Casa Batlló
Al Passeig de Gràcia, Gaudí va reformar radicalment aquest edifici fins a convertir-lo en una de les seves obres mestres. Va deixar anar la seva creativitat en la façana plena de color, cosa que motiva diverses interpretacions, des de màscares de carnestoltes fins a elements mitològics i de llegenda, com ara la batalla de Sant Jordi i el drac.

Casa Calvet
No gaire lluny, al carrer Casp, Gaudí va construir per a un fabricant tèxtil aquest edifici que incloïa el negoci familiar i diversos habitatges. En aquesta edificació criden l’atenció alguns detalls, com ara les columnes de la porta d’entrada que recorden bobines de fil.

Sagrada Família
A l’Eixample també hi ha l’obra de Gaudí per excel·lència, símbol internacional de la ciutat. Un temple monumental, encara en construcció, al qual va dedicar més de mitja vida. L’arquitecte va agafar el projecte inicial, d’estil neogòtic, i el va transformar en una joia modernista.

Palau Güell
Al carrer Nou de la Rambla, ja al barri del Raval, està situada aquesta esplèndida residència que Gaudí va construir per al seu gran mecenes, Eusebi Güell.

Fanals de la Plaça Reial
A l’altre costat de les famoses Rambles, la petjada de l’arquitecte es pot descobrir en el sistema d’enllumenat d’una de les places amb més carisma de Barcelona.

Casa Vicens
Gaudí va fer el seu primer encàrrec important a l’antiga vila de Gràcia, que actualment és un districte de la ciutat. En aquesta casa d’estiueig de línies rectes, decorada amb ceràmica multicolor, s’aprecien les influències orientals i àrabs.

Parc Güell
Al barri de Gràcia hi ha el que es va projectar com una zona residencial de luxe, però que es va acabar convertint en un fascinant parc municipal. Destaquen els pavellons de l’entrada, la impressionant escalinata presidida per una font en forma de drac, la plaça envoltada per un banc ondulant decorat en trencadís o la casa museu de Gaudí.

Finca Miralles
Per a aquesta finca del passeig Manuel Girona, a la part alta de la ciutat, l’arquitecte va dissenyar el mur i la reixa metàl·lica de la porta d’entrada.

Col·legi de les Teresianes
Al carrer Ganduxer hi ha el castell d’inspiració gòtica que Gaudí va construir per a l’orde religiosa de les Teresianes.

Parròquia de Sant Pacià

Traslladar-se fins al carrer de les Monges, a Sant Andreu, permet descobrir la petjada del genial arquitecte en aquesta església. Actualment només s’hi conserva un mosaic de flors i motius geomètrics.

Finca Güell
A Pedralbes hi havia la residència d’estiu d‘Eusebi Güell. Gaudí va reformar l’habitatge i va construir la tanca i els pavellons d’entrada a la finca.

Torre Bellesguard
Situada en el vessant del Tibidabo, la Casa Figueres és una curiosa residència familiar amb aires de castell gòtic. Crida especialment l’atenció la torre, coronada per una creu de quatre braços.

Seguir els passos arquitectònics d’Antoni Gaudí per Barcelona és una apassionant manera de descobrir el seu art modernista i de conèixer una mica millor la ciutat i l’època en la qual va viure.

<< tornar