Juny 2018 #53
Tendències

Una vil·la espectacular a Port d’Andratx, candidat a millor habitatge del món

EAGLES 08La casa “Where Eagles Dare”, obra del despatx Gras Arquitectos, ha estat seleccionada al World Architecture Festival (WAF) per aconseguir la distinció de millor vil·la del món. Es tracta d’un impressionant habitatge unifamiliar situat al Port d’Andratx.

El seu emplaçament privilegiat, al cim d’un turó a primera línia de mar, no només ha motivat el nom d’aquest projecte singular, “Where Eagles Dare” (El niu de l’àliga) sinó que també ha condicionat la construcció de l’edifici i la urbanització del seu espai del voltant. Un conjunt que es postula com ferm candidat per obtenir el guardó a la categoria de Vil·la al World Architecture Festival (WAF) d’enguany.

EAGLES 02

Maximitzar les vistes panoràmiques

El plantejament estructural de la casa es basa en aprofitar al màxim unes vistes panoràmiques de 360º. També en crear un habitacle que protegeixi de l’exterior i garanteixi la intimitat dels seus habitants. El resultat és un magnífic habitatge “suspès” a la part alta de la muntanya, relativament apartat i que gaudeix de la privacitat sense renunciar a unes vistes espectaculars del mar i de la muntanya del Port d’Andratx a Palma de Mallorca.

EAGLES 04

Disseny simple però efectiu

L’accés a l’habitatge es realitza a través d’una plaça pavimentada amb pedra local i d’inspiració mediterrània. L’exuberant vegetació que envolta aquest accés amaga una mica la casa i la protegeix de les mirades de l’exterior. Aquest original accés fusiona l’exterior amb l’interior de la vil·la en un gran saló obert. També a l’exterior, on es troba una piscina d’efecte infinit amb vistes al mar.

EAGLES 07

‘L‘àguila’ o primer pis

Les dues plantes de l’habitatge estan connectades per un ascensor de vidre i una escala flotant que, com a eix vertebrador, permet unir la planta baixa –amb les seves àrees d’estar i cuina- amb la primera planta on es troben les habitacions, totes elles amb terrassa. Aquesta és la zona de la casa que sobresurt per sobre del turó, i això aporta unes millors vistes. La seva arquitectura crea un efecte sorprenent, com si es tractés d’una ‘àguila’ que vola.

EAGLES 14

Caràcter mediterrani

El disseny del jardí, amb una forta pendent i inspirat en les terrasses mallorquines o bancals, s’ha revestit de pedra local, oliveres, lavanda, romaní i altres plantes. A part de la seva vegetació local, aquestes terrasses es converteixen en miradors privilegiats sobre el paisatge mediterrani de l’entorn. Fins i tot el soterrani de l’habitatge està construït amb la mateixa pedra que la muntanya, amb el que també s’aconsegueix un efecte de fusió visual amb el seu paisatge immediat.

EAGLES 05

Arquitectura sostenible

En el disseny d’aquesta casa s’ha tingut en compte un altre tipus de connexió amb l’entorn: l’ús d’estàndards sostenibles en la seva construcció com per exemple la utilització d’un aïllament passiu, d’aigua de pluja pel rec o la construcció de façanes ventilades. La inclusió de models ecològics en el dissenys de vil·les com en aquest cas va ser precisament un dels atributs que més es va valorar a l’hora de premiar la millor casa de l’any en l’edició del Word Architecture Festival de l’any passat, un guardó que va obtenir la Casa MM situada a Palma de Mallorca.

Fotos  © José Hevia

Notícies relacionades

La millor casa del món es troba a Espanya

Cases integrades a la naturalesa

<< tornar