Juny 2018 #53
Tendències

Trens turístics: del Cantàbric a Montserrat

Viatjar amb tren pot ser una necessitat, però també un plaer. En aquest apunt us detallem vuit trens turístics per gaudir, des del luxós Transcantàbric fins al funcional i panoràmic Cremallera de Montserrat.

El nostre país és un dels més connectats per les vies del ferrocarril. Trens de rodalies, regionals, d’alta velocitat i algunes línies de via estreta i d’àmbit autonòmic solquen milers de quilòmetres de la nostra geografia. Però, a més del seu ús quotidià, també hi ha altres ferrocarrils que no tenen com a principal objectiu complir amb un horari exacte. Són els trens turístics, aquells que recorren trajectes en els quals el paisatge, el servei i la nostàlgia ens traslladen en el temps, el luxe i el plaer de viatjar amb la comoditat que dóna saber que un retard potser és un avantatge i un al·licient més per al nostre viatge.

Transcantàbric. És el gran clàssic dels trens turístics d’Espanya, i també el més veterà, amb més de trenta anys passejant-se pel nord del país, amb molt de luxe. A bord dels seus vagons Pullman, originals de 1923, es serveix una cuina acurada i les habitacions, elegants i acollidores, no tenen res a envejar als millors hotels. El trajecte complet dura vuit dies (7 nits), enllaça Sant Sebastià amb Santiago de Compostel·la i apropa els seus privilegiats viatgers a joies com Santander, Ribadesella, Luarca, Frómista o Ribadeo.

Al-Andalus Exprés. Cadis, Sevilla, Còrdova, Úbeda i Baeza, i Granada… Aquest tren palatí recorre Andalusia en sis dies des que el 1985 es van restaurar cinc cotxes llit fabricats el 1929 per a gaudi de la família reial britànica en les seves travessies per la Costa Blava. És un dels hotels més luxosos del món, per la decoració, la qualitat i el servei. Per exemple, en el vagó restaurant es donen cita els millors xefs d’Andalusia.

Exprés de la Robla. Un tren senyorial, clàssic i elegant que uneix les ciutats de Bilbao i Oviedo en quatre dies de trajecte amb parades a Laredo, Santander, Cometes, Llanes o el Parc Nacional dels Pics d’Europa, seguint una antiga ruta minera. Els compartiments d’aquest luxós tren tenen llits llitera, lavabo i dutxa amb hidromassatge. Cada nit, el tren pernocta en una estació diferent i permet que els viatgers surtin a prendre alguna cosa o descansin tranquil·lament sense el sotragueig del tren en marxa. El passatge es realitza en compartiment doble i inclou allotjament, esmorzar, dinar i sopar als restaurants seleccionats, trasllats i entrades per a totes les visites de l’itinerari.

El Tren del Pelegrí. El camí de Sant Jaume es pot recórrer de múltiples maneres: caminant, amb bicicleta… i també amb tren. Aquest ferrocarril surt de Madrid i, durant cinc dies i quatre nits, para a Astorga, Ponferrada, Orense i Santiago de Compostel·la. Els viatgers poden pujar a bord una bicicleta. Els viatgers/pelegrins gaudiran d’un compartiment doble que inclou viatge, allotjament, esmorzar continental, autobusos per als desplaçaments, visita guiada a Las Médulas i a Santiago, i dos àpats a bord.

El Tren del Vi. La Ribera del Duero i La Rioja es poden gaudir en aquest tren que para a Lleó, Valladolid, Miranda d’Ebre i Logronyo abans d’anar a descansar a Saragossa, a prop dels vins de Cariñena.

Tren Costa Verda. Aquest ferrocarril recorre els millors paratges de la muntanya lleonesa. El tren surt de l’estació FEVE de Lleó i s’endinsa per una zona d’especial riquesa natural i paisatgística. Visita les Hoces de Vegacerveras, les coves de Valporquero, el Museu de la Mineria i la Siderúrgia de Sabero i el Museu Ferroviari de Cistierna.

El Tren de Sóller. El tren de Sóller uneix aquesta localitat mallorquina amb el seu port, situat a una hora de lent i segur trajecte. Aquest ferrocarril té un segle de vida i manté íntegre tot l’encant dels petits trens vuitcentistes. El viatge permet gaudir de paisatges meravellosos de la serra d’Alfàbia, travessar el pont de ferro del Torrent Major i gaudir de les vistes de la impressionant badia de Sóller.

El tren Cremallera de Montserrat. El ferrocarril original va néixer al final del segle XIX per facilitar l’accés dels pelegrins al santuari. El tren recorre uns 12 quilòmetres en els quals supera un desnivell de més de 1.000 metres. El luxe d’aquest tren està en l’entorn que recorre: la visió espectacular i privilegiada de la muntanya màgica de Catalunya.

<< tornar