Juny 2018 #53
Decoració

Torna l’estil Memphis

mephis_portadaA principis dels vuitanta, un grup de dissenyadors i arquitectes liderats per l’italià Ettore Sottsass van començar a crear projectes que combinaven figures geomètriques amb colors cridaners i materials innovadors. Amb ells va néixer l’estil Memphis, un corrent artístic que es posicionava contrari a l’ús dels tons pastel i al racionalisme de l’escola Bauhaus. Avui, tres dècades més tard, aquell esperit inconformista es reinventa per omplir de color i vitalitat les llars.

A l’hivern de 1980, el milanès Ettore Sottsass va reunir a un grup de dissenyadors i arquitectes —principalment italians, però també japonesos i nord-americans— amb l’objectiu d’estimular el debat i crear un col·lectiu que pogués desenvolupar treballs artístics que deferissin del criteri estètic establert en aquella època. Després de tres mesos de posada en comú d’idees, els membres del grup van coincidir a qüestionar el concepte de ‘bon gust’ i posar en dubte els cànons de bellesa, l’austeritat promoguda pel minimalisme i les formes simples i pures dels racionalistes.

Per tot això, van proposar dissenys de formes atrevides com cubs, esferes i cilindres o textures d’estil kitsch amb pell de lleopard, inspirades en els llibres de còmic dels anys cinquanta. Utilitzaven colors xocants com el vermell, el verd, el groc i el blau i sempre van intentar evitar el negre i els tons naturals que havien posat de moda l’Escola Bauhaus en la primera meitat del segle XX. Van apostar també pel laminatge de plàstic brillant. D’aquesta forma, els seus mobles i objectes van trencar amb tot que el que estava establert. I encara que molta gent va criticar els seus treballs, el grup va ser tan innovador que la seva fama va saltar a l’esfera pública amb el nom d’Escola de Memphis, perquè en les seves reunions acostumava a sonar la cançó “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again” del cantant Bob Dylan.

© Dennis Zanone

© Dennis Zanone

Propostes coloristes i arriscades

A poc a poc, els integrants del grup van emprendre camins artístics diferents i després de sis anys junts, a meitat dels vuitanta, van decidir separar-se. Actualment, l’estil de l’Escola de Memphis està en voga i ha servit d’inspiració a dissenyadors de moda tan famosos com Dior i Missoni. Si ets amant de les noves tendències, t’agrada sortir d’allò convencional, t’atreuen les formes geomètriques, el color vibrant i els objectes de disseny diferents i extravagants, aleshores el teu estil és el Memphis.

La teva casa es pot convertir fàcilment en una petita festa visual, només fa falta decorar les parets amb combinacions de colors energètics (vermell, groc o fúcsia) o amb formes geomètriques de triangles, semicercles o hexagonals. Fuig de les peces fabricades en cadena i busca catifes originals (les de vinil són ideals), tapissos eclèctics i mobles — siguin de fusta, metall o plàstic— amb laminats de color vermell, verd, blanc o negre. Amb aquests consells segur que aconsegueixes una llar sorprenent i en sintonia amb la moda actual.

Notícies relacionades

Deu dissenys del segle passat tremendament moderns

Geometria també per decorar

<< tornar