Juny 2018 #53
Decoració

Tendència: Paviments ceràmics retro

Els paviments ceràmics retro tornen a estar de moda i tornen a conquistar cuines, banys i salons amb els seus motius geomètrics i dissenys florals.

Fa uns anys van ser els paviments rústics els que van estar de moda, posteriorment van arribar les ceràmiques i actualment són els paviments que imiten els mosaics hidràulics; aquelles llosetes fabricades amb morter que decoraven els terres de les cases dels nostres avis, amb motius geomètrics o formant dibuixos cada quatre rajoles. Avui dia, els fabricants de paviments s’han apuntat a aquesta moda vintage amb col·leccions que reten homenatge a la tradició ceràmica, recreant les llosetes hidràuliques típiques de principi del segle XX.

D’aparença artesanal, les noves rajoles hidràuliques es produeixen amb les tècniques més avançades per aconseguir que siguin més lleugeres i resistents que les originals, fabricades amb morter. La gran varietat de motius, colors i formats permet donar un toc diferenciador a les estances. Pots emprar aquest paviment a tota la casa o en una sola habitació, ja que aquest tipus de terra d’aspecte retro és capaç de crear decoracions renovades, úniques i atractives.

Aquest tipus de paviment ha tornat i ho ha fet amb èxit gràcies, en part, a l’afany per recuperar objectes del passat propis de la moda vintage, retro o hipster. S’adapten a tot tipus d’espais però on més s’utilitzen és a la cuina ja que la textura, el color i les diferents formes donen un toc original i artesanal que combina a la perfecció amb l’acer dels complements o la fusta dels fogons, tant a les cuines més modernes com a les més vintage.

Les cuines no són, tanmateix, l’únic àmbit en què queden bé els mosaics hidràulics. Un altre lloc ideal per a aquestes rajoles és el bany. L’ús com a paviment en aquesta estança serveix per trencar amb el monocolor que acostuma a dominar aquest tipus d’espais. Els dissenys orgànics i les formes geomètriques t’ajudaran a donar un toc especial que omplirà de creativitat i de color la teva zona de bany. Fins i tot, si vols ser una mica més original, pots utilitzar-los per decorar les parets del bany, com si fos un enrajolat andalús.

Amb tot, el saló és l’estança en la qual els mosaics hidràulics maximitzen la seva capacitat decorativa. Per treure’ls més i més bon partit hi ha diverses opcions:

Rajoles d’un sol color. Una manera d’usar-les és pavimentar amb rajoles monocolor tota l’estança, aplicant-hi algun element decoratiu puntual, com ara una sanefa, per delimitar espais o diferenciar determinades zones.

Patchwork hidràulic. Consisteix a combinar diferents paviments hidràulics amb dissenys i colors diferents fins a convertir el terra en un gran tapís de rajoles, i no cal que encaixin entre si a la perfecció.

Combinar paviments. Una tercera opció és combinar les rajoles hidràuliques amb un altre tipus de paviment com ara la ceràmica o la fusta. D’aquesta manera s’aconsegueix realçar el seu poder decoratiu i fa que les estances siguin acollidores i amb més personalitat. Una combinació que mai falla és amb parquet, a causa del marcat contrast entre textures i colors. En els salons també les pots utilitzar com una part d’elements decoratius en taules o bé creant quadres originals.

D’una manera o una altra, l’ús de les rajoles hidràuliques es torna a generalitzar en la decoració de cada vegada més llars que, gràcies a elles, ofereixen tant un toc modern i sofisticat únic com un ambient més tradicional o vintage.

<< tornar