Juny 2018 #53
Decoració

Steampunk, disseny retrofuturista per a la teva llar

Viatjar en el temps sense moure’t de casa. Girar la vista cap al passat i, alhora, mirar cap al futur. Això et permet l’estil steampunk, una original tendència decorativa que convertirà la teva llar en un habitatge sorprenent, com si hagués sortit d’una novel·la de Jules Verne.

Per entendre l’estil steampunk cal remuntar-se a l’Anglaterra del segle XIX, a l’anomenada època victoriana. Escriptors com H. G. Wells o Jules Verne es van inspirar en els avenços tecnològics de l’època per imaginar en les seves novel·les un futur farcit d’invents sorprenents. Un segle després, als anys 80, diversos autors van voler homenatjar aquells escriptors de l’època victoriana amb un nou corrent literari. Amb la màquina de vapor (steam, en anglès) com a eix central, aquest corrent va ser batejat com steampunk.

L’steampunk va aconseguir traspassar les fronteres literàries i convertir-se en un moviment artístic i social. Amb el temps, aquesta tendència va arribar a captivar en els àmbits de la moda i, actualment, també en la decoració d’interiors.

La decoració steampunk

Si la fantasia és un recurs essencial en la literatura steampunk, no ho és menys en la decoració. Per als qui aposten per aquesta tendència, la decoració steampunk esprem al màxim la seva creativitat a l’hora de combinar mobles i objectes que responen preferiblement a una estètica vintage amb elements industrials i artefactes mecànics.

Si estàs pensant a introduir la decoració steampunk al teu habitatge, aquestes són les quatre característiques bàsiques que hauràs de tenir en compte:

 1. Estil victori
  És una de les claus de la decoració steampunk. Podem tornar a l’època victoriana a través de mobles i sofàs propis d’aquest estil, però també a través d’accessoris més discrets i potser més senzills d’aconseguir: una peça decorativa, un barret, una joia… Visitar botigues d’antiguitats pot ajudar-te a descobrir algun d’aquests tresors amagats.
 1. Colors apagats
  Per aconseguir l’ambient nostàlgic propi de la decoració steampunk, hauràs d’apostar per una paleta de colors apagats i per una il·luminació tènue. Et serviran el negre, el marró, el verd fosc i el vermell fosc combinats entre ells o amb el sèpia, que aportarà claredat. Traslladat als materials, pots trobar aquestes tonalitats en la fusta fosca per als mobles o el cuir per a sofàs i butaques. També hi pots introduir tons metàl·lics. Una altra opció és recórrer a un paper pintat que simuli motius d’estil victorià. Quant a la il·luminació, un llum d’aranya pot aportar el toc elegant i vintage que la decoració de la teva llar necessita.
 1. Toc industrial
  La màquina de vapor és un referent per entendre la Revolució Industrial i els seus avenços. Les canonades per on el vapor es condensa i mou la seva maquinària són un bon reclam decoratiu, i també calderes de metall o coure, que poden tenir una nova vida com a recipients o fins i tot ser reutilitzats per fer de llums. Com a proposta singular, què et semblaria crear una prestatgeria a partir de velles canonades d’acer? Combinat amb els objectes d’estil victorià, aquest toc industrial reforçarà el caràcter steampunk de la teva llar.
 1. Objectes reutilitzats
  Triar mobles antics per a casa teva contribuirà a transmetre aquest aire nostàlgic que requereix la decoració steampunk. Això és aplicable a qualsevol altre element decoratiu, especialment si juga amb la fusta o el ferro forjat. Un vell bagul, per exemple, podria substituir la taula de centre i captar les mirades dels visitants. També pots decorar les prestatgeries amb llibres antics i les parets amb fotos en tons sèpia, esquemes tècnics, dibuixos anatòmics o làmines botàniques. Així mateix, els viatges juguen un paper important en aquest estil, de manera que no t’oblidis dels mapes i globus terraqüis.Seguint amb els objectes antics, et serviran com a elements decoratius objectes com màquines d’escriure, telèfons, telescopis, baròmetres, maquinària de rellotge… Alguns amants de l’steampunk fan un pas més enllà i s’animen a donar un divertit aspecte victorià als seus smartphones, calculadores o fins i tot ordinadors. T’atreveixes amb el DIY per crear els teus propis invents?

Com veus, l’estil steampunk et planteja propostes decoratives fascinants, divertides i amb molta personalitat per a la teva llar.

<< tornar