Juny 2018 #53
Corporatiu

Solvia presenta el premi “Benvingut a Casa” al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

En el marc de la posada en marxa de l’observatori sobre l’habitatge Solvia Innova, Solvia -l’operador immobiliari de Banc Sabadell- va presentar recentment al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) el premi d’arquitectura Benvingut a casa, un concurs d’idees dotat amb 20.000 euros que té com a objectiu dissenyar un habitatge que respongui als nous models socials, econòmics, tecnològics i ambientals.

Amb la finalitat de fer conèixer les noves tendències de disseny que, molt possiblement, caracteritzaran l’habitatge del segle XXI, la directora d’Innovació de Solvia, Anna Guanter, va presentar les conclusions més rellevants de l’estudi titulat “Tendències de futur sobre l’habitatge”, juntament amb els motius que van fer que Banc Sabadell es decidís a fer aquest estudi. “Volíem saber -va dir- què estava passant en l’habitatge amb la incorporació de les noves tecnologies i els canvis socials que es produeixen per tal de saber com serà el seu futur.”

SolviaInnova3

Per això, un equip d’especialistes altament qualificats van entrevistar diversos perfils de possibles compradors -persones que viuen soles, matrimonis joves acabats de formar i llars reconstituïdes- a Catalunya, Madrid i l’arc mediterrani i analitzar les macrotendències generals més importants. “L’estudi ha posat de manifest fets tan rellevants com que l’habitatge actual no s’adapta a les necessitats de la societat o que, tot i els canvis experimentats els últims anys en el sector immobiliari, per a la societat espanyola la compra continua sent, respecte al lloguer, l’opció prioritària. En certa manera es podria dir que ‘la compra és en el nostre ADN’.”

L’estudi de Solvia posa de manifest que l’habitatge del futur s’hauria adaptar als canvis demogràfics i sociològics, que donen lloc a estructures familiars cada vegada més complexes. L’habitatge ha d’estar també preparat tant per als natius digitals com per als sèniors, ja que cada vegada es tendeix a una població més envellida. “El sector immobiliari s’ha de segmentar i especialitzar per atendre totes aquestes necessitats.” A més a més, l’habitatge del futur ha de permetre l’individualisme dins de l’espai compartit. L’estudi de tendències indica que cada vegada més gent decidirà compartir l’habitatge per obtenir algun tipus de renda o un altre tipus de beneficis, com gaudir de la companyia d’altres persones.

Els nous habitatges també s’hauran d’adaptar a tendències socials en alça, com ara el consum col·laboratiu: “Un fenomen que està propiciant un canvi de mentalitat en els consumidors. Espanya és el tercer país del món amb més espais de treball col·laboratius (també coneguts com a coworking). Això requereix, entre altres coses, un mercat immobiliari molt més clar i transparent.”

El document també reflecteix que el consumidor vol habitatges que s’adaptin a ell de manera ràpida i sense costos elevats, la qual cosa “obligarà a reduir el temps de construcció i els costos i a millorar la qualitat”, va afirmar Guanter. D’altra banda, es detecta també un nou tipus de comprador, que deriva en gran part de l’aparició d’un nou tipus de ciutadà que cada vegada té “més poder i capacitat d’influència”, gràcies a les noves tecnologies, i que vol que l’habitatge reflecteixi la seva identitat. “Hi ha una aposta molt clara cap a la personalització al 100% i a la tendència de fer-t’ho tu mateix.”

Les emocions juguen també un paper cada vegada més rellevant per al consumidor. En conseqüència, “el procés de compra d’un habitatge haurà de ser més emocional i sensorial”. De fet, Solvia ja ha fet una prova pilot per vendre cases mitjançant la realitat virtual, que consisteix a dotar l’usuari d’ulleres i un dispositiu especial perquè pugui veure l’habitatge amb tots els detalls. Els nous habitatges “hauran de tenir elements que aportin experiències emocionals”.

Finalment, l’estudi posa de manifest que les noves generacions estan connectades 24 hores els set dies de la setmana, de manera que la vida smart juga un paper molt important. “Hem de comptar amb un habitatge intel·ligent, que ofereixi seguretat i benestar per a les persones i que permeti a l’usuari estar connectat amb la casa i el barri.”

Premi d’arquitectura Benvingut a Casa
Després de repassar breument l’estudi de tendències, Núria Sió, membre de la direcció d’Innovació de Solvia, va explicar als arquitectes presents les bases del concurs ‘Benvingut a casa’, un premi que neix amb l’objectiu de “reflexionar sobre un nou model d’habitatge col·lectiu que doni resposta a les necessitats de la societat del segle XXI”.

SolviaInnova4

En aquest sentit, i tal com les bases del premi estipulen, els projectes presentats han de tenir en compte la flexibilitat i l’adaptabilitat als canvis dels usuaris al llarg de la seva vida. “S’estima que un usuari compra un habitatge per a tota la seva vida, motiu pel qual l’habitatge s’haurà d’adaptar als canvis que aquesta persona experimenti durant aquesta vida”, va dir Sió. Els projectes presentats, a més a més, han de tenir en compte una alta qualitat espacial, han de ser econòmicament viables “tant en la creació com en el manteniment” i han de complir amb l’eficiència energètica a través del disseny. Han de tenir, d’altra banda, una superfície útil d’entre 40 i 120 metres quadrats, construïts sobre una parcel·la ubicada en un teòric entorn urbà. Els candidats tenen fins al 10 de setembre pròxim per inscriure’s al Premi Benvingut a Casa .

L’1 d’octubre, els participants hauran de presentar el seu projecte. Una vegada avaluats pel jurat, s’escollirà els set finalistes, que hauran de fer un segon lliurament de material amb plafons i maquetes del projecte presentat. Està previst que a final de novembre el jurat doni a conèixer el guanyador de Benvingut a casa, que rebrà els 20.000 euros del premi. “Es compensarà amb 1.000 euros cada finalista per a la construcció de la maqueta i s’exposaran els seus projectes a l’estand que Solvia tindrà a l’exposició ‘Piso Piloto’, que organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)”, ha comentat Sió. “La nostra màxima il·lusió seria poder aplicar el projecte guanyador a una de les nostres parcel·les, per això demanem que siguin projectes realistes i econòmicament viables”, va afirmar Guanter.

<< tornar