Juny 2018 #53
Assessor

Quins aspectes cal valorar quan es compra una segona residència

Promoció d'habitatges en venda a primera línia de platja a l’Ametlla de Mar (Tarragona)

Promoció d’habitatges en venda a primera línia de platja a l’Ametlla de Mar (Tarragona)

La compra d’un habitatge, independentment de l’ús que se li doni a la propietat, sempre implica una decisió important. En el cas de l’adquisició d’una segona residència existeixen una sèrie de qüestions que hem de tenir en compte per encertar en la nostra elecció.

Abans de comprar un habitatge cal aclarir diversos interrogants com per exemple fixar el pressupost o determinar si es tracta o no d’una inversió. En el cas de la compra d’una segona residència, a tots aquests aspectes cal sumar altres qüestions com l’elecció del tipus d’immoble o la previsió dels costos que suposarà per a la nostra economia mantenir més d’una propietat.

Triar el tipus d’habitatge

Apartament o xalet; obra nova o segona mà; terrassa, pati o jardí… Triar el tipus d’habitatge serà un de les primeres decisions que haurem de prendre. Per això, convé determinar la freqüència amb la qual acudirem a aquest habitatge. Per exemple, si només la visitarem durant les vacances d’estiu o si, per contra, hi passarem tots els caps de setmana. També el nombre de persones que normalment hi habitaran. Un habitatge a estrenar amb diverses habitacions pot ser la millor elecció per a una família amb nens. Un estudi, en canvi, pot ser ideal per a una parella sense fills o per a una parella de jubilats.

A més, convé tenir en compte l’equipament o les zones comunes. En el cas d’una família, aspectes com el garatge, el traster, la piscina o les zones de jocs infantils són un plus. Una àmplia terrassa amb barbacoa pot ser un punt a favor per a una parella jove i un jardí on plantar un petit hort, el requisit indispensable per a sèniors.

Determinar la zona

Mar o muntanya; lluny o a prop. La ubicació de la teva segona residència també requereix consideració. Un trajecte llarg o una zona mal comunicada farà més difícil que puguis gaudir de l’habitatge durant els caps de setmana.

Conèixer els serveis del municipi

Cal observar quin tipus d’equipaments inclou el municipi i la zona on es troba la nostra possible segona residència. No només cal pensar en restaurants i zones d’oci, platja o excursions, sinó en supermercats o tendes on proveir-nos d’aliments; ambulatoris propers i línies d’autobusos o tren.

Pensar en el futur

No per disposar d’un primer habitatge hem de pensar només en el present a l’hora d’adquirir una segona residència. El més aconsellable és buscar residències que permetin situar mobles supletoris i que puguin canviar fàcilment la seva distribució.

Finançament i despeses de manteniment

Encara que ja tinguem una hipoteca per pagar la nostra residència habitual, també podem adquirir un segon habitatge amb finançament. No obstant això, les condicions que pot demandar l’entitat bancària en aquest cas poden ser diferents a les que contractem per finançar l’habitatge habitual. Per a la segona residència les entitats bancàries només financen el 60% o el 70% del valor escripturat; els terminis de crèdit són més curts (entre 20 i 25 anys) i els interessos solen ser més alts. També hem de comptabilitzar les despeses de manteniment associats a la nostra nova residència: IBI, despeses de comunitat, subministraments i el percentatge d’imputació amb el qual es grava un segon habitatge a l’hora de realitzar la declaració de renda.

Notícies relacionades

Tot el que has de saber quan vas a finançar la compra d’un habitatge

Com es pot renovar el teu apartament a la platja

Comprar una casa a la muntanya

 

<< tornar