Juny 2018 #53
Decoració

Quina és la millor xemeneia per a la teva llar?

Les xemeneies donen un toc de calidesa i intimitat a qualsevol ambient. Ara bé, com s’ha de triar la més adequada per a la nostra llar? Aquí tens alguns consells per poder triar la millor per a casa teva. 

Amb l’arribada del fred hivern, ve més de gust quedar-se a casa, i si ho podem a davant de la xemeneia, molt millor. Aquests darrers anys, les xemeneies han deixat de ser un element merament funcional, que proporciona calor, i s’han convertit també en un element decoratiu. Per escollir la xemeneia que s’ajusta millor a la teva llar, has de tenir en compte diversos factors: la potència que necessites, l’estança on la vols instal·lar, el tipus de xemeneia que més combina amb la decoració de casa teva i el combustible que utilitzaràs.

Potència. El primer que has de fer és determinar la potència que necessites. Aquesta potència s’expressa en KW o Kcal i indica la calor útil que pot produir per compensar la calor que es perd en l’ambient. Els especialistes recomanen que en una casa ben aïllada la potència oscil·li entre els 35 i els 45 Kcal/m3; en canvi, en les zones no tan aïllades, indiquen que la potència ha de ser entre els 40 i els 60 kcal/m3.

Ubicació. On s’ha d’instal·lar la xemeneia? L’ideal és fer-ho on més es necessiti, això sí, tenint en compte l’orientació i les característiques de la casa, el rendiment que li volem donar (calefacció principal o de suport) i la instal·lació de sortida de fums, si és que ho requereix. Normalment, la xemeneia deu estar en una estança superior als 25 m2 i estar comunicada amb altres habitacions.

Tipologia. Hi ha diferents tipus de xemeneies, però les principals són les llars, les inseribles i les exemptes. Les llars són les més tradicionals, construïdes amb maons refractaris i dissenyats per adossar-les a una paret. N’hi ha de foc tancat, dotades de portes vitroceràmiques que en milloren el rendiment i la seguretat, i de foc obert. Les xemeneies inseribles són unes estructures prefabricades, amb porta de vidre o sense, que s’adapten a forats existents. I, finalment, les xemeneies exemptes són les que no necessiten estar instal·lades en una paret. Acostumen a ser metàl·liques i són ideals per ambientar i organitzar la distribució d’una estança, ja que es poden instal·lar on vulguis. Per a sales de dimensions reduïdes hi ha uns models compactes que es poden penjar del sostre o de les parets.

Combustible. Segons el combustible que utilitzis les xemeneies es poden agrupar en cinc tipologies: les de llenya, les de gas, les elèctriques, les de pallets i les de bioetanol. A continuació hi ha avantatges i desavantatges de cadascuna perquè puguis prendre millor la teva decisió:

  • Xemeneia de llenya. Aquest tipus de xemeneies solen ser eficients per escalfar espais petits. Les d’instal·lació en obert solen perdre calor, però, alhora, són molt acollidores i decoratives. En canvi, si les instal·les tancades amb portes vitroceràmiques, són més eficients ja que incorporen sistemes de doble combustió. El principal desavantatge d’aquest tipus de xemeneies és el manteniment.
  • Xemeneia de gas. Perfectes per a aquells que vulguin una xemeneia decorativa, eficient i que necessiti poc manteniment. La majoria d’aquestes xemeneies permeten regular la flama i la calor, funcionen amb gas natural, propà o butà i alguns models tenen termòstat i control remot. El principal desavantatge és que si les vols connectar a la teva instal·lació de gas hauràs de realitzar algunes obres que en poden incrementar el cost. Com les de llenya, també necessiten una sortida a l’exterior, però, en aquest cas, aquesta sortida no ha de ser per la teulada, pot ser a la façana.
  • Xemeneia elèctrica. Les xemeneies elèctriques són econòmiques i de fàcil instal·lació; n’hi ha prou amb endollar-les al corrent i penjar-les en la paret o inserir-les en un buit o en la xemeneia existent. Són concebudes com plasmes de foc simulat ja que simulen amb una llum intermitent la flama i no emeten gasos. Actualment, es presenten amb dissenys molt moderns i innovadors i, en molts casos, compten amb un comandament a distància per poder-les regular.
  • Xemeneia de pallets. Tenen un gran poder calorífic, la qual cosa proporciona un ambient acollidor i agradable i no necessita grans espais de magatzematge per al combustible. Les més sofisticades disposen d’un termòstat ambiental.
  • Xemeneies de bioetanol. Aquestes xemeneies són les més netes i segures del mercat. No obstant això, són les que produeixen menys calor. Es tracta de xemeneies modernes i amb un disseny molt innovador. No necessiten instal·lació especial i es poden col·locar en qualsevol estança de la casa.

Ara que coneixes els principals tipus de xemeneia i les seves característiques principals, ja pots escollir la que s’adapti millor a la teva llar i estil decoratiu.

<< tornar