Juny 2018 #53
Tendències

Qui compra habitatge a Espanya?

extranjeros_portadaL’interès dels estrangers per Espanya ve de lluny. Si als anys seixanta el nostre país es va posicionar com una destinació de vacances de primer ordre, cada vegada són més els forans que adquireixen una segona residència o estableixen de forma definitiva el seu domicili a Espanya.

Segons les dades de l’últim Solvia Market View, l’informe de tendències sobre el sector immobiliari que elabora Solvia, l’any 2016 es van comptabilitzar més de 90.000 transaccions de compravenda d’habitatges a estrangers, encadenant així set anys consecutius de creixement. De totes aquestes vendes, un 51% van ser realitzades per estrangers no residents mentre que el 49% restant per residents. La previsió de Solvia per 2017 és que les transaccions rondin les 100.000 transaccions al tancament de l’any.

info_1_buenaPel que fa a les nacionalitats dels compradors d’habitatge, Regne Unit, França, Alemanya, Suècia, Bèlgica i Itàlia segueixen liderant el rànquing de països que adquireixen immobles a Espanya. Encara que el Brexit (la sortida de Regne Unit de la Comunitat Econòmica Europea) hagi creat un clima d’incertesa que s’ha traduït en un descens de les transaccions d’habitatge per part dels clients britànics (el pes d’aquest comprador va suposar un -11% en 2016 respecte a 2015), aquesta baixada s’ha vist compensada per l’augment de la demanda d’altres nacionalitats com alemanys, francesos, nòrdics o belgues.

grafico_1

Per regions, la zona preferida pel comprador estranger és la Comunitat Valenciana, amb més de 20.000 transaccions, seguida d’Andalusia i Catalunya. La previsió per aquest 2017 és que aquesta tendència a l’alça es mantingui i que pugin posicions, en el rànquing de compradors, francesos, alemanys, belgues i nòrdics.

grafico_2

Altres zones com les Illes Balears també destaquen per la forta demanda internacional i per l’auge del lloguer de vacances. Concretament, a la ciutat de Palma de Mallorca la manca de producte ha generat una pujada dels preus. També el desenvolupament d’algunes promocions d’habitatge d’obra nova en el casc antic de la illa, el comprador de la qual és fonamentalment client de nacionalitats sueca, anglesa i alemanya.

La Costa del Sol (Andalusia) i especialment les zones de Mijas-Costa, Marbella i part d’Estepona, atreuen a un comprador no resident de nacionalitat britànica i escandinava que demanda habitatges plurifamiliars situats a prop de camps de golf. A Cadis, en canvi, les nacionalitats de clients estrangers que predominen són l’anglesa, francesa, holandesa i russa que demanden bàsicament segona residència en la línia de costa entre Sotogrande i San Roque.

La província d’Alacant, per la seva banda, s’ha consolidat com un referent en el turisme de vacances europeu. La demanda en aquest cas és de segona residència, encara que s’observa una tendència a l’alça al mercat del primer habitatge, per part del client estranger resident. Respecte a l’activitat promotora, les zones d’Orihuela Costa i Torrevieja focalitzen les noves construccions d’habitatge d’obra nova el comprador de la qual és fonamentalment client escandinau i belga.

Notícies relacionades

Com es comportarà el mercat de l’habitatge durant els propers anys?

Aspectes que cal considerar en comprar un habitatge: inversió o residència habitual?

Els efectes del Brexit en el mercat de l’habitatge a Espanya

 

<< tornar