Juny 2018 #53
Tendències

Piscines que es fonen amb l’horitzó

piscinas infinitas mar

Les piscines infinites, o piscines desbordants, es caracteritzen per fusionar la seva vora amb l’horitzó creant un efecte òptic que estén l’aigua fins a l’infinit. Aquesta il·lusió visual és determinada per la ubicació de la piscina i el disseny, i permet gaudir d’un bany en què el blau del cel i el de l’aigua es fonen. Tradicionalment, aquestes piscines es trobaven als hotels més luxosos del planeta, però l’avanç de les seves tècniques constructives n’ha permès el desenvolupament a les llars.

Hi ha dos tipus de piscines, que es diferencien principalment pel disseny i el sistema de filtració de l’aigua. D’una banda, trobem les piscines tradicionals o skimmer, que tenen el sistema de filtració a la superfície i l’aigua no desborda per cap dels marges. D’altra banda, les desbordants en les quals l’aigua desborda per una de les vores, com és el cas de les piscines infinites. A continuació t’expliquem les particularitats d’aquestes espectaculars construccions.

Piscinas_1

L’element clau de les piscines infinites és la localització, ja que la topografia del terreny determinarà l’efecte òptic que genera la il·lusió d’infinitat. En general, les trobem a prop del mar (urbanitzacions costaneres, per exemple), a muntanyes o penya-segats, i la condició indispensable per a una construcció correcta és la necessitat que el terreny estigui totalment ferm, sense instal·lacions auxiliars sota la superfície ni arrels d’arbres en almenys quatre metres de profunditat.

És necessari tenir en compte que, per instal·lar aquest tipus de piscines, el terreny triat ha tenir un desnivell, que pot ser natural o artificial, perquè l’aigua llisqui i faci l’efecte de cascada. Per determinar la idoneïtat de la ubicació, és necessari que un arquitecte faci un estudi del lloc per aprofitar al màxim la superfície i, sobretot, adaptar la piscina a l’entorn.

asfagf

Hi ha tres tipus de piscines amb desbordament infinit. En primer lloc, les que tenen un desbordament mitjançant reixetes, típica de piscines olímpiques, on l’aigua no depassa la vora i es filtra per una canaleta coberta per una reixeta. En segon lloc, amb desbordament ocult, que fa que l’aigua desaparegui a través d’una junta, de tal manera que des de l’exterior no es distingeix. Finalment, les piscines amb desbordament en infinity, on l’aigua arriba a la vora, excedeix i depassa per un dels marges a través d’una làmina vertical.

Quant al disseny, les piscines rectangulars són les més habituals, ja que emfatitzen la il·lusió d’infinitat. També trobem piscines corbades i rodones, encara que són menys habituals perquè dificulten la instal·lació del desnivell.

Piscinas_2

Per fabricar les piscines, siguin o no infinites, se solen utilitzar tres materials: acer, formigó o polièster. El formigó és el material en aquest cas i s’instal·la a pressió sobre l’estructura de la piscina. Aquest material evita les juntes i impedeix qualsevol filtració, i a més a més és resistent i ofereix multitud de possibilitats en acabats i colors.

Piscinas_6

Les piscines infinites tenen un sistema de depuració i filtració que evita, gairebé per complet, els problemes de brutícia i estancament de l’aigua. Això es deu a la seva estructura i disseny, que compta amb un desnivell en forma de cascada que fa que l’aigua caigui directament al dipòsit de compensació. Aquest dispositiu la recull, filtra i retorna a la piscina per mitjà d’una bomba de recirculació. La durada del procés varia en funció del volum d’aigua, de la potència de l’equip de depuració i de la mida del filtre.

Piscinas_5

En definitiva, les piscines infinites aporten una sensació de pau i tranquil·litat al banyista, gràcies a l’efecte de continuïtat d’aquestes amb el paisatge. A més a més, aquest sistema de filtrat i depuració permet que l’aigua es mantingui més temps neta i en condicions higièniques òptimes.

Notícies relacionades 

Mobles de jardí, els mobles de l’estiu

 

 

<< tornar