Juny 2018 #53
Decoració

Panys sense encallades

MOMENT_Solvia_post_cerradurasTrucar un manyà perquè arrangi un pany encallat pot ser un moment especialment dolorós, sobretot per al nostre compte corrent. Els panys se solen encallar tant perquè es fan servir poc, la qual cosa acostuma a passar en les portes de trasters, patis o segones residències, com perquè es rovellen i no es lubriquen. Si volem evitar que la clau no entri o que el bombí no giri, el millor és fer un manteniment periòdic que eviti que tant la clau com el bombí es rovellin o quedin massa secs. Solament així aconseguirem que el nostre pany funcioni perfectament.

El primer que cal fer és lubricar el pany. El més recomanable és utilitzar un producte anomenat grafit, un lubrificant sòlid utilitzat en engranatges, eixos i frontisses que, com que no és greixós, fa que no s’emmagatzemin partícules de pols que podrien tornar a obturar la porta. El grafit és una substància grisa fosca de lluentor metàl·lica que es ven en una cànula amb la qual s’injecta en la ranura del pany per lubricar-ne l’interior. Una solució casolana i barata és pintar les dents de la clau amb la mina d’un llapis, d’aquesta manera aconseguirem que, en girar-la, es lubriqui el bombí i el pany es desencalli.

Una altra solució és utilitzar oli de parafina, un producte que es pot comprar en qualsevol farmàcia i que normalment s’utilitza per fabricar espelmes. El que cal fer és banyar la clau amb aigua calenta i, immediatament, submergir-la en la parafina uns minuts. En obrir i tancar la porta diverses vegades amb la clau impregnada de parafina s’aconsegueix que el bombí es vagi lubricant a poc a poc. Amb tot, el sistema més popular, que no el més efectiu, continua sent aplicar algun dels aerosols especialitzats, tipus tres en un, que es poden adquirir en qualsevol ferreteria o tenda de bricolatge.

Les que mai s’encallen són, d’altra banda, els panys intel·ligents, habituals des de fa uns anys a hotels, edificis d’oficines o cotxes, i que mica en mica es comencen a instal·lar als domicilis particulars. Aquests moderníssims panys sense claus obren les portes gràcies a l’ús de la tecnologia RFID d’identificació per radiofreqüència i es poden sincronitzar amb els telèfons mòbils d’última generació. Ens estalviarem que s’encallin, pagar factures molt cares i, a més a més, tindrem  més seguretat, ja que no tan sols incorporen alarmes auditives, sinó que solen tenir més dificultats per als lladres.

Articles relacionats:

La cuina del futur

<< tornar