Maig 2018 #52
Tendències

Nova vida pels pobles abandonats

ValdelavillaA Espanya hi ha molts municipis deshabitats. L’èxode del camp cap a les grans ciutats -incentivat bàsicament per la concentració de l’ocupació- ha relegat gairebé a l’oblit a un gran nombre de petits nuclis situats en entorns rurals. No obstant això, en els últims anys, s’estan impulsant diverses accions per repoblar aquestes localitats i dotar-les d’una nova vida.

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) assenyalen que hi ha 3.287 localitats espanyoles amb població zero, és a dir, municipis sense un sol habitant censat. A més, segons l’estudi “Població i Despoblació a Espanya 2016” elaborat per la Comissió de Despoblació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), dos de cada 10 municipis espanyols no superen els 100 veïns. Totes aquestes dades evidencien les conseqüències de les grans onades migratòries del camp a la ciutat i de l’envelliment progressiu de la població rural.

Davant d’aquesta situació, alguns ajuntaments i col·lectius locals estan impulsant iniciatives per revitalitzar i repoblar aquests municipis. En alguns casos s’ofereixen habitatges a preus reduïts o la possibilitat d’explotar camps i hortes. En altres ocasions, es cedeixen espais per establir negocis (bars, fleques, botigues de queviures, etc.). A continuació et mostrem alguns casos d’èxit:

1. Ligüerre de Cinca (Osca)

Tot i que la construcció de l’embassament de El Grado va augmentar la riquesa hidrogràfica d’aquesta zona del Pirineu d’Osca, la inundació de la localitat va suposar la despoblació de la zona. No obstant això, el 1986 es va iniciar la rehabilitació i construcció d’un centre de vacances a Ligüerre, un projecte que va atreure visitants i va incentivar la creació de llocs de treball. En l’actualitat aquesta població s’ha convertit en un dels llocs més demandats per parelles que desitgen un casament diferent i singular.

Liguerre_def2. Solanell (Lleida)

El projecte arquitectònic impulsat per l’arquitecte Saül Garreta ha fet possible que aquesta localitat, abandonada des de 1972, hagi aconseguit erigir-se com un referent de la recuperació de petits nuclis rurals. Durant més de quatre anys s’han reconstruït les cases, les pistes d’accés, les fonts i l’estesa elèctrica. Al gener del 2017 es va inaugurar el primer alberg turístic però l’hostaleria no és l’únic motor per revitalitzar el poble. A través d’una cooperativa, es pretén impulsar tota mena d’iniciatives agràries, artístiques i educatives amb l’objectiu de reviure el Solanell. A més, les energies renovables tenen un paper destacat en tot el projecte.

Solanell

alberg_solanell

Alberg “El Gall Negre” de LPR Arquitectes

3. Valdelavilla (Sòria)

Resulta curiós que en un poble de Sòria es realitzin cursos intensius d’anglès. No obstant això, aquesta iniciativa -que ja porta diversos anys funcionant amb èxit- ha aconseguit que Valdelavilla es rehabiliti. Les 15 cases rurals ubicades al municipi acullen convencions d’empreses, festes i trobades familiars. Si bé el poble no s’ha repoblat, s’ha aconseguit crear llocs de treball en una zona amb una baixíssima densitat demogràfica.

valdelavilla_4

4. Umbralejo (Guadalajara)

El Programa de Recuperació i Utilització Educativa de Pobles Abandonats (PRUEPA) ha aconseguit que el poble de Umbralejo es rehabiliti i que estudiants de secundària s’aproximin a la realitat de la vida rural. La iniciativa, patrocinada pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, estableix estades d’una setmana a alumnes de centres inscrits en aquest programa. Els joves treballen, guiats per monitors i agricultors de la zona, en tasques agràries. D’aquesta manera prenen consciència de la importància de preservar tant la naturalesa com el camp.

Umbralejo_1

5. Castelnou (Terol)

La incipient població infantil ha fet que molts ajuntaments realitzin crides per diferents mitjans i a través d’organitzacions com “Abraça la Terra”, oferint habitatges a famílies amb nens en edat escolar. Aquest és el cas de Castelnou que ofereix als seus residents sòls per a construir habitatges, subministraments gratuïts i l’exempció del pagament dels impostos municipals.

casatelnou_3

Notícias relacionades

La recuperació de les hortes de Caldes, Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà

El costat humanitari de l’arquitectura

 

 

<< tornar