Juny 2018 #53
Tendències

Markthal Rotterdam: el primer edifici multifuncional d’Holanda

Situat a la ciutat holandesa de Rotterdam, el Markthal és el primer edifici híbrid construït als Països Baixos ja que unifica, en un mateix espai, habitatges, zones d’oci i comerços. Aquesta construcció s’emmarca dins del pla de renovació de la ciutat i es posiciona com un dels principals motors de la seva transformació urbanística. A continuació analitzem les particularitats d’aquest modern i singular mercat.

Aquests últims anys, la ciutat de Rotterdam es troba en plena fase de renovació urbanística. Dins d’aquest marc, el 2004 es va engegar un concurs per assignar el projecte del primer mercat multifuncional situat als Països Baixos. Es van presentar diverses propostes i, finalment, l’estudi d’arquitectes holandès MVRDV va ser triat per dur a terme el projecte. Deu anys més tard, el mercat obria les seves portes al públic i se situava com el primer edifici impulsat en aquest procés de transformació de la ciutat. Més tard el van seguir el Timmerhuis, un complex d’oficines i habitatges d’última generació, inaugurat el 2015, i l’Art Depot, un museu públic que albergarà creacions dels artistes locals i que s’inaugurarà el 2018.

Integrado ciudad

Totes aquestes iniciatives mantenen un denominador comú: estan plantejades per convertir-se en reclams turístics i reconfigurar, al mateix temps, el model urbà de la ciutat. Un procés similar que observem a la ciutat Bilbao, a la qual vam dedicar recentment aquest article.

Primera fase del projecte

El Markthal es va plantejar com una iniciativa per unir la part est de la ciutat amb el centre urbà. En un inici, es pretenia edificar un mercat a l’aire lliure, però a causa de les condicions meteorològiques de la zona l’equip d’arquitectes va idear un mercat cobert d’enormes dimensions, inspirat en models existents als països del sud d’Europa, com són el Mercat de la Boqueria a Barcelona o el Mercat de Proveïment de València.

General Ciudad

Particularitats arquitectòniques

La necessitat d’un disseny atractiu per atreure visitants i dinamitzar, al mateix temps, aquesta zona de la ciutat, era una de les premisses fonamentals del projecte. En aquest sentit, la proposta duta a terme per MVRDV va ser espectacular. L’estructura del Markthal està formada per un arc de 40 metres d’altura i 120 metres d’ample. El material utilitzat per al revestiment exterior és roca natural de color gris, la mateixa que trobem al paviment del carrer. Tant el mercat com el mural que es troba en el seu interior es poden veure des de l’exterior, gràcies a una meravellosa façana frontal de vidre. L’estructura de l’arc configura un espai habitable d’onze altures.

Arco + fachada

En les tres primeres plantes de l’edifici se situen gran quantitat de comerços i un total de 8 restaurants, dos de gastronomia espanyola. Pel que fa a la zona del mercat, situada a la planta zero, trobem 96 llocs de venda de tot tipus de productes, i a la planta subterrània, hi ha un pàrquing amb més de 1.000 places.

Restaurantes

De la planta tres a l’onzena hi ha els 228 habitatges inclosos en l’estructura i que envolten l’arc. La superfície d’aquests apartaments oscil•la des dels 80 m2 fins als 300 m2. Tots disposen de finestrals orientats a la part exterior de l’edifici. Gràcies a la curvatura de la cúpula, els 24 àtics tenen una àmplia terrassa i la meitat dels pisos ofereixen vistes directes al mateix mercat, amb finestres fabricades expressament per evitar la filtració de sorolls i olors.

appartement-markthal-rotterdam

Per reforçar el disseny de l’edifici i aconseguir més notorietat, hi van col•laborar els dissenyadors holandesos Arno Coenen i Iris Rorkam, que van crear una magnífica pantalla mural d’11.000 m2 al sostre de l’ull de l’arc de l’edifici. Aquesta superfície animada mitjançant una projecció visual no deixa ningú indiferent. La Cornucòpia –nom designat a aquesta obra- ens transporta a un món oníric i surrealista en què plantes, flors, fruites, verdures i insectes cobren vida gràcies a les tècniques d’animació utilitzades per la companyia nord-americana Pixar Animation.

Mural Interior

Disseny sostenible

Una altra de les característiques del disseny arquitectònic del Markthal és que, gràcies a la façana frontal de vidre i als diversos punts d’entrada, no calen grans instal•lacions per mantenir la temperatura adequada a l’interior. A més a més, l’edifici està connectat al sistema de refrigeració i calefacció de la ciutat, per la qual cosa la temperatura dels apartaments i del mateix mercat és regulable. L’edifici té també un sistema de renovació d’aigua per ser reutilitzada.

ultima foto OK

La reglamentació europea

El Markthal s’emmarca dins de la nova reglamentació europea sobre la venda a l’aire lliure de productes alimentaris, com ara peix, carn i formatge, que entrarà en vigor a partir de 2020. En essència, aquesta directiva regula la venda d’aliments en recintes oberts tenint en compte l’espai on es vendran i les condicions de conservació dels aliments en qüestió. Prenent com a referència aquesta directiva, la ciutat de Rotterdam va idear un sistema de venda diferent, sostenible i innovador, materialitzat en aquest mercat multifuncional.

Notícies relacionades

La renovació de Bilbao

La nova Barcelona

<< tornar