Juny 2018 #53
Decoració

L’espart està de moda: coneix com incorporar aquest material a la decoració de la llar

nuevaportadaCapçals de llit, catifes, pufs, cadires retro, armaris de disseny i fins i tot trofeus de caça elaborats amb fibres vegetals. L’ús de l’espart en l’àmbit domèstic està en auge no només per la seva estètica rústica, sinó també pel seu confort tèrmic al tractar-se d’un material fresc a l’estiu i càlid a l’hivern.

L’espart és una fibra natural procedent de plantes silvestres del grup de les gramínies que es recol·lecten en molts països de la conca mediterrània. Es tracta d’un material que després de l’assecat i d’un procés d’humidificació amb aigua, es transforma en un element flexible que pot trenar-se amb molta facilitat. Tradicionalment, l’espart s’utilitzava per fabricar cordes i una gran varietat d’objectes del sector agrícola com cabassos per la llenya, cistelles per carregar burros i mules, etc., però actualment també serveix de matèria prima per l’elaboració d’objectes decoratius molt singulars.

Els nous usos de l’espart

Caps de rucs, rinoceront o cérvol. Els trofeus de caça treballats de forma 100% artesanal amb espart han seduït als caçadors de tendències. Aquesta variació sorprenent dels tradicionals trofeus és una peça de moda i permeten constatar la gran varietat de possibilitats decoratives que ofereix la fibra vegetal.

Avui en dia, l’espart també s’utilitza per confeccionar capçals de llit, catifes, pufs, cadires, armaris, miralls amb el marc trenat o fins i tot cactus de múltiples mides. Per la seva textura rústica, els objectes elaborats amb espart mimetitzen amb mobles retro i peces de disseny, el que permet aconseguir un estil eclèctic i desenfadat a la llar.

Javier S.Medina /Bohemian and Chic

Trofeus de caça ecológics de l’artesà Javier S.Medina /Interiorisme de Bohemian and Chic

Un material que regula la temperatura

L’espart és un material aïllant i transpirable a la vegada que destaca pel seu confort tèrmic al ser fresc a l’estiu i càlid a l’hivern. I és justament per aquesta característica que s’utilitza en l’elaboració de persianes (en substitució dels tendals fets de plàstic o teixits sintètics) que integrades a l’estètica de les façanes rústiques de les cases rurals regulen l’entrada de la llum i atenuen la calor.

Al sud d’Espanya, joves creadors s’han convertit en els nous esparters recuperant aquest material utilitzat en artesania tradicional, per elaborar objectes decoratius originals. Així, aquesta fibra humil i gairebé oblidada s’ha convertit en el referent d’una nova generació d’interioristes i dissenyadors.

Interiorismo Bohemian and chic

Bohemian and Chic

Notícies relacionades:

Cinc fibres naturals imprescindibles per decorar quan arriba la tardor

Com decorar amb mobles i objectes de vímet

<< tornar