Juny 2018 #53
Decoració

Les virtuts del suro

El suro és l’escorça de la surera, un arbre mediterrani que es conrea especialment a Portugal, Espanya i Itàlia, tres països que acaparen el 97% de la producció mundial. Aquest producte natural es caracteritza per la seva lleugeresa, elasticitat, facilitat de maneig, baixa conductivitat tèrmica i resistència a la humitat, qualitats que el fan un material aïllant de primera qualitat, resistent i que amb prou feines necessita manteniment. Un material molt útil per al revestiment de parets i terres, fins i tot en llocs tan humits com el bany.

El suro es comercialitza en rotllos, planxes i llosetes. Els rotllos i les planxes se solen utilitzar en obres d’aïllament, ja sigui deixant-les a la vista o recobrint-les amb paper o pintura. Gràcies a aquestes planxes s’aconsegueix un bon aïllament acústic i tèrmic, ja que són un remei molt eficaç contra les temperatures extremes. Les llosetes s’han utilitzat tradicionalment com a paviment aïllant, ja que suporten molt bé el pes i el moviment dels mobles i també són resistents al pas del temps.

No tan sols com a paviment, ja que les llosetes de suro també són un element decoratiu de primer nivell. Algunes empreses comercialitzen peces decoratives de suro de diferents mesures, acabats i colors que s’apliquen sobre les parets. Amb una mica d’habilitat, i aplicant aquest revestiment natural a alguna de les parets, es pot canviar totalment l’aspecte d’una habitació i donar-li una nova personalitat.

Com que el suro és un producte natural, abans d’instal·lar-lo és convenient deixar-lo reposar entre 24 i 48 hores fora de l’embolcall perquè s’adapti a les condicions ambientals del lloc en el qual s’instal·larà. Per aconseguir una bona adherència es recomana netejar i anivellar la superfície en que s’ha d’instal·lar, ja sigui terra o paret. Quan s’ha col·locat, és aconsellable aplicar-hi alguna capa de vernís que li doni un acabat suau.

El suro, tanmateix, té altres aplicacions decoratives més imaginatives i sorprenents. Més enllà dels tradicionals taulers de missatges i dels taps de les teves ampolles de vi i cava, aquests darrers anys alguns dissenyadors estan treballant el suro per crear mobles i, especialment, complements com ara testos, llums, taules, cadires, butaques, espelmes, accessoris per al bany o caixes que segur que  donaran un altre aire més desenfadat a la teva llar.

<< tornar