Maig 2018 #52
Tendències

Les destinacions estiuenques amb la millor gastronomia

La gastronomia és un dels al·licients més gran que hi ha en planificar un viatge d’estiu. Pren nota d’algunes de les nostres propostes per trobar bones taules al nostre país. Segur que et seran molt gustoses.

El món cada dia és més global, cosa que ens obliga a buscar l’essència de les nostres destinacions estiuenques en els petits detalls. I la gastronomia és, sens dubte, el més important d’aquests detalls. Espanya és un país de mil paisatges i de mil especialitats gastronòmiques, molt diferents entre elles però amb un element en comú: els ingredients de qualitat, la mescla de sabors i la projecció internacional. Tot el país està farcit de petits, mitjans o grans restaurants per gaudir de les excel·lències gastronòmiques. Aquí us donem algunes pistes perquè deixeu anar els vostres sentits davant d’una bona taula.

Rutes del vi. Espanya és un país de vi. A més de les cèlebres denominacions d’origen Rioja i Ribera del Duero, n’hi ha moltes més repartides per tota la geografia espanyola. L’últim recompte les xifrava en 69, cadascuna amb les seves particularitats i amb la seva pròpia cultura gastronòmica. Si ens decidim per recórrer aquest estiu la Rioja, no poden faltar a la nostra taula, per exemple, les costelles de be fetes al sarment, una de les especialitats que es poden degustar en moltes dels cellers de les terres de La Rioja.

País Basc. La bona taula té una cita ineludible al País Basc. La costa guipuscoana, per exemple, és ideal per gaudir del millor peix del Cantàbric, des de lluços a besucs, passant pel bonítol i el bacallà en totes les seves formes i preparacions. Els llegums, mongetes i faves, són els reis de l’interior, de la zona compresa entre Tolosa i Vitòria. Si el que t’agrada són les capitals, a Sant Sebastià i Bilbao podràs gaudir dels millors pintxos del país. Si passes per Vitòria, no t’oblidis de tastar el seu dolç més típic, els goxuas, un pastisset elaborat amb nata, bescuit, crema pastissera i caramel líquid. Fantàstic!

Barcelona. La ciutat està de moda i també ho està la seva cuina. A més d’alguns restaurants amb estrelles Michelin i tot tipus de reconeixements internacionals, la Ciutat Comtal està plena de restaurants únics i amb encant per gaudir d’una cuina cosmopolita. A Barcelona podem trobar tot tipus de gastronomia internacional, però no oblidem que el principal llegat de la cuina catalana és a les masies. A pocs quilòmetres de la capital catalana podem degustar conills a la brasa amb allioli, cargols a la llauna o seques amb botifarra. En qualsevol cas, es tracta d’una oferta molt variada i dinàmica de la qual podràs gaudir durant tot l’any.

Cantàbria. L’interior càntabre amaga paratges de gran bellesa com ara la comarca de Liébana o la vall del Pas, zones que conserven els seus plats típics amb orgull. No et perdis ni el bullit muntanyès, un plat per a campions amb mongetes blanques, berzas i el compango (cansalada, botifarres i xoriço); ni el sorropotún, la versió càntabra del marmitako basc, fet amb bonítol, patata, pebrot, tomàquet i altres ingredients que els cuiners càntabres guarden en secret. Tampoc pots marxar de Cantàbria sense tastar el xoriço de Potes, els quesucos de Liébana o els cèlebres sobaos pasiegos.

Galícia. Marisc, marisc i més marisc. Galícia és terra d’aquest gustós, variat i abundant producte del mar que, en cap altre costat com aquí, es pot degustar tan fresc i amb tant de gust. Vagis on vagis, no t’oblidis de demanar percebes i musclos, especialment si t’apropes a la zona de la costa de Morte (la Corunya) i al nord de Lugo. Al poble d’O Grove és el paradís del marisc, mentre que altres localitats, com ara Murs i Noia, tenen fama de bones escopinyes i millors cloïsses. Això sí, mengis el que mengis rega-ho amb un bon albariño o un ribeiro. A més d’aquesta recomanació, també pots degustar el pote gallec, una escudella típica de l’interior i molt adequada per a èpoques més fredes. Tampoc pots deixar de tastar el polp a feira, o el llacó amb pebrots del padró, alguns dels quals piquen “i outros no”.

Andalusia. La comunitat autònoma d’Andalusia és una de les més grans i més diverses d’Espanya. De les seves aigües i les seves terres surten bons peixos i una gran varietat de fruites, hortalisses i carns. Els potajes de llegums i verdures i els guisats de caça, al costat de les diferents maneres de preparar el peix, com el cèlebre pescaíto fregit gadità, donen forma a l’essència de la cuina andalusa. El plat més universal de la gastronomia andalusa és el sempre refrescant gaspatxo (sopa freda amb tomàquet, cogombre, pebrot, all, oli i vinagre), però també hi ha moltes altres variacions igual de bones: el salmorejo, la porra i el ajoblanco.

Comunitat Valenciana. La gastronomia valenciana gira al voltant del seu particular astre rei, l’arròs. Aquest cereal, present en la nostra cuina des de l’època musulmana, és el protagonista indiscutible de bona part dels plats típics de la comunitat. El més conegut, sens dubte, és la paella, un guisat d’arròs sec amb arròs, pollastre, conill o marisc, batxoqueta i garrofons que també es pot alegrar amb caragols, mandonguilles i fins i tot, per desesperar els més puristes, xoriço, pèsols o olives. La cuina valenciana, no obstant això, no es limita a l’arròs. També són cèlebres l’all i pebre, un guisat de patates, pebrotets i anguiles, i les salazones de peix com són la mojama, les huevas o el bacallà sec.

Amb aquest passeig per la geografia i la gastronomia del nostre país, esperem haver-te fet venir gana.

<< tornar