Juny 2018 #53
Tendències

Les claus de la gestió de les carteres de deute immobiliari per a inversors

cartera deuda inmobiliariaLa compra de deute és una de les opcions que trien alguns inversors per a l’adquisició indirecta d’actius immobiliaris com ara terrenys, edificis d’oficines, etc. Hi ha alguns raons per les quals els inversors es decanten per aquesta via. D’una banda, els descomptes que s’apliquen en les operacions de transferència del deute a causa del risc que assumeixen els inversors, que passen a ser els nous creditors. D’altra banda, la possibilitat d’aconseguir bons actius disponibles només en aquest tipus de carteres.

Des de 2013, l’adquisició de deute immobiliari s’ha mantingut com un dels principals models d’inversió en el sector immobiliari espanyol. El 2014, es va situar com a líder en volum d’inversions i, el 2015, es va mantenir. Tot això a causa de la millora de l’economia espanyola, cosa que facilita que més inversors vulguin fer negocis en el sector. Segons Solvia Research, el mercat nacional de deute immobiliari continuarà atraient els inversors el 2016, especialment els grans fons.

No obstant això, aquest tipus d’operacions requereixen un alt grau d’especialització que permeti analitzar els pros i contres de les transaccions, així com valorar la futura gestió dels actius adquirits. A més a més, encara que el preu de la compra del deute sigui òptim, no significa necessàriament que la inversió sigui rendible. La gestió dels actius adscrits a la cartera de deute ha de ser eficient i també s’ha de verificar la solvència econòmica i la disposició del propietari del deute.

Per a una gestió més adequada d’aquest tipus d’actius és necessària una col·laboració estreta entre els gestors bancaris i immobiliaris. Una cooperació que s’impulsa des dels servicers amb l’objectiu de garantir una gestió més eficient. Un exemple de mala praxi seria tractar el deute com un préstec, sense estimar el valor del col·lateral immobiliari ni tenir en compte totes les estratègies possibles per optimitzar-ne el valor.

A parer de Solvia Research, la compra d’actius immobiliaris de manera indirecta mitjançant l’adquisició de carteres de deute tindrà continuïtat en el temps. Si inicialment aquesta pràctica s’havia dut a terme en els fons que buscaven oportunitats a curt termini, ara s’hi han incorporat carteres de deute més petites, que susciten l’interès d’inversors de mida mitjana que busquen actius immobiliaris com a aval de crèdit. A Europa, aquest tipus d’operacions estan guanyant protagonisme a països com ara Itàlia, Grècia i Portugal.

Solvia, en el seu afany de fer un pas més en l’assessorament i acompanyament dels seus clients, disposa d’un departament d’anàlisi denominat Solvia Research, dedicat a l’estudi del mercat immobiliari.

 

Notícies relacionades

El sector immobiliari atrau un nou perfil d’inversor

<< tornar