Juny 2018 #53
Tendències

Les cases prefabricades arriben per quedar-se

Una nova generació d’habitatges truca a la porta. Són cases modulars i prefabricades que conjuguen disseny, sostenibilitat, estalvi d’energia i rapidesa de construcció.

Vols una casa personalitzada, acabada en menys de quatre mesos, que et costi un 30% menys, que sigui bioclimàtica i que tingui un disseny modern? Si la resposta és afirmativa, el que estàs buscant és una casa pop-up, una casa modular prefabricada de nova generació, un híbrid entre l’edificació tradicional i la industrialització. Cases econòmiques ideals per als que tenen parcel·les sense edificar i volen construir casa seva en poc temps i a un cost molt menor que les cases tradicionals.

Les cases modulars són l’exemple d’un nou mètode de construcció que té uns patrons de qualitat molt similars als de les cadenes de muntatge d’automòbils. Aquesta fabricació industrialitzada, que va a l’alça al nostre país, representa una bona opció per al futur del mercat immobiliari. Alguns especialistes fins i tot arriben a afirmar que, en un futur més pròxim que llunyà, el 100% dels habitatges de nova construcció seran modulars i prefabricats.

Les cases prefabricades marquen tendència, però el seu origen cal buscar-lo al segle XVII quan els primers colons van començar a enviar cases per parts des d’Anglaterra fins a les colònies d’Amèrica del Nord. El gran boom d’aquest tipus de construcció va arribar quan l’empresa nord-americana Sears les va començar a comercialitzar després de la Segona Guerra Mundial amb l’objectiu que els mateixos compradors se les construïssin. Avui dia, la majoria de cases unifamiliars dels Estats Units es construeixen acoblant mòduls prefabricats.

Un habitatge prefabricat de 140 metres quadrats costa uns 60.000 euros

El procés de construcció d’un habitatge modular és senzill. El client tria un determinat model i el personalitza segons els seus gustos i les característiques de la parcel·la on s’instal·larà. Una vegada s’aconsegueix la llicència administrativa comença a córrer el rellotge: en menys de quatre mesos la casa estarà construïda i instal·lada a la parcel·la prevista. Aquests habitatges modulars tenen opcions a l’abast de qualsevol butxaca. Un habitatge d’uns 144 metres quadrats pot costar, per exemple, uns 60.000 euros. Els habitatges prefabricats actuals tenen poc a veure amb les mobile homes americanes, que eren construccions de baixa qualitat. Les cases pop-up tenen totes les comoditats que un es pugui imaginar per a la seva llar i es construeixen amb els millors materials constructius, com el formigó cel·lular, un material que pesa un 25% menys que el formigó tradicional i que ofereix un gran aïllament tèrmic i una gran resistència al foc i la humitat, la fusta, el poliestirè expandit i el suro projectat. 

Un altre dels valors afegits que ofereixen aquest tipus d’habitatges és la seva aposta per l’eficiència energètica, ja que poden incorporar plaques solars, sòls radiants i sostres refrescants. Aquests habitatges compleixen amb el Codi Tècnic de l’Edificació i són, en definitiva, l’alternativa ideal per als que volen un habitatge econòmic amb tots els avenços en energies renovables. Una casa que, de propina, tingui un manteniment molt baix i un disseny exclusiu i personalitzat. Algunes d’aquestes cases modulars prefabricades van més enllà en la seva aposta per la sostenibilitat i fugen del formigó en benefici de la fusta i altres materials naturals. Aquestes cases són construccions eficients i saludables que minimitzen les emissions de CO2 durant el seu procés de construcció, que eviten el contacte dels seus ocupants amb qualsevol tipus de substància o emissió nociva, i que poden arribar a estalviar el 85% de la despesa en calefacció gràcies a les seves característiques constructives.

Aquest nou mètode de construcció, les cases prefabricades, està en alça al nostre país

La majoria d’habitatges modulars que es construeixen a Espanya acullen segones residències, ja que amb una inversió raonable i en molt poc temps d’espera es pot aconseguir una casa amb totes les comoditats i perfectament integrada en l’entorn natural que més ens agradi. La crisi econòmica, no obstant això, està potenciant el seu ús com a habitatge principal, especialment a la zona rural, on la pressió urbanística és menor i sempre es pot localitzar una parcel·la apta per instal·lar-hi la casa. Fonts del sector xifren en 12.000 les cases prefabricades que es produeixen anualment a Espanya, la majoria de les quals, no obstant això, es destinen a l’exportació.

<< tornar