Juny 2018 #53
Assessor

Les característiques de l’habitatge: aspectes que cal tenir en compte a l’hora de comprar o llogar

requisitos vivienda portadaLa compra o el lloguer d’un habitatge estan subjectes a múltiples consideracions no solament econòmiques, sinó també relacionades a les nostres necessitats actuals i futures. Per aquest motiu, valorar les característiques que ha de tenir la nostra nova llar és una tasca imprescindible. Conèixer l’orientació, la mida, la certificació energètica, la qualitat dels acabats, els serveis i equipaments disponibles, juntament amb els plans urbanístics que poden afectar l’habitatge són aspectes fonamentals que hem de sospesar a l’hora de triar l’immoble més adequat.

Tipologia i mida

Una de les primeres decisions que hem de prendre quan comencem a buscar pis, ja sigui per comprar o per llogar, és si volem que l’habitatge sigui d’obra nova o de segona mà. Si triem la primera opció, és possible que el preu sigui més elevat si l’habitatge és al centre de la ciutat, per bé que pel fet de tenir acabats nous tindrà una eficiència energètica millor. Si, per contra, ens decantem per la segona opció i l’habitatge no és en bones condicions, és possible que en algun moment haguem de fer alguna reforma en el cas de la compra o de negociar millores amb l’arrendador si optem pel lloguer. Amb tot, els preus de venda i de lloguer seran més baixos que en el primer cas.

requisitos_vivienda_2

També caldrà valorar el tipus d’habitatge que volem, cosa que dependrà principalment de les nostres necessitats i interessos. Els estudis i els lofts poden ser una bona opció per a singles. També els pisos amb una habitació i un despatx si es tracta de persones que treballen des de casa. Les parelles joves sense fills es poden decantar per habitatges de 60-70 metres, amb una o dues habitacions, o per espais diàfans tipus lofts o dúplexs. Les famílies que tinguin més de dos fills es poden plantejar la possibilitat d’adquirir o llogar un habitatge unifamiliar o una casa adossada, sense descartar un pis amb més de tres habitacions.

requisitos vivienda superficie

Orientació de l’habitatge

Un altre dels aspectes que hem de valorar és l’orientació de l’habitatge, ja que d’això dependrà el consum de llum i calefacció. Les orientacions sud, sud-oest i oest són ideals per a climes especialment freds. En canvi, si l’immoble es localitza en una zona càlida, la millor situació és cap al sud-est i l’est. Si l’habitatge està orientat al nord, nord-oest o nord-est, caldrà invertir en aïllament i calefacció i a dedicar les estances més exposades al fred a usos esporàdics.

requisitos_vivienda_orientacion

Acabats

A més dels materials emprats en els revestiments, abans de comprar o llogar un habitatge també hem de comprovar la qualitat de la pintura, les rajoles, el parquet, els sòcols, les motllures… El sector de la construcció ha evolucionat notablement en matèria d’eficiència energètica, tal com s’observa en alguns congressos dedicats al tema com per exemple el III Congrés d’EECN, celebrat recentment. Si ens decidim per un habitatge d’obra nova, serà interessant saber si disposa de sistemes avançats d’eficiència energètica i d’edificació modular integral, que asseguren la qualitat final dels acabats.

requisitos_vivienda_5

Eficiència energètica

A l’hora d’adquirir o llogar un immoble hem de considerar la seva certificació energètica, és a dir, l’informe que detalla el consum d’energia i les emissions de CO2. Els graus d’eficiència d’aquest certificat es distingeixen per lletres que van de l’A a la G, en què un habitatge amb categoria A té el grau màxim d’eficiència energètica i així en ordre descendent (B, C, D, I…) fins a arribar a la categoria G, grau en el qual, segons recomanacions de la normativa, cal fer l’adequació necessària per optimitzar un nivell deficient d’eficiència. Els índexs mesurables per obtenir la certificació inclouen diverses variables, com és la zona geogràfica en la qual se situa l’habitatge o l’antiguitat.

requisitos vivienda eficiencia energetica

En qualsevol cas, és recomanable que l’immoble compti amb una bona climatització i un sistema de calefacció eficient. Aconseguir la temperatura òptima també dependrà de l’aïllament tèrmic. En aquest sentit, un habitatge amb finestres de PVC pot ser una bona opció, fins i tot per enfortir l’aïllament acústic si es troba en zones cèntriques o sorolloses.

També podem revisar els serveis bàsics com el circuit de l’aigua o si el control de l’aigua calenta és comunitari o individual i, en aquest últim cas, la capacitat de la caldera. També és important saber si l’habitatge té gas natural, ciutat o butà, la qual cosa ens servirà per fer una estimació dels costos dels subministraments.

Equipaments i serveis de la zona

Per a una família, la proximitat de l’habitatge amb un centre educatiu, parcs i zones verdes serà un aspecte important a l’hora de decantar-se per un habitatge o un altre, així com la connexió amb els transports públics, la presència de supermercats o instal·lacions esportives properes, centres sanitaris, serveis bancaris i equipaments culturals. Una parella jove, en canvi, pot prioritzar les zones d’oci properes a l’habitatge com ara bars, restaurants, cinemes, teatres, etc.

requisitos_vivienda_3

Finalment, és convenient recaptar tota informació sobre els possibles projectes urbanístics, les seves perspectives de creixement o qualsevol incidència que estigui prevista a la zona en la qual es trobi l’habitatge. És necessari conèixer els canvis en l’entorn perquè segurament afectaran la revaloració de l’immoble o al preu del lloguer futur, i també condicionaran les comunicacions, els transports o els serveis del barri o població.

 

Notícies relacionades

Comprar una casa: Com triar la millor orientació?

Què has de saber si et planteges comprar un habitatge

Què has de saber si et planteges viure de lloguer

<< tornar