Juny 2018 #53
Assessor

Les 10 coses que has d’esbrinar abans de comprar una casa

comprar una casa

La compra d’una casa no és una decisió que es pugui prendre impulsivament. Per tal de no tenir problemes, el millor és fer una revisió de 10 factors abans de fer el pas i anar a viure al nou habitatge.

La compra d’un habitatge és una de les decisions més importants, i més cares, que ens toca prendre al llarg de la nostra vida. Per aquest motiu hem d’extremar les precaucions i no deixar-nos portar pel cor a l’hora de fer la paga i senyal per reservar la casa. El més normal és que no hi hagi cap problema en realitzar la transacció, encara que sempre podem tenir la mala sort de convertir-nos en una excepció. No està de més, per tant, fer les comprovacions oportunes per assegurar-nos una compra tranquil·la i segura. Aquí us apuntem 10 coses que, sí o sí, heu d’esbrinar abans de comprar una casa.

  • Ubicació. Per descomptat, el primer que necessitem tenir clar és la ubicació de la nostra futura llar. Això determinarà molts factors que cal tenir en compte en funció de com siguin els futurs habitants. Una persona sola no considerarà important la ubicació de col·legis i parcs, però tindrà present si està ben comunicada per anar a treballar o si és a prop del centre per evitar desplaçaments. Una família amb nens valorarà el tema de col·legis i parcs, igual que la tranquil·litat i seguretat del barri en què se situï. La ubicació influeix també en el preu, ja que si és un barri amb pocs serveis o allunyat del centre pot ser més barat que si és en una zona amb moltes més opcions i més a prop del centre, amb tots els serveis a l’abast i ben comunicada.
  • L’orientació. L’orientació de l’habitatge és un element que es valora, i molt, a l’hora de comprar una casa, ja que els habitatges exteriors normalment reben més llum natural que les interiors, encara que aquests últims són normalment més tranquils que els immobles exteriors. Una bona orientació pot comportar un estalvi important quant a calefacció o aire condicionat, depenent de si hi fa molta calor o molt fred.
  • Espai i distribució. En funció del nombre d’habitants de la nostra futura llar, l’espai i la distribució general de l’immoble, la disposició de la cuina i els electrodomèstics inclosos, el nombre d’habitacions i de banys, les finestres exteriors a les habitacions, els passadissos, els rebedors, les zones de pas, el nombre d’armaris encastats, els trasters i altres espais d’emmagatzematge són elements que cal tenir molt en compte a l’hora de triar el nostre futur habitatge.
  • Negocis a la zona. És important saber si podem anar a comprar sense haver d’utilitzar el cotxe o podem tenir un centre comercial a pocs minuts de casa, o totes dues coses. Un barri amb una zona comercial viva i desenvolupada comporta grans avantatges, encara que pot ser també que hi hagi molts bars i sales d’oci que comprometin la tranquil·litat de l’entorn. D’altra banda, els barris tranquils no solen gaudir de vida nocturna, però tampoc es tracta d’haver de fer quilòmetres per comprar detergent o fer un joc de claus, o simplement prendre un aperitiu. Una vegada més, la ubicació s’adaptarà al nostre estil de vida, més o menys urbanita.
  • Tranquil·litat. Com hem dit, en funció de la ubicació de la nostra llar, la tranquil·litat de tots és un factor molt important que s’ha de preveure abans d’adquirir un immoble. Sempre que fem la visita de rigor, hem de tenir informació de si el barri és tranquil, la zona està lliure d’obres, discoteques o bars de copes que en algun moment poden fer problemes de soroll o convivència. També va bé saber si la zona tindrà remodelacions urbanístiques imminents, obres o qualsevol altre element que ens sembli interessant per tenir clar o no si serà una zona tranquil·la o moguda.
  • Els veïns. Moltes vegades, en comprar un habitatge unim el nostre dia a dia a les persones que conviuran amb nosaltres en la mateixa finca. No està de més sol·licitar l’estat de comptes de la comunitat per conèixer-ne l’estat financer, qui deu diners o si hi ha hagut anteriorment denúncies per impagament.
  • Seguretat abans de res. Si tenim nens, una de les coses més importants que cal preveure, abans de fer qualsevol pas, és la seguretat de l’habitatge i, per tant, de la nostra família. Una vegada més, la ubicació del lloc triat per viure és un aspecte fonamental i que s’ha de tenir molt present. També interessa que l’habitatge no tingui accessos per altres celoberts, per exemple, o si és una planta baixa amb balconada, preveure la possibilitat de sistemes de seguretat que evitin accessos no desitjats. La porta d’entrada és una altra de les vies que cal considerar i, si no és molt segura, s’haurà de canviar. 
  • Estat de l’habitatge. És imprescindible fer una inspecció d’alguns elements claus de les cases, i millor si ho fem acompanyats d’un especialista. Els principals punts que cal revisar són els baixants, la pressió de les aixetes i l’estat de les canonades, el quadre de llums i el comptador elèctric. Si per desconeixement o oblit se’ns cola una instal·lació deficient, la casa ens sortirà molt més cara del preu de compra.
  • Calefacció i llum. Una casa barata pot arribar a sortir molt cara si no està convenientment aïllada, a més de ser un dels factors principals per determinar el confort de la casa. Podeu sol·licitar o encarregar a un tècnic la realització d’una anàlisi de l’aïllament tèrmic, la ventilació i la climatització de la casa i comprovar-ne el nivell d’eficiència energètica.
  • El garatge i els trasters. Si tenim cotxe, hem pensat on deixar-lo i com? De vegades, les places de pàrquing són un mal de cap quan no en tenim. I si a més a més som dels que guardem esquís, raquetes, mobiliari de jardí, etc., un traster ens anirà molt bé per guardar-ho tot i no utilitzar habitacions de la nostra llar per a funcions que no havíem previst. És necessari comptar amb aquestes coses a l’hora de triar la nostra futura llar i no fer-ne un magatzem d’andròmines.

Una vegada fetes les 10 comprovacions, us podreu enfrontar a la compra de la vostra nova llar amb la tranquil·litat que implica estrenar un habitatge i que aquest fet sigui una fita important i profitosa en les vostres vides i no pas el pitjor dels malsons.

<< tornar