Juny 2018 #53
Tendències

L’arquitectura futurista

El futurisme va ser un moviment artístic de principi del segle XX que es va caracteritzar per l’ús de tres temes predominants: la velocitat, el temps i la tecnologia. Entre altres formes d’expressió, com ar la pintura o la literatura, es va manifestar en l’arquitectura creant un estil únic i trencador.

Van fundar l’arquitectura futurista, majoritàriament, arquitectes italians; un dels més reconeguts és Antonio de Sant Elia, que va aconseguir traslladar la visió futurista de l’art a l’entorn urbà. Algunes de les seves particularitats són:

  1. Tot i que rebutja l’estètica tradicional i busca crear formes i línies noves d’expressió, es diu que el futurisme és art més que res. El que es vol aconseguir als edificis futuristes no és tant la funcionalitat i el sentit pràctic dels espais, sinó les formes d’expressió i la síntesi.
  2. La principal font d’inspiració és la velocitat, el temps i la tecnologia. Així doncs, la ciència i la tecnologia són els recursos predominants en l’arquitectura futurista.
  3. També es vol trencar amb el que és tradicional i jugar amb noves formes audaces, però sobretot senzilles. L’impacte visual recau en la nostra sensibilitat per apreciar aquestes formes d’expressió.
  4. Els materials que donen més valor estètic a aquest corrent arquitectònic són el vidre i el ferro, i deixa de banda la pedra i el maó.
  5. Pel que fa a la decoració, el futurisme la considera com una cosa superposada i, per tant, absurda. Es busca la disposició original dels materials bruts per donar el valor i l’estil decoratiu que es vol donar.

Actualment, amb els avanços i l’evolució tecnològica que vivim contínuament, l’arquitectura futurista és ben present arreu. La tecnologia de les coses és un fet. Amb aquestes cinc característiques podràs saber d’on prové aquest model arquitectònic, quins són els seus trets principals i, consegüentment, traslladar aquesta tendència als espais de casa teva.

<< tornar