Juny 2018 #53
Tendències

L’arquitectura d’Alejandro Aravena, l’últim guanyador del Premi Pritzker

Alejandro Aravena, arquitecto

Alejandro Aravena, últim premi Pritzker d’arquitectura.

El xilè Alejandro Aravena ha rebut recentment el Premi Pritzker, considerat com el Nobel de l’Arquitectura, per la seva obra de caràcter social en aquest camp. El president del jurat, Peter Palumbo, va descriure el treball d’Aravena, i el seu estudi Elemental, com una “revelació”. Amb tan sols 48 anys, el premiat ha rebut l’honor més gran que pot aconseguir qualsevol professional que treballi en aquest àmbit.

Un dels aspectes més reveladors de la seva obra és la demostració que el compromís social en l’arquitectura pot arribar a millorar la qualitat de vida de les persones.

Fins fa poc més d’una dècada, Aravena era un arquitecte reconegut, sobretot al seu país d’origen, Xile. La seva obra més coneguda fins a aquell moment era el Projecte Quinta Monroy, que el 2004 va significar la seva projecció internacional; l’encàrrec es basava en la construcció d’habitatges per a 100 famílies desfavorides. L’arquitecte, en lloc de dissenyar un bloc d’apartaments, va decidir construir meitats de cases que cada família, segons les seves necessitats i capacitats, podria anar remodelant i ampliant.

La Pintana, Santiago de Chile

Projecte d’Aravena a La Pintana, a la ciutat de Santiago de Xile.

Aravena defineix la seva filosofia de treball com “un procés d’inclusió de la comunitat” i afirma que la seva font d’inspiració més important és als barris marginals, a les favelas i, en definitiva, en les necessitats de la gent.

Algunes de les seves obres més representatives s’ubiquen a la Universitat Catòlica de Xile (Santiago de Xile), concretament els edificis de les facultats de Matemàtiques (1994), Medicina (2004) i Arquitectura (2004), juntament amb les Torres Bessones (2005), que es localitzen al campus de la mateixa universitat. També és representatiu el projecte de reconstrucció de la ciutat de Constitución, també al seu país natal, després del tsunami sofert el 2010. Actualment, l’arquitecte i el seu estudi Elemental continuen construint aquest tipus d’habitatges socials a Àsia i Europa.

Aquests darrers anys, el Premi Pritzker s’ha anat allunyant de l’espectacularitat de l’obra arquitectònica i s’intenta acostar a models amb més impacte entre la societat, que donin oportunitats als menys privilegiats, amb edificis o instal·lacions més sostenibles, que redueixen el consum d’energia i que intenten pal·liar els efectes dels desastres naturals, com queda reflectit en les obres d’Aravena.

Torres Siamesas

Torres Siamesas a la ciutat de Santiago de Xile.

<< tornar