Maig 2018 #52
Tendències

L’absorció de l’estoc d’habitatge ja no afecta la recuperació

VALLA_1

Una de les qüestions més debatudes en els últims anys té com a protagonista l’estoc d’habitatge pendent de venda. Aquesta dada tendeix a interpretar-se com la palanca fonamental del reinici de l’activitat promotora o de la compravenda entre particulars. No obstant això, la seva rellevància en aquest sentit cada vegada és menor i Solvia Research destaca diversos senyals que sustenten aquesta afirmació. 

Actualment, a Espanya la xifra d’estoc pendent de venda oscil·la entre les 390.000 i les 535.000 unitats i, segons diverses fonts, ja s’observa una recuperació important en l’activitat d’obra nova en múltiples àrees del país. Les últimes dades del Ministeri de Foment mostren que la producció d’habitatges va superar les 49.000 unitats el 2015, una xifra que el departament d’anàlisi de Solvia creu que continuarà creixent aquest any tenint en compte les compres de sòl finalista que s’estan tancant.

D’altra banda, també s’observa un augment de les transaccions en què el comprador i el venedor són persones físiques. D’acord amb les dades del Consell General del Notariat, les compravendes encadenen dos anys consecutius de pujades. A més, Solvia Research afirma que aquest repunt s’ha produït, fonamentalment, en les operacions que es fan entre particulars, ja que aquesta xifra ha passat de representar el 51% del volum total el 2012 al 63% el 2015.

La causa és que l’estoc pendent de venda no concentra la seva exposició a les zones de demanda més sòlida i solvent. Això impulsa la tornada a l’activitat promotora, les transaccions d’habitatges de segona mà entre particulars –en una bona ubicació– i les vendes de sòl.

Finalment, el departament d’anàlisi de Solvia assegura que fins i tot en zones on sí que hi ha un estoc pendent d’habitatge, la demanda prefereix nous desenvolupaments. Tot i així, Solvia Research preveu que la seva reducció és qüestió de temps i requereix també una gestió professional i eficaç que millori la qualitat dels actius i la seva capacitat de venda.

Solvia, en l’afany per fer un pas més enllà en l’assessorament i l’acompanyament dels seus clients, disposa d’un departament d’anàlisi denominat Solvia Research, dedicat a l’estudi del mercat immobiliari.

 

<< tornar