Juny 2018 #53
Decoració

La versatilitat decorativa dels panells OSB

cocina3Les plaques d’encenalls de fusta denominades OSB (Oriented Strand Board) van començar a utilitzar-se a Estats Units i a Canadà durant els anys 70 per fabricar els envans dels habitatges. Però gràcies a la seva versatilitat i a altres atributs com l’aïllament, aquest material gaudeix a dia d’avui de múltiples aplicacions no només en el sector de la construcció sinó també en l’àmbit de la decoració i del disseny de mobiliari.

Els panells OSB estan formats per encenalls de fusta de pi o avet però no s’han de confondre amb el conglomerat que es fabrica a partir de serradures, encenalls i cola. Els panells OSB són molt resistents, funcionen com a aïllant tèrmic i acústic i són molt senzills d’instal·lar. A més a més, són més econòmics que la fusta massissa i el seu aspecte, amb una desordenada orientació i disposició dels encenalls, resulta molt atractiu i molt fàcil de combinar amb qualsevol estil.

Portes i separadors d’espais

Entre les seves aplicacions més bàsiques està la utilització d’aquests taulells per a la fabricació de portes. Si el que es desitja és separar espais resulten també ideals per situar falsos envans o murs. La seva lleugeresa i resistència permeten dividir les estances sense que el pes impliqui una càrrega sobre l’immoble. I no es necessita fer obres per a la seva instal·lació pel que resulten la solució idònia si volem redistribuir un espai d’una manera ràpida, pràctica i econòmica.

color

Terres ecològics

Aquests tipus de taulers provenen de plantacions d’arbres joves de ràpid creixement pel que la seva fusta no procedeix de tales indiscriminades. D’aquesta manera, un terra fabricat amb aquest material no només és sostenible, sinó que també aporta calidesa a qualsevol cambra i només precisa de l’aplicació de vernissos naturals per al seu correcte manteniment. Per instal·lar aquests panells en zones d’aigua de cuines o banys s’hauran de sotmetre a un tractament previ, encara que la seva resistència i durabilitat compensa amb escreix aquest treball.

osb_1

Mobiliari

Moltes empreses utilitzen panells OSB per dissenyar i construir mobles a mida ja que aquest material és molt versàtil. Taules, prestatges, llibreries, cadires, armaris, capçals de llit i fins i tot sofàs aporten un aire modern a la llar i resulten molt més econòmics que els mobles fabricats amb fusta convencional.

estanterias

Aïllant acústic i tèrmic

Si disposem d’una sala de cinema a casa podem revestir-la amb panells OSB per aïllar-la acústicament. Aquests panells també funcionen com aïllant tèrmic i són ideals per aconseguir una temperatura confortable a tot l’habitatge.

combinad_3

Panells pintats

Una de les característiques d’aquest tipus de taulers és el seu aspecte industrial -recordem que van ser ideats per a la construcció de les armadures dels habitatges- però si volem aprofitar les seves virtuts aïllants i tèrmiques i adaptar-los al nostre estil decoratiu, només cal pintar-los del color que desitgem. Això sí, la pintura ha de ser amb base d’oli i una imprimació que resulti adequada per a aquest tipus de material.

osb_pintados

 

Notícies relacionades

Consells per crear una sala de cinema a casa

Decorar la teva llar amb estil industrial

 

<< tornar