Juny 2018 #53
Tendències

La recuperació de les hortes de Caldes, Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà

portadaL’última edició de Public Space (Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà) ha premiat la rehabilitació de les sèquies de les hortes termals del municipi de Caldes de Montbui (Vallès Oriental, Barcelona). Una ambiciosa intervenció que ha aconseguit al mateix temps revitalitzar l’activitat agrícola i sanejar un espai dotant-lo a més a més d’ús lúdic per a tota la comunitat.

El Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, impulsat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), reconeix no solament la complexitat de les remodelacions dels espais públics, sinó que fa una especial atenció a com aquestes modifiquen les relacions de la comunitat amb l’entorn. Al llarg de les seves set edicions, el certamen s’ha consolidat internacionalment i en l’actualitat és un referent tant per a urbanistes com per a arquitectes. El guardó, que no té dotació econòmica, reconeix de la mateixa manera el paper de l’arquitecte i el de l’organisme promotor de la intervenció. En la selecció dels projectes es presta especial atenció a les accions, de més o menys envergadura, que pretenen en primer lloc millorar les condicions de vida dels ciutadans. La vocació social en la recuperació de les sèquies de Caldes de Montbui ha quedat palesa i la prova és que els habitants d’aquesta localitat han integrat novament aquest espai a la seva vida quotidiana.

plano_caldes

L’aigua com a motor

Posseïdora d’unes de les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica, la localitat de Caldes de Montbui ha estat sempre lligada a l’aigua. De les seves deus brolla l’aigua a una temperatura constant de 74º amb una composició rica en iode, fluor, clor i brom, indicada per tractar l’artritis, la hipertensió, la psoriasis, els èczemes, els dolors musculars i, fins a mitigar, per l’estrès, l’ansietat i l’insomni. Les propietats terapèutiques d’aquestes aigües mineromedicinals van propiciar ja al segle XIX que Caldes es convertís, amb vuit balnearis el 1844, en centre de peregrinació per a l’incipient turisme de salut. L’economia del municipi es va desplaçar cap al sector terciari i es va anar abandonant gradualment l’explotació del camp i mantenint les hortes, que aprofitaven els sobrants d’aigua dels establiments termals per regar els seus cultius. Les Hortes de Baix, quatre hectàrees disposades en tres bancals escalonats al peu de la parròquia de Santa Maria, i el safareig públic, van perdre protagonisme amb el creixement urbanístic del segle XX i es van anar abandonant.

caldes_de_montbui_2

El cobriment de la riera de Caldes va provocar l’abocament a les sèquies de bona part de les aigües fecals de la població. El safareig, centre de reunió de la comunitat en el passat, es va deixar d’utilitzar i la falta d’ús va generar el deteriorament de les instal·lacions.

Retorn als orígens

L’any 2012, amb la degradació ambiental de les hortes, l’ajuntament va decidir impulsar un projecte de recuperació amb tres objectius: disposar d’aigua neta, reactivar la producció hortícola local i millorar la connexió del casc antic amb l’entorn agrari patrimonial.

L’empresa Cíclica, juntament amb l’estudi d’arquitectura Cavaa, van ser els triats per escometre aquest projecte. Regants, arquitectes i enginyers van unir les forces i els coneixements i junts van cartografiar el terreny, van marcar bancals i van idear sistemes de depuració. Aquestes reunions no solament van servir per fer una planificació coherent de l’espai, sinó que van ajudar a fer que la comunitat agrícola s’articulés novament després d’anys d’abandonament i dispersió.

caldes_de_montbui_1

Durant 2013 i 2014 es van dissenyar estratègies conjuntes per refredar l’aigua ja neta i aprofitar el cabal abans infrautilitzat. Es va construir, en un bancal superior, una bassa comunitària que reparteix equitativament entre totes les parcel·les dos torns d’irrigació setmanals. L’aigua d’aquesta bassa està depurada ecològicament: hi suren una sèrie de jardineres amb plantes aquàtiques que assimilen la matèria orgànica. Igualment, el projecte també va incentivar la reinserció d’un gran nombre de persones en atur de la zona, ja que es va recórrer als plans d’ocupació del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya).

caldes_de_montbui_4

El safareig és ara un bany públic integrat totalment en els itineraris de turisme termal. Després d’un bany ben reconfortant, els visitants i habitants de Caldes poden passejar per les hortes gràcies a la perfecta xarxa de senders que connecten les diferents parcel·les. Aquest és el resultat més visible d’una complexa rehabilitació. Ara bé, les fites més destacables han estat la voluntat de cohesió de la comunitat agrícola, la reivindicació del patrimoni natural i la conscienciació de la importància del reaprofitament de l’aigua.

caldes_de_montbui_3

Notícies relacionades

La renovació de Bilbao

Ciutats menys sorolloses gràcies a les plantes

Edificis que lluiten contra la contaminació atmosfèrica

<< tornar