Juny 2018 #53
Tendències

La promoció immobiliària creix i s’estén per tot Espanya

valladolid

A principis del 2016 les previsions assenyalaven un creixement de la promoció immobiliària en zones molt concretes com València, Sevilla o Màlaga on es pronosticava una millora de l’ocupació, una major confiança i un augment del poder adquisitiu. No obstant això, la recuperació s’ha estès ja en altres àrees geogràfiques.

Al primer semestre d’enguany les dades de compravenda d’habitatges reflectien un augment en taxa interanual de les operacions en tot l’Estat. Tot i això, aquest creixement no es va produir de la mateixa manera en totes les comunitats autònomes. A Navarra, per exemple, es va augmentar un 1,80% en els sis primers mesos de 2016 mentre que a Aragó va repuntar un 27%. Aquestes diferències fan necessària una anàlisi més detallada per detectar quines zones poden aportar majors oportunitats d’inversió.

Existeixen dos tipus de fonts que permeten examinar les dinàmiques dels micromercats immobiliaris. D’una banda, les dades que provenen de l’activitat comercial de grans empreses del sector i que, mitjançant tècniques d’anàlisis de Big Data, permeten establir l’evolució d’una zona concreta. D’altra banda, les xifres que procedeixen de les operacions de compravenda de sòl que aporten informació sobre els llocs on s’estan adquirint solars per a promoure.

Segons dades de Solvia, el preu de l’habitatge està creixent considerablement en moltes ciutats on la renda bruta disponible supera la mitjana, la qual cosa garanteix que existeix capacitat de compra. Aquesta dinàmica pot observar-se en localitats com la Corunya, amb un alça del preu de l’habitatge del 3,6% interanual i amb una renda bruta del 7,5%, superior a la mitjana nacional. També a Valladolid, amb un increment dels preus del 5,5% i on la renda bruta se situa en un 4%, per sobre de la mitjana. O a Còrdova, on el repunt del preu dels pisos ha estat del 3,5%, amb una renda bruta del 18% per sobre de la mitjana d’Andalusia.

Solvia també constata que en altres ciutats com Badajoz, Huelva, Logronyo, Pontevedra i Lleida s’estan tancant diferents operacions de venda de sòl per a futurs desenvolupaments residencials.

En definitiva, en 2014 la recuperació del mercat immobiliari es centrava a Madrid i Barcelona, mentre que en 2015 s’estenia a Sevilla, València o Bilbao. Ara, els focus d’oportunitat es localitzen en aquestes altres localitats les rendibilitats de les quals són superiors i el risc comercial és moderat.

 

Notícies relacionades

Lloguer residencial: rendibilitat i oportunitat d’inversió

El desequilibri entre oferta i demanda d’habitatges de lloguer dispara els preus

Com serà el futur de la intermediació immobiliària?

El mercat de l’habitatge creix per sobre de les previsions

<< tornar