Maig 2018 #52
Tendències

La impressió en 3D i el seu futur en l’arquitectura

impresion3D oficinas DubaiL’arribada tardana de la tecnologia tridimensional en l’àmbit de l’arquitectura, a diferència d’altres disciplines com ara la medicina o l’automoció, no ha estat un impediment perquè el 3D es situï com un dels principals avenços en el sector. Actualment hi ha projectes arquitectònics fabricats mitjançant aquest mètode, fins i tot edificis construïts íntegrament amb impressores 3D. A continuació coneixerem en què consisteix aquesta tècnica i veurem que la seva aplicació no tan sols es centra en l’arquitectura, sinó que també s’estén a altres camps com ara els materials de construcció.

Primer van ser les indústries de l’automoció i l’aeronàutica, que des de fa anys utilitzen aquesta tecnologia en la fabricació de peces, eines i prototips. No obstant això, han estat els avenços en el camp de la medicina els que han popularitzat la impressió 3D gràcies a la possibilitat de crear mitjançant l’extrusió –la tècnica emprada en aquestes impressores- teixits impresos com són ossos, cartílags o, fins i tot, músculs.

El sector de l’arquitectura comença tot just a albirar tots els beneficis que es poden obtenir gràcies a l’ús de la tecnologia 3D i la possibilitat de portar a terme nous sistemes de producció que permeten crear peces, formes i materials impensables fins ara.

Però, en què consisteix exactament la impressió 3D? Es tracta de la creació d’un objecte tridimensional mitjançant la superposició de capes successives de material, des de plàstics sintètics o resines a material biològic, acer o formigó, la qual cosa es coneix com a fabricació additiva. Un dels avantatges més grans és que no requereix motlles, per la qual cosa no produeix residus i els objectes resultants són construïts capa per capa.

Maquetes exactes

En el camp de l’arquitectura, la impressió 3D s’usa per crear maquetes, ja que permet fer prototips d’edificis a una gran velocitat, a un cost inferior a l’habitual i amb un grau de precisió i de detalls inviables en un model convencional. Amb aquesta tècnica es pot obtenir pràcticament qualsevol forma encara que sigui complexa. A més a més, permet avaluar els dissenys d’una manera molt més ràpida i eficient. L’optimització dels projectes facilita i agilita les decisions dels clients ja que, gràcies a aquest tipus de maquetes, la informació que s’ofereix és més gran que la de qualsevol altra recreació.

impresion3D impresora

Impressora 3D per a modelatge de maquetes.

El mètode d’impressió 3D més utilitzat per a finalitats arquitectòniques és la impressió en sinteritzat de pols composite. Aquest procés permet obtenir precisions de fins a 80 micres per capa i reproduir el més mínim detall.

Les maquetes impreses en 3D són un gran avenç també en matèria urbanística. Aquests models afavoreixen la planificació de les ciutats sobre maquetes en què és possible sobreposar mapes específics (demogràfics, de circulació, àrees verdes, etc.) per avaluar impactes.

A la ciutat de Louisville (EUA), per exemple, els ciutadans van poder reorganitzar l’urbs i plantejar noves idees amb l’ajuda de models d’edificacions reals impreses en 3D a escala 1/1000. A més a més, tots aquests prototips es poden imprimir en color, amb la qual cosa es fabriquen models molt detallats i similars al resultat final, que donen una imatge més realista del projecte.

impresion3D Louisville

Edificis impresos en 3D per al projecte urbanístic de la ciutat de Louisville (EUA).

Primers edificis “impresos”

L’avanç d’aquesta tecnologia en els àmbits de la construcció i l’arquitectura és imparable i ja s’estan fent projectes amb habitatges i edificis “impresos”. El sistema contour crafting (construcció en contorns) desenvolupat a la Universitat del Sud de Califòrnia és un exemple d’aquest progrés, ja que permet construir l’estructura perimetral completa d’una casa d’uns 185 m2 en unes vint hores. Per a això es traslladen impressores molt grans fins a l’emplaçament de l’edifici i es munten sobre una estructura de grua pont. La “impressió” de la casa es porta a terme mitjançant una mescla especial de formigó d’assecat ràpid que es va dipositant per capes a les zones determinades segons el prototip creat digitalment. De moment, el projecte es troba en fase de desenvolupament i es preveu aplicar-lo en situacions d’emergència, zones en desenvolupament o grans urbanitzacions.

El primer edificio de oficinas fabricado íntegramente con una impresora 3D se encuentra en la ciudad de Dubai. La impresora utilizada en este caso es una máquina de unos seis metros de alto. Pero este proyecto no es el único que se ha puesto en marcha en los Emiratos Árabes, ya que se pretende alcanzar el 25% de edificios fabricados con impresoras 3D para el año 2030.

impresion3D Dubai

Oficines impreses a la ciutat de Dubai (Emirats Àrabs).

A Amsterdam també s’està desenvolupant un projecte d’impressió 3D d’una casa al costat d’un canal que s’erigeix capa per capa mitjançant la utilització de bioplàstics fabricats a base d’oli vegetal del 80%. Es preveu que el projecte acabarà el 2017.

impresion3D contour crafting Amsterdam

Model de construcció d’edificis amb el mètode contour crafting (Amsterdam).

De la mateixa manera, al començament de 2015 es va inaugurar a la Xina el primer edifici residencial de cinc pisos construït amb una impressora 3D gegant. En aquesta ocasió, el material utilitzat consistia en una mescla de ciment i residus industrials.

impresion3D China

Edifici d’habitatges imprès a Xangai, Xina.

La construcció del futur

Malgrat aquests projectes, el futur més immediat de la impressió 3D aplicada a l’arquitectura passa per la fabricació de materials de construcció per mitjans digitals. Aquest procés es duu a terme als centres de producció i, posteriorment, cada element es trasllada al lloc corresponent. En aquest sentit, la tecnologia tridimensional permet fabricar materials per a l’edificació de torres, arcs, panells divisoris i fins als objectes decoratius d’un habitatge i elimina, en molts casos, els processos de revestiment de l’edifici, que són més complexos.

impresion3D edificios

Impressora d’habitatges.

Així mateix, aquesta tecnologia també es pot aplicar en la fabricació de bigues i nodes d’unió entre parets i columnes, essencials en les estructures d’un edifici. Tots aquests processos impliquen estalvi d’energia i de costos de producció i permeten, al mateix temps, dissenys més creatius i atrevits, fins i tot adaptats als canvis climàtics. A dia d’avui, s’estan testant sistemes tecnològics que vinculen el 3D amb programaris capaços de fer que els edificis reaccionin pels fenòmens meteorològics.

impresion 3D puente

Construcció d’un pont amb impressora 3D a Amsterdam.

Notícies relacionades

L’arquitectura futurista

‘Innovation Talks by Solvia’, jornades per reflexionar sobre el futur de l’habitatge

<< tornar