Maig 2018 #52
Reportatge

La casa giratòria

casagiratoria3Una de les últimes sensacions arquitectòniques del moment és la casa giratòria dissenyada per l’estudi arquitectònic Next Office de Teheran (Iran). Aquest immoble, la Sharifi-ha House, es va acabar de construir l’any passat i es caracteritza per un sorprenent sistema motoritzat d’habitacions capaç de fer-les pivotar individualment fins a 90º depenent de la il·luminació, la climatologia o, simplement, el desig dels seus ocupants.

Els membres de l’estudi arquitectònic es van inspirar en les cases rurals tradicionals perses, que se solen construir amb unes habitacions específiques per viure-hi a l’hivern o a l’estiu, estacions de temperatures extremes. Aquests habitatges modifiquen l’ús de l’interior en funció de l’estació. La paret que mira al nord s’utilitza com a dormitori a l’estiu, mentre que la que mira al sud s’utilitza com a magatzem. A l’hivern, els usos s’inverteixen per aconseguir més confort ambiental.

El moviment de la casa s’aconsegueix mitjançant un sistema motoritzat similar al que s’usa per moure i instal·lar els decorats en les representacions teatrals. Les caixes que acullen les habitacions es poden estendre a l’estiu i donar lloc a un espai amb noves terrasses i més ventilació. A l’hivern, d’altra banda, les caixes es poden alinear amb la façana per aconseguir que la casa tingui el millor aïllament possible pel fred.

<< tornar