Juny 2018 #53
Decoració

Incorporar un aquari a casa teva

Vols instal·lar un aquari a casa? A més de ser un element decoratiu que donarà molta personalitat a la teva llar, hi aportarà tranquil·litat. Per gaudir dels avantatges de tenir-ne un, et donem vuit senzills consells per muntar-lo.


Els aquaris són, a més de l’estança dels teus peixos favorits, un element decoratiu que pot donar un toc diferent a casa teva i crear un ambient especial a l’habitació on decideixis instal·lar-lo. Ara bé, muntar un aquari no és tan fàcil com sembla. A més de la seva funció decorativa cal garantir que les teves noves i petites mascotes aquàtiques viuen en les millors condicions possibles. A continuació et donem alguns consells perquè muntis el teu primer aquari.

La localització de l’aquari
El primer pas a l’hora d’incorporar un aquari a la teva llar és decidir on l’instal·laràs. Això determinarà tant la mida com la forma del tanc que has de col·locar. Primer de tot has de comprovar que tens un endoll a prop i que el terra està ben anivellat. D’altra banda, la ubicació que triïs haurà d’estar lluny de punts de calor, per evitar canvis en la temperatura de l’aigua, i de la llum directa del sol, per evitar que creixin algues.

Quina peixera has d’escollir?
Hi ha aquaris de totes les mides i formes. N’hi ha que s’encasten a les parets, de forma circular o que es converteixen en taula de centre. A l’hora de triar-lo, però, pensa en els peixos, no en els teus gustos estètics. Els peixos es desenvolupen millor si viuen en un ambient ampli. No utilitzis peixeres de menys de 40 litres de capacitat. El més aconsellable és que, depenent del teu pressupost i de la grandària de l’habitació, optis per una peixera d’entre 80 i 120 litres.

Elements imprescindibles
Una vegada decidit l’aquari i la col·locació, s’ha de comprar tot el que cal per al benestar dels peixos. Alguns establiments ja venen aquaris “tot en un” que incorporen els elements bàsics perquè el tanc funcioni correctament. Són més econòmics que comprar els diferents elements per separat. Amb tot, comprova que conté tots els utensilis necessaris per a la peixera: condicionador d’aigua, termòmetre, termòstat, peanya per a l’aquari, test de NO2, substrat nutritiu per si hi poses plantes naturals, grava petita i arrodonida, elements decoratius, escalfador d’aigua per mantenir-la entre 23 i 25 graus, filtre, bomba de oxigenació i llum artificial.

Analitza l’aigua de casa teva
Abans d’iniciar el muntatge de l’aquari, has d’analitzar el pH (concentració d’hidrogen), el gH (duresa) i el kH (concentració de carbonats) de l’aigua de la teva casa amb uns senzills test que es venen en tendes especialitzades. Així sabràs el tipus d’aigua que tens i quins peixos i plantes són compatibles. Normalment n’hi haurà prou amb aigua de l’aixeta i un condicionador si els teus peixos són d’aigua freda, i una mescla a parts iguals d’aigua de l’aixeta i d’osmosi si els peixos són tropicals.

Munta l’aquari
Amb tots els accessoris comprats, el pas següent és iniciar el muntatge del nostre aquari. El primer que has de fer és col·locar la grava i les plantes al fons del tanc. Després has d’instal·lar el filtre, ja sigui intern o extern, i iniciar el “sembrat” de bacteris, que t’ajudaran a generar en l’aquari els cicles biològics imprescindibles. Finalment, col·loca el sistema d’il·luminació i comença a omplir l’aquari. A meitat del procés, col·loca els elements decoratius, el termòstat i el termòmetre. Una vegada tinguis el tanc ple d’aigua hauràs de dedicar uns 20 dies a mesurar la qualitat de l’aigua abans de seleccionar i introduir els peixos que hi viuran.
Peixos d’aigua freda o calenta
Ja tenim l’aquari preparat. Ara és el moment de decidir quins peixos hi volem, d’aigua freda o d’aigua calenta. Els primers, els de aigua freda, són molt resistents i conviuen amb facilitat els uns amb els altres. Solen ser de moviments tranquils i pacífics i la gran quantitat d’espècies et permetrà tenir un aquari ben divers. Els peixos d’aigua calenta, d’altra banda, són més agressius amb els seus companys, necessiten tenir l’aigua a una temperatura estable, no es cansen mai i els pots trobar en una enorme varietat d’espècies, formes i colors.

Mantingues l’aigua neta
La principal labor de manteniment de l’aquari se centrarà a mantenir l’aigua neta i en perfectes condicions per als peixos. Recorda que són éssers vius i, com a tals, tenen deposicions que produeixen amoníac i nitrits, substàncies tòxiques que en poden afectar la supervivència. El filtre t’ajudarà a mantenir aquestes substàncies en els seus límits però això no vol dir que no hagis de canviar l’aigua regularment. Ho has de fer progressivament, mai de cop, sinó que l’has d’anar renovant parcialment, aproximadament un 15% de l’aigua per setmana. El filtre i la grava també requereixen que els dediquis uns minuts setmanals.

Mantingues els teus peixos sans
Com bé saps, els peixos són éssers vius. Per tant, també poden patir malalties. Un bon manteniment i una correcta supervisió de l’aigua ho poden evitar. Si evites moviments i canvis bruscs de temperatura ambiental podràs allunyar el fantasma de l’estrès, la principal malaltia dels peixos. Finalment, per mantenir el seu benestar no és convenient poblar l’aquari a l’excés. En els aquaris també triomfa el minimalisme: menys és més.

Amb aquests consells ja pots muntar un aquari a casa, decoratiu, ple de vida i de color… i una bona alternativa d’oci per als teus fills.

<< tornar