Juny 2018 #53
Decoració

Idees de decoració amb macramé

macrame_6Tant en moda com en decoració fixem la vista al passat reactualitzant i incorporant nous materials. El macramé, una tècnica de teixir gairebé oblidada, ha irromput amb força com a recurs estètic a la llar. Aquest art de confecció artesanal s’engloba en les tendències DIY (do it yourself o fes-ho tu mateix), que, amb unes simples nocions i molt poc desemborsament de diners, permeten renovar la teva casa.

Entrellaçar cordes combinant nusos és bàsicament l’essència del macramé. La paraula ve del francès i significa estrictament serrells nuats. L’origen d’aquest treball manual és tan antic, que ens hauríem de remuntar al temps dels perses (makrama) i dels assiris. Els àrabs (migramah) ho van exportar a Europa i del Vell Continent va saltar al Nou Món. És fàcil relacionar aquesta tècnica amb el comerç marítim ja que molts nusos mariners són els mateixos que s’utilitzen en el macramé. Les típiques hamaques dels països antillans són, sens dubte, el resultat dels viatges dels primers europeus que van arribar a les seves costes.

Al nostre país, el furor pel macramé va sorgir els anys setanta, seguint la moda hippy, i en qualsevol llar espanyola es podien trobar fàcilment testos penjants i tapissos fets amb aquesta tècnica. Les modes tornen, però sempre actualitzades i renovades, i l’aire vintage i bohemi que podem aconseguir ara no té res a veure amb el de les cases dels nostres pares o avis.

Amb més de cinquanta nusos diferents i una gran varietat de materials naturals, el macramé aporta un gran ventall d’opcions decoratives. Solament necessitem un suport de fusta per subjectar la labor i madeixes de cordó. Es recomana començar amb els nusos més senzills, el pla i el cote, si ets nouvingut al món DIY, i a mesura que s’adquireixi destresa, atrevir-se amb el punt alosa, galera, trena, torçada o el nus de rínxol fins a aconseguir autèntiques filigranes.

macrame_1

Un dels al·licients més grans d’aquesta tècnica és la rapidesa amb què podem obtenir els resultats. En una sola tarda, per exemple, podem començar i acabar un test penjant, una de les labors més senzilles i amb més aplicacions decoratives. A continuació et donem algunes idees perquè sàpigues com aplicar aquesta tècnica a les diferents estances de la teva llar.

Jardins penjants

Els testos de macramé són un recurs decoratiu molt atractiu tant per a l’interior d’un habitatge com per a un porxo o jardí. Només amb una argolla i uns senzills nusos, podrem gaudir d’una nova ubicació per a les nostres plantes. Si escollim cordes de colors i les combinem amb testos també de colors, el resultat pot ser impactant. Les plantes penjants, formant cascada, es poden combinar amb cactus col·locats a diferents altures creant un particular paisatge interior.

macrame_2

Separar amb estil

Cortines llargues o curtes, estors i fins i tot a paravents, gràcies al macramé podem delimitar zones i amagar racons. Una cuina, un vestidor o una entrada d’una casa de camp es transformaran completament. La mateixa barra que utilitzarem per sostenir els fils serà el suport que ajustarem al marc de la porta o de la finestra. Per concloure la labor d’una manera polida, podem o bé optar per cremar amb un simple encenedor les terminacions de les cordes, o bé recobrir els extrems amb cinta aïllant del mateix color.

macrame_3

Com un quadre

La seva funció és merament decorativa, però si utilitzem diferents materials, aconseguirem tapissos que faran enveja a les creacions pictòriques. Haurem d’escollir prèviament la gamma de colors i anar provant contrastos i combinacions que ressaltin la decoració de l’habitació. Si volem fer un efecte més rústic, res millor que aprofitar una branca d’arbust com a suport.

macrame_5

Més opcions del que imagines

El macramé també s’utilitza per elaborar bijuteria. Arracades, polseres, collarets, bosses i fins a camins de taula. Canvien els materials: fil encerat, perlé, seda o niló… però els resultats són igual d’atraients. Es poden intercalar boles de collaret i fins i tot intercalar-hi pedres. La imaginació no té límits.

macrame_4

Notícies relacionades

Idees DIY per decorar una habitació infantil

10 idees creatives i econòmiques per fer un capçal de llit

 

<< tornar