Maig 2018 #52
Tendències

Els habitatges de la Bauhaus, Patrimoni de la Humanitat

bauhaus_weimarLa Bauhaus, un dels moviments arquitectònics i artístics més rellevants del segle XX, ha estat novament reconeguda per la UNESCO. Si en 1996 l’escola i els seus “Llocs de Weimar i Dessau” -grups d’edificis i monuments situats a ambdues ciutats- van ser declarats Patrimoni de la Humanitat, aquest any s’hi ha sumat l’edifici de l’Escola de la Confederació de Sindicats d’Alemanya (ADGB) a Bernau.

L’arquitectura moderna, l’estandardització i industrialització dels habitatges i part del disseny tant de mobiliari com d’interiors tenen les seves bases a l’escola Bauhaus. El moviment fundat per Walter Gropius el 1919 i que va continuar amb Hannes Meyer i Mies van der Rohe, ha deixat una petjada que es reconeix clarament en l’arquitectura actual. Molts dels edificis de nova construcció segueixen al peu de la lletra les directrius constructives d’aquesta escola alemanya que tenia com objectiu reunir a professionals de diferents àmbits com l’artesania, l’enginyeria o l’arquitectura per crear un estil d’habitatges on coexistissin les zones privades i els espais públics.

escuela_artes_oficios_weimar

Minimalisme, senzillesa i disseny al servei de la funcionalitat: aquests són els tres trets distintius dels habitatges de l’escola Bauhaus. A més, per abaratir costos i democratitzar els productes, es va optar per l’estandardització dels objectes i les edificacions, una premissa que persisteix en els processos constructius actuals.

El concepte d’habitatge total proposat per la Bauhaus persegueix facilitar la vida a les persones que habiten en una casa on tots els seus elements estan dissenyats per acomplir una funció específica. Per exemple, les estructures s’orienten buscant la llum natural a través d’amplis finestrals. També són funcionals les peces de mobiliari ideades per exemple per Mies Van de Rohe o Gropius: mobles ergonòmics formats per tubs de ferro, alumini, cristall o plàstic inusuals en aquella època però que formen part ja de les nostres llars.

Nova incorporació al llistat de la UNESCO

Aquest any, l’Escola de la Confederació de Sindicats d’Alemanya (ADGB), també coneguda com l’escola Meyer-Wittwer, s’ha sumat al Patrimoni de la UNESCO. Construïda entre 1928 i 1929 i exemple paradigmàtic de l’arquitectura funcional de la Bauhaus, aquesta escola està composta per diversos edificis relacionats, però estructuralment separats formant una “Z”. Amplis passadissos orientats a les façanes pels quals entra la llum natural a través de grans vidrieres, serveixen de conductors als dormitoris dels alumnes. Les habitacions, amb capacitat per a deu llits, estan distribuïdes en quatre blocs amb tres plantes cadascun, establint així un nexe per a les relacions socials. En l’actualitat, l’escola acull cada estiu a estudiants de postgraus i artistes que volen entre les seves parets adquirir coneixements i nodrir-se in situ de l’essència de la Bauhaus.

sindicato_baumer

Notícies relacionades

Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona: 30 anys de la reconstrucció d’una icona de l’arquitectura moderna

Le Corbusier i l’arquitectura moderna

 

 

<< tornar