Juny 2018 #53
Assessor

Guia per reformar un habitatge abans de vendre’l o posar-lo en lloguer

Obertuar-reformar-invertir_837x436Abans d’iniciar el procés de comercialització d’un habitatge, tant en el cas de la venda com del lloguer, convé valorar si amb una reforma aconseguirem incrementar el valor de la propietat i/o fer-la més atractiva per als possibles clients.

Quan es decideix vendre o posar en lloguer un habitatge cal considerar, entre altres aspectes, les possibilitats que ofereix l’immoble, la demanda existent en el mercat per un habitatge que tingui unes característiques similars al nostre i si una reforma revalorarà la propietat i/o la farà més interessant per als clients potencials.

Si després d’aquesta anàlisi ens decantem per l’opció de la reforma caldrà decidir quin tipus d’intervenció realitzem: una renovació integral o l’actualització d’algunes de les dependències de l’habitatge.

Per aclarir aquests dubtes el primer que hem de fer és revisar l’estat de l’immoble. Amb aquesta inspecció podrem valorar la intervenció més adequada i ajustar-la també al nostre pressupost. En segon lloc, hem de conèixer els interessos d’un possible comprador o futur inquilí per tenir clar quin tipus d’habitatge convé oferir. Per últim, també és important detectar els atributs de la propietat i decidir de quina manera els destacarem en la reforma. A continuació, analitzem en profunditat tots aquests aspectes.

Conèixer el client potencial

Com comentàvem, abans de determinar el tipus de reforma que durem a terme convé analitzar les necessitats dels possibles clients ja que, en funció de cada perfil, el pressupost destinat a la compra o al lloguer i els requisits imprescindibles variaran.

En aquest sentit, es recomana que la reforma estigui alineada amb el target per facilitar la seva comercialització. Si per exemple estem pensant en arrendaments de curta durada, pot ser que els inquilins demanin un pis moblat i totalment equipat. Si es tracta d’un habitatge enfocat a famílies amb fills és possible que es requereixin habitacions buides, però amb àmplies zones d’emmagatzematge.

Establir el tipus de reforma

Una vegada tenim clar el perfil del client potencial és el moment d’analitzar els punts forts i debilitats de la nostra propietat i decidir si l’habitatge precisa d’una reforma integral o si, per contra, podem optar per la renovació d’alguns espais o instal·lacions. Per determinar la intervenció més òptima caldrà tenir en compte el següent:

– La importància de la distribució. És important saber si la distribució del nostre habitatge està ben aprofitada i si podríem guanyar alguns metres més amb la reforma ja que, amb alguns canvis, podrem aconseguir espais més diàfans i oberts.

– Superfície, número d’habitacions i banys. La proporció ha de ser equilibrada ja que, segons el número d’habitacions i la proporció d’aquestes, es determinarà el número de persones que poden residir a l’immoble. En la nostra reforma es valorarà si hem d’afegir o treure algun dormitori o bany.

– Cuina. Hauríem de tenir en compte la importància d’aquesta estança i dirigir la reforma cap a l’aprofitament de l’espai. També cal considerar la qualitat dels materials (durabilitat, resistència, marca, etc.) i l’elecció dels electrodomèstics (alta gama o productes low cost). Si afegim els mobles de cuina hem de considerar la seva utilitzar i accessibilitat.

– Pintura. De cara a la venda o lloguer del nostre immoble és important que les parets es vegin netes. Si s’utilitzen colors neutres com el blanc, beige o gris s’augmentarà la sensació d’amplitud i neutralitat, i s’aportarà lluminositat als espais.

– Materials i acabats. A l’hora d’escollir els materials de la nostra reforma haurem de tenir en compte aspectes com el manteniment i la neteja que requereixen; criteris de durabilitat; senzillesa d’ús i la facilitat de substitució.

Pintura-Reformar-para-invertir_837x436Optimitzar el pressupost

La reforma d’un immoble suposa un desemborsament econòmic que de vegades pot resultar més elevat del previst si l’enfoc de les obres no s’ha fet correctament. Per això, és essencial establir un pressupost en funció de la tipologia de l’habitatge per prioritzar les accions que durem a terme, els materials que utilitzarem i si es moblarà o no. Tots els punts que hem analitzat en aquesta guia han de veure’s reflectits en el pressupost ja que, en funció de les necessitats del nostre pis i del target, invertirem una major o menor quantitat econòmica en la reforma.

Ens pot ser de gran ajuda contractar els serveis d’un arquitecte o interiorista que no només ens pot assessorar en la reforma per aconseguir un resultat òptim, sinó que també es pot encarregar de dirigir-la. Hem de plantejar-nos una reforma realista i demanar diversos pressupostos per escollir el que ofereixi una millor relació qualitat-preu.

Reformado final -reformar-invertir_837x436Gestionar la comercialització

Tan bon punt la reforma està acabada, arriba el moment de posar en venda o lloguer el nostre habitatge. Per fer-ho, es recomana comptar amb l’assessorament d’un professional expert que, a més d’establir una estratègia de comercialització personalitzada, també ens guiarà i acompanyarà durant tot el procés.

Notícies relacionades

Com preparar un habitatge per la seva comercialització

10 raons per les que és important acudir a un assessor immobiliari

<< tornar