Juny 2018 #53
Decoració

Fengshui: consells per decorar la llar en harmonia

consejos decoración feng-shui
consejos decoración feng-shui
consejos decoración feng-shui

El fengshui és una filosofia mil·lenària però també un manera diferent de decorar la nostra llar amb harmonia i salut. Un estil que us resumim en 10 punts perquè decoreu la casa d’acord amb aquesta tradició xinesa.

El fengshui és una antiga filosofia xinesa que uneix certs elements i colors amb la finalitat de crear espais en els quals regni l’harmonia, l’equilibri i l’energia positiva. El vocable feng significa vent i shui, aigua. La filosofia del vent i l’aigua utilitza, segons la tradició xinesa, els colors, els nombres i els cinc elements (terra, aigua, foc, metall i fusta) per tal de donar harmonia a l’entorn.

Amb els anys, aquest art mil·lenari s’ha estès per tot el món i s’ha adaptat a la decoració, l’arquitectura i la jardineria. En decoració, es tradueix, per exemple, en la distribució del mobiliari, en els colors de cada estança i, fins i tot, en la ubicació i orientació de l’edifici. Decorar seguint els preceptes del fengshui és més fàcil del que sembla. A continuació us donem una sèrie de consells perquè decoreu la llar segons aquesta antiga filosofia xinesa.

1. Les entrades han de ser àmplies, acollidores i estar ben il·luminades. Pinta les parets amb colors clars, decora-les amb elements que defineixin la teva personalitat i, si no hi ha llum natural, il·lumina-la amb llum suau i càlid. Evitar col·locar miralls a davant de la porta d’entrada. Segons el fengshui, reflectirien l’energia vital, el Qi, i la farien sortir de casa.

2. Dissimula els passadissos i les seves formes llargues i estretes. El fengshui no és gaire amant dels passadissos. Dissimula’ls tant com puguis col·locant-hi elements decoratius purificadors com ara flors, espelmes aromàtiques o prestatgeries amb llibres. Les flors, per exemple, capten l’energia positiva; les espelmes simbolitzen el miracle del foc, i els llibres són un homenatge al coneixement.

3. Les cuines han de transmetre ordre, alegria i serenitat. Aquestes tres qualitats són indispensables, segons el fengshui, per preparar els aliments de manera harmònica. Segons les normes del fengshui, els focs i el microones han d’estar allunyats de l’aigüera i ben nets per assegurar l’entrada de la prosperitat. Els ganivets i la resta d’elements tallants s’han de desar i treure només quan s’hagin de fer servir. D’aquesta manera s’evitarà l’aparició de conflictes personals a la llar. Finalment, el bon ordre a la cuina afavorirà el flux regular del Qi.

4. Menjadors cerimonials, relaxants i harmònics. El menjar és un dels moments més importants per als orientals. Es recomana evitar els objectes que puguin distreure, com és l’excés de mobiliari o el televisor encès. Les taules han de ser rodones o ovalades, ja que permeten asseure’s en harmonia i estimulen la comunicació. Les quadrades o rectangulars estimulen l’activitat i s’han de limitar al treball.

5. Banys alegres i simples. Diu la tradició oriental que als lavabos l’energia positiva sol baixar. Els desguassos (banyera, dutxa, lavabo i tassa) influeixen negativament no solament al lavabo sinó també a les estances que els envolten. D’aquesta manera, s’aconsella no col·locar el capçal d’un llit o els fogons d’una cuina just a l’altre costat de la paret. La millor manera de neutralitzar la influència negativa dels desguassos és mantenir-los tapats quan no s’estan usant els elements, especialment el vàter. On s’ha de col·locar el lavabo? Doncs ni davant de la cuina ni davant de la porta d’entrada a casa. Si la cuina és a davant, la teva prosperitat corre perill. Si és la porta d’entrada la que està a davant, són les relacions personals que es donen a la llar les que corren perill.

6. Salons còmodes, acollidors i serens. La sala d’estar és el lloc de reunió familiar i de recepció dels convidats, per la qual cosa hauran de ser el millor reflex de la nostra personalitat. Els mobles i com els col·loquem delataran si som informals, formals o moderns. Les cadires i els sofàs han de ser preferentment de fusta i entapissats en teles nobles, a més de permetre veure qui entra al saló. També és convenient posar alguna planta o flor a la zona dedicada a la televisió o la lectura i, en lloc d’un sol llum al sostre, és millor instal·lar diversos punts de llum a les parets del saló.

7. Dormitoris reparadors i enriquidors. Les regles del fengshui asseguren que en un dormitori cal donar protagonisme a la força Yin, la força femenina i passiva, per aconseguir un descans enriquidor. Per aconseguir-ho, per exemple, cal apostar per la fusta en la decoració, evitar colors com ara el vermell i utilitzar colors suaus, com l’ocre, que afavoreixen el descans. Així mateix, és recomanable que el capçal del llit estigui en una paret sense finestres i apunti al nord o a l’est, mentre que els peus mai han de mirar cap a la porta d’entrada a l’habitació. L’ideal és situar el llit al centre de l’habitació i evitar la presència d’aparells elèctrics, de llums forts i d’un excés decoratiu. Prescindeix de tot el que realment no necessitis. I un parell de consells més: evita col·locar el llit sota un sostre amb bigues i no col·loquis cap objecte, ni caixes, ni sabates, sota el llit.

8. Un color per a cada activitat. Els colors representen, segons el fengshui, l’energia dels cinc elements i influeixen decisivament en el Ying-Yang de l’habitatge. El color és un factor clau en la decoració de qualsevol casa ja que influeix en les nostres percepcions i en el nostre estat d’ànim. Per aquest motiu, cal triar el color en funció de l’activitat que pensem fer en cada estança. Per a un despatx o una sala d’estudi, són ideals els colors vius i per a les habitacions són millor els colors pastissos o el blanc, si es tracta d’habitacions infantils.

9. Il·luminació que transforma ambients. Una bona il·luminació és la millor eina per transformar un ambient i proporcionar-li calidesa o claredat, depenent de la situació. El fengshui reivindica la il·luminació natural però, si hem de recórrer a llums, aquí hi ha algunes recomanacions. Per exemple, evitar la il·luminació amb fluorescents, que emeten solament una part de l’espectre lluminós i afebleixen el Qi, i apostar per la utilització de llums de peu, que donen calidesa i afavoreixen l’ascensió del Qi.

10. Ordre, ordre i més ordre. L’ordre, la neteja i la no-saturació de mobles i objectes són tres qualitats del fengshui que tota casa ha de respectar. Intentar emmagatzemar les coses a l’estança que pertanyen. Per exemple, no guardis les mantes al rebedor, ni sabates al dormitori. També has d’evitar les habitacions-traster, mers magatzems pels quals no circula l’energia.

Segueixis els consells que segueixis, recorda que no hi ha una sola casa igual i que, com propugna la mil·lenària filosofia oriental del fengshui, cada casa és un món. El teu món.

<< tornar