Juny 2018 #53
Tendències

Explica’m com és la teva casa i et diré a quina zona d’Espanya vius

caserio_portadaAl nostre país existeixen diferents estils decoratius i arquitectònics que varien segons la zona en la qual ens trobem i que ens parlen de la història de cada regió. Pallozas, corralas o caseríos són algunes mostres de les típiques cases del nord i del centre d’Espanya, però hi ha molts altres exemples que et mostrem a continuació.

Les corralas madrilenyes

L’origen de les corralas es remunta al segle XVI quan Felip II va decidir traslladar la cort de Toledo a Madrid al 1561. La necessitat de proporcionar aixopluc al nombrós seguici cortesà que va seguir al monarca i la incipient oferta d’habitatges que en aquell moment hi havia a la capital, van suscitar la concepció per part d’arquitectes de les denominades corralas. Aquest tipus de construccions es caracteritzaven per disposar els seus petits habitatges -uns 30 metres quadrats- al voltant d’un pati central (corral) i es connectaven a través d’un corredor o passadís al qual s’accedia mitjançant una escala.

A la ciutat de Madrid existeixen unes 400 corralas originals que han estat rehabilitades i que, malgrat la seva dimensió reduïda, són peces molt desitjades pels amants de les cases singulars.

corrala

Les possessions mallorquines

Les grans propietats agrícoles balears estaven presidides per la casa pairal dels nobles senyors anomenada possessió, a la qual s’accedia per un camí envoltat d’arbres. Aquesta possessió comptava amb una zona d’habitatges amb vistes a un pati central al qual se li afegien altres construccions per ubicar les collites, les cavallerisses i en alguns casos fins i tot petites capelles.

En l’actualitat, la majoria d’aquestes construccions alberguen negocis hotelers i restaurants i només algunes possessions de caràcter privat han estat rehabilitades i adequades com a habitatges o segones residències.

posesion_2

Les pallozas lleoneses

La representació més real de com hauria estat la vida en un poblet de l’antiga Gàl·lia són les pallozas que encara es conserven a la zona lleonesa de Els Ancares i a les valls de Furniella d’Ibias a Astúries. Aquestes construccions es caracteritzen per posseir una planta circular o oval de fins a 20 metres de diàmetre coronada per un sostre cònic recobert d’herba de sègol i que, malgrat la seva aparent lleugeresa, s’ha conservat igual durant segles.

Construccions més o menys similars es poden trobar a Lugo i a vegades a pocs metres de l’habitatge visualitzem els coneguts hórreos, que servien per preservar els aliments de la humitat i per guardes les eines de conreu.

palloza_5

Els cármenes granadins

La paraula Carmen d’origen àrab designa els jardins interiors dels habitatges i fins i tot les vinyes adjacents. Tot i que els patis cordovesos són els més reconeguts a Andalusia, a la ciutat de Granada també hi ha construccions d’estil similar. Els típics patis andalusos tenen a les cases granadines el seu màxim exponent fins al punt que els habitatges d’aquesta província es coneixen amb el nom de Carmen. Una estructura similar als claustres eclesiàstics, una font central i exuberant vegetació són els trets distintius d’aquestes cases on els patis són un autèntic oasi de frescor per als seus habitants.

carmenLes cases pinariegas de Sòria

Les cases de la província de Sòria posseeixen unes característiques arquitectòniques que reflecteixen les necessitats dels seus habitants per acomodar-se a la dura climatologia de la regió. Els habitatges consten d’una estructura de fusta que es destaca en la seva façana i de tova o maó a les parets. Però el tret distintiu d’aquest tipus d’habitatges són les seves xemeneies amb forma cònica triangular ubicades a la cuina, la cúpula enorme i la seva elevada alçada proporciona calor a les plantes superiors.

chimeneas

Els caseríos bascos

La típica casa aïllada envoltada de pastures per al bestiar és una construcció de pedra de dimensions i alçada considerable que tradicionalment allotjava tant a la família al pis superior, com el graner i l’estable a les dependències inferiors. Amb teulada a dues aigües i entramat de fusta, aquest habitatge rural es pot trobar tant al País Basc francès com a Navarra i alguns punts de Cantàbria i Astúries.

caserio

Els habitatges modernistes de Barcelona

La creació de l’Eixample el segle XIX, un cop enderrocades les muralles la ciutat, va propiciar el trasllat de la burgesia catalana a aquest nou barri en el qual es va establir un model d’habitatge que es caracteritza per una fastuosa riquesa ornamental, tant a les façanes com a l’interior de l’habitatge, amb al·lusions a les formes de la naturalesa, vegetals i animals; vitralls emplomats, mosaic hidràulic i sostres cassetonats.

Actualment, molts dels habitatges ubicats en aquest barri encara conserven aquests trets tan representatius de l’època.

casabatllo

 

Noticies relacionades

 

La millor casa del món es troba a Espanya

 

 

<< tornar