Maig 2018 #52
Tendències

Els fons aposten per la promoció immobiliària

planos_1

Després de la normalització dels preus a partir de 2013, i per tal de compensar la falta de rendibilitat d’altres actius, els fons s’han configurat com el principal protagonista en les adquisicions d’immobles a Espanya. Pel departament d’anàlisi de Solvia, aquest escenari seguirà el 2016 gràcies al bon comportament de l’habitatge, que dóna una rendibilitat del 8,8%.

Segons Solvia Research, els resultats obtinguts entre 2013 i 2015 en el mercat de lloguer han atret els fons més conservadors i han desplaçat els que necessiten una major rendibilitat cap a sectors amb més risc, com la promoció immobiliària. Aquest gir en les seves inversions se centra, principalment, en l’entrada en el negoci promotor, encara que en diferents fases i a través de diverses posicions.

D’aquesta manera, en els seus primers passos en el desenvolupament de projectes residencials, els fons han anat de la mà de promotors i plataformes locals. Segons Solvia Research, aquestes aliances, en les quals els promotors aporten la seva capacitat de gestió, s’han dirigit fins ara a l’adquisició de sòls finalistes o a la finalització de promocions inacabades. Unes compres que s’han de fer, normalment, a preus molt competitius perquè puguin complir amb les expectatives de rendibilitat.

El departament d’anàlisi de Solvia assegura que aquesta circumstància està fent que, en llocs com Madrid, Barcelona i la Costa del Sol, els fons d’inversió ja no siguin tan competitius amb altres actors que també són molt actius en la compra de sòls prime, com ara les cooperatives d’habitatge.

Per aquest motiu, els inversors avançats ja estan prenent posicions en determinades capitals de província i àrees del litoral on hi ha una demanda més sòlida i solvent. Solvia Research afirma que la forta demanda de solars a les zones més sol·licitades, unida a l’escassetat, ha provocat l’interès pels sòls pendents d’urbanització situats en llocs amb una demanda consolidada. A Solvia, per exemple, més del 46% de les vendes de sòl el 2015 han estat d’actius en procés d’urbanització.

Finalment, es preveu que els fons continuaran explorant aliances amb promotors i servicers per disposar d’especialistes en el desenvolupament de sòl i promoció. Les oportunitats de negoci seran més favorables per a aquelles plataformes amb capacitat d’operar a tot el territori i no es descarta que els fons d’inversió adquireixin o entrin al capital d’aquestes plataformes (promotores o equips de servicing) durant l’any 2016.

Solvia, en l’afany de fer un pas més enllà en l’assessorament i acompanyament dels seus clients, disposa d’un departament d’anàlisi denominat Solvia Research, dedicat a l’estudi del mercat immobiliari.

<< tornar