Juny 2018 #53
Tendències

Els efectes del Brexit en el mercat de l’habitatge a Espanya

brexit_inmobiliario_3Després del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, en què els votants van triar abandonar les institucions europees, les hipòtesis sobre les conseqüències del resultat en el sector immobiliari espanyol no han parat. La majoria de les opinions s’han focalitzat a la manera que influirà el Brexit en el comprador d’habitatges britànic, sense incidir en la rellevància d’aquest col·lectiu en el total de les compravendes del nostre país. A continuació analitzarem el volum de les transaccions efectuades pels mercats estrangers per comprovar com incideix el comprador britànic en aquest total.

Com s’ha comentat en articles anteriors, el comprador estranger manté el seu interès pel mercat de l’habitatge al nostre país, de la mateixa manera que en els anys en què el sector es trobava en un cicle de recessió. En aquest sentit, el volum de les transaccions efectuades pels mercats estrangers es continua mantenint en màxims. L’any passat, el 20% de les transaccions fetes al nostre país (76.690 habitatges) va ser dut a terme per compradors estrangers, mentre que el 80% van ser nacionals (403.532 habitatges). Del total de les operacions de compravenda fetes per compradors estrangers, els britànics van abastar el 21% de les transaccions.

Molts dels analistes sostenen que la sortida del Regne Unit de la UE produirà una recessió en la seva economia: es depreciarà el valor de la lliura, cosa que incidirà en el poder adquisitiu dels britànics. Tot això fa preveure la baixa de la demanda d’habitatges al nostre país per part del col·lectiu britànic. No obstant això, el 2009 l’economia anglosaxona va registrar un descens del PIB i, malgrat això, durant aquell exercici els britànics van liderar la compra d’habitatges feta per ciutadans estrangers a Espanya (el 31,49%), tal com afirma l’últim anuari del Col·legi de Registradors.

Segons les dades analitzades per Solvia Research, els efectes del Brexit i el seu impacte en la butxaca del comprador britànic tindran repercussió en els habitatges espanyols de preu més baix, mentre que amb prou feines afectarà els immobles amb imports més elevats. Les zones més afectades seran les costes, concretament la Costa Blanca i la Costa del Sol. Tanmateix, no s’espera que es redueixi significativament la demanda, ja que el preu de l’habitatge al nostre país està un 30% per sota del màxim de 2007.

Pel que fa a la comunitat britànica resident al nostre país, el 2015 el 12% de les compres fetes per estrangers va ser dut a terme per ciutadans d’origen britànic. En aquest sentit, Solvia Research no preveu que hi hagi un increment de les vendes d’habitatges per part d’aquest col·lectiu resident al nostre país, ni tan sols si, a causa del Brexit, decideixen abandonar Espanya, ja que si els lloguen obtindran més rendibilitat per la devaluació de la lliura respecte a l’euro.

Les anàlisis de Solvia Research constaten que el Brexit no ha minvat ni el nombre de compravendes fetes per compradors nacionals i internacionals ni l’interès dels inversors pel mercat immobiliari d’Espanya. Les perspectives favorables entorn de la nostra economia, amb creixements valorats superiors als de la zona euro, confirmen aquesta tendència i permeten afirmar que el sector immobiliari espanyol es continuarà percebent com un valor refugi.

Solvia, en el seu afany per fer un pas més en l’assessorament i acompanyament dels seus clients, compta amb un departament d’anàlisi denominat Solvia Research, dedicat a l’estudi del mercat immobiliari.

 

Notícies relacionades

Així es comporta el comprador d’habitatge estranger

<< tornar