Juny 2018 #53
Tendències

Els edificis de consum d’energia gairebé nul proliferen a Espanya

IIICongreso EECNEl mes de juny passat es va celebrar a Madrid el III Congrés d’Edificis d’Energia Gairebé Nul·la (EEGN) organitzat pel Ministeri de Foment i el Grup Tecma Red, un esdeveniment que es posiciona com la principal trobada professional entorn dels edificis d’alta eficiència energètica a Espanya. Solvia, un dels impulsors d’aquest tipus de construccions, ha participat en el fòrum i ha aportat la seva visió des de la perspectiva del promotor. L’esdeveniment a què van assistir representants de diferents àmbits ha permès constatar la proliferació d’edificacions altament eficients gràcies a la conscienciació dels sectors implicats en la seva promoció i construcció.

La tercera edició del Congrés d’EECN ha reunit més de 330 participants procedents de diferents sectors com són l’arquitectura, la promoció i la construcció, el sector immobiliari, l’administració de finques i l’administració pública, entre altres. Durant dues jornades, s’han presentat projectes que ja estan en marxa i exemples pràctics que s’estan desenvolupant entorn dels edificis de baix consum energètic. També s’hi han exposat les oportunitats de mercat i els aspectes normatius que afecten directament aquests edificis.

Amb l’objectiu de promoure ciutats més sostenibles, la Unió Europea va elaborar fa sis anys la Directiva d’Eficiència Energètica en Edificis, que entrarà en vigor el 2020. Aquesta mesura estableix que d’aquí a quatre anys tots els edificis d’obra nova s’hauran de construir seguint una sèrie de directrius que permetran la regulació de l’energia emprada per a la calefacció, la ventilació, la refrigeració, la il·luminació i l’escalfament de l’aigua.

A Espanya s’han començat a promoure diverses iniciatives que s’adapten a aquesta normativa. És el cas de Madrid 0,0, un projecte de 104 habitatges de Consum Energètic Gairebé Nul, pioner al nostre país, que va impulsar fa dos anys Solvia juntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Madrid (COAM).

IIICongreso EECN Anna Guanter

Intervenció d’Anna Guanter, directora d’Innovació Immobiliària de Solvia.

Anna Guanter, directora d’Innovació Immobiliària de Solvia, va participar al costat de Madrid Think Tank-COAM i el despatx Ruiz Larrea & Associats –guanyador del concurs d’idees del projecte-, en una de les tres sessions magistrals del congrés presentant aquest projecte. En la seva intervenció, Guanter va recalcar la importància a l’hora de transmetre al client els avantatges econòmics i de confort d’aquest tipus d’edificis, així com la necessitat d’alinear els beneficis de les constructores amb els resultats energètics.

Guanter també va subratllar que els edificis representen una de les modalitats de consum energètic més important a les nostres ciutats i, per això, és necessari establir estratègies que n’ajudin a reduir el consum.

Una de les principals conclusions que es van exposar al Congrés va ser la necessitat de promoure aquestes estratègies a través de les administracions, juntament amb la urgència de fixar una normativa consolidada, que garanteixi l’equilibri entre les inversions per implementar aquestes mesures i els estalvis que s’aconsegueix gràcies a això.

Seguint aquesta línia, a partir de 2017, l’Administració aplicarà una nova reglamentació per consolidar els EECN. Aquesta iniciativa definirà un sistema d’indicadors que ajudaran a quantificar la relació entre el cost d’aquests i la seva eficiència. Alguns d’aquests indicadors són les fonts d’energia renovables i no renovables, el total de consum d’energia d’un edifici o el balanç net d’aquest consum.

El Congrés d’EECN s’ha postulat com una de les principals veus de conscienciació i formació en l’àmbit dels edificis d’alta eficiència. Amb un programa molt enfocat a  professionals, aquesta trobada permet a tots els sectors que intervenen al mercat residencial conèixer de primera mà les implicacions derivades de l’adopció de la normativa europea. També permet compartir la necessitat de fer de les nostres ciutats espais més sostenibles i energèticament més eficients.

Notícies relacionades

Cases que s’adapten a l’entorn per estalviar energia

Objectiu: edificis amb consum energètic gairebé nul

<< tornar