Juny 2018 #53
Decoració

El retorn dels paviments marbrejats

En disseny d’interiors, els paviments de marbre  donen elegància i glamur a qualsevol espai interior. Les rajoles que imiten el marbre tornen a ser tendència, sobretot per les seves possibilitats cromàtiques.

El marbre és un clàssic atemporal. Ens trasllada a estances d’habitatges de classe alta pròpies de civilitzacions antigues, com són la grega i la romana; espais que es decoraven amb marbre com si fossin obres d’art. Es tracta d’un material molt resistent i amb unes propietats que asseguren la durabilitat de la pedra natural allà on es vulgui col·locar.

En l’actualitat, hi ha diverses possibilitats en paviments que imiten el marbre original. El porcellànic marbrejat capta l’aire refinat i les qualitats estètiques de la pedra original. També és el més indicat per a zones que requereixen les especificacions tècniques més exigents, quant a duresa, resistència, porositat baixa i absorció mínima d’aigua. Una altra alternativa són les rajoles de gres de pasta vermella, que són les més econòmiques del mercat.

En general, les col·leccions de porcellànic i gres de pasta vermella marbrejada s’acompanyen de sòcols a joc amb el terra, en tonalitats similars o en contrast amb aquest.

Tal com s’ha vist en algunes de les fires més importants del sector, els paviments que imiten el marbre natural són tendència aquesta temporada. Combinen especialment a banys, cuines i salons. Els més actuals segueixen una sèrie de pautes:

Destonificació.
Els marbrejats amb vetes irregulars i tonalitats diferents estan de moda. Aporten efectes cromàtics únics, rics en matisos i aconsegueixen ambients destonificats, amb una personalitat molt definida. Els terres amb vetes de colors sobre fons blanc proporcionen un toc exclusiu i modern a qualsevol espai. En canvi, les vetes grises sobre fons blanc donen distinció al lloc.

Amb lluentor. Els afeccionats als entorns rústics poden optar per paviments mats. No obstant això, l’any que ve dominaran els acabats lluents i amb lluentor alta. En aquest cas, es solen emprar rajoles esmaltades. Recorda que la llum natural n’accentua la lluentor, així que, si vols apostar per aquest tipus de marbrejat, col·loca’ls en una zona diàfana.

Paleta de colors. Des d’estils més clàssics a uns altres més rústics o contemporanis. Ja sigui per decorar terres o parets, pots triar entre una gamma àmplia de tonalitats per adaptar aquest tipus de material a la teva llar.

Textures asimètriques. El paviment marbrejat pot ressaltar amb sanefes decoratives, en tonalitats semblants o diferents, les rajoles triades. El terra també es pot acompanyar d’algunes rajoles tipus mosaic de tall clàssic. La clau està a respectar la naturalitat dels paviments que recorden el marbre original, aportant-los un cert grau de distinció.

Parets de marbre. Si apostes per revestir les teves parets amb aquest tipus de material, has de tenir en compte l’elecció del paviment. Pots jugar amb la combinació de textures entre tots dos o bé amb les diferents tonalitats que puguin tenir.

Decorar en funció de l’estança. En banys es pot col·locar el mateix model al terra i les parets, a fi de crear una sensació de continuïtat. Aquesta percepció també es pot trencar amb alguna sanefa decorativa. Una altra possibilitat és decorar amb paviments i revestiments diferents, però de la mateixa línia cromàtica. Es pot jugar amb vetes, textures i tonalitats (de clar a fosc).

En canvi, en cuines s’aconsellen models diferents al terra i les parets, de manera que s’accentuï la sensació de contrast. Poden ser de la mateixa gamma cromàtica o completament diferent. Finalment, en salons es recomana aquest tipus de material únicament al terra.

<< tornar