Maig 2018 #52
Tendències

El parc Reina Isabel de Londres, Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba

Park1def

Queen Elizabeth Olympic Park a Londres (Regne Unit) de George Hargreaves, Mary Margaret Jones i Gavin McMillan, Hargreaves Associates

El projecte de transformació i adequació de les zones verdes del Queen Elizabeth Olympic Park, eix vertebrador dels Jocs Olímpics de Londres 2012, ha estat guardonat amb el IX Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, distinció que s’atorga en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell en el marc de la Biennal Internacional de Paisatge, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

antesdespues

El mes de setembre passat es va celebrar a Barcelona la novena edició de la Biennal Internacional de Paisatge, que sota el lema “Tomorrow Landscapes” es posiciona com un referent internacional i punt de trobada i de debat entre arquitectes i paisatgistes de tot el món. Emmarcat en aquest simposi, es va concedir el Premi Rosa Barba a la intervenció paisatgística del parc Reina Isabel, lloc on es van celebrar les Olimpíades de Londres 2012 catalogades com els “jocs més verds” de la història.

requetearreglo

El Parc Olímpic –després de l’esdeveniment rebatejat com a Queen Elizabeth Olympic Park– és actualment la zona verda més gran d’Europa. Amb més de 110 hectàrees, l’extensió duplica el madrileny parc del Retiro i s’ha convertit, quatre anys després de la clausura dels jocs, en pol d’atracció per a turistes i lloc d’oci per als londinencs.

L’estudi Hargreaves Associates (George Hargreaves, Mary Margaret Jones i Gavin McMillan), artífex d’aquest projecte, es va inspirar en els tradicionals jardins anglesos per formular un disseny l’adequació del qual al segle XXI s’ha materialitzat en la reforma del llit del riu Lea i en la rehabilitació mediambiental d’una zona industrial degradada i abandonada. Abans de col·locar els fonaments del que seria el complex olímpic, es va remoure la terra de tota l’àrea i es va fer una neteja ecològica mitjançant bacteris i fongs. Un nou procés que aposta per la sostenibilitat i la regeneració de la flora.

croquis.def

En l’actualitat, grans extensions de gespa, un corredor natural a la riba del riu i la torre Orbit, el tobogan més llarg del món, han convertit aquest espai en un nou pulmó per a la ciutat. Amb tot, el Parc Olímpic és molt més que això: encara que el disseny de tota la infraestructura va començar el 2008, no va ser fins a la finalització dels jocs que se’n va escometre el pla de transformació. Les instal·lacions efímeres han deixat pas a grans arbredes i carrils bici i el que abans era el Centre Aquàtic ara és una immensa piscina municipal. A tot això cal sumar cinc noves urbanitzacions articulades al voltant i dins del parc que es convertiran en barris abans de 2020. Chobham Manor és el primer i hi resideixen ja famílies londinenques.

park.arreglo

L’èxit d’aquest projecte paisatgístic, i una de les raons per les quals s’ha alçat amb el guardó Rosa Barba, és la profunda metamorfosi generada a l’est de Londres. La zona que va acollir els Jocs Olímpics lluny de quedar en l’oblit ha mutat el seu ús i s’ha convertit, en un temps rècord, en un lloc destinat a l’ús i gaudi de residents i visitants.

Noticies relacionades:

La renovació de Bilbao

Markthal Rotterdam: el primer edifici multifuncional d’Holanda

La recuperació de les hortes de Caldes, Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà

<< tornar